Nå kommer sykkelmopedene

Men det er sterkt begrenset hvor de kan brukes.

MOPED: Det ser ut som en vanlig el-sykkel, men denne er altså ikke lov til å bruke på sykkelstier.  Foto: Grace/Evo Konsept
MOPED: Det ser ut som en vanlig el-sykkel, men denne er altså ikke lov til å bruke på sykkelstier. Foto: Grace/Evo Konsept Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du også lettere forvirrert av begrepne tilknyttet elektriske fremkomstmidler? Da er du ikke alene. Pedelecs, PAS og EPAC. Og nå altså S-pedelecs.

Les: Sykkel eller moped?

Hva er det?

For å gjøre det enklere, kan vi jo begynne med hva dette ikke er. For selv om S-pedelecs ser ut som en vanlig el-sykkel, er det altså ikke det. Pedelecs (pedal electric cycle) eller EPAC (Electric Pedal Assisted Cycle) er de vanlige el-syklene hvor du må tråkke for å aktivisere motoren med en PAS (Pedal Assist Sensor), og som når en maksfart på 25 km/t.

Les også: Dette produktet gjør alle sykler elektriske

Schnell!

S-pedelecs (for «schnell» eller «speed») er derimot en el-moped som har en større motor enn en vanlig el-sykkel, rundt 350 watt mot 250 watt. Og siden den er klassifisert som moped, har den en toppfart på 45 km/t, nesten det dobbelte.

Se en offroad s-pedelec i bruk:

OBS: Begrenset bruk

Før du tenker «En sånn vil jeg råne i marka med!», bør du vite at disse ikke kan brukes på sykkelstier eller i skogen, uansett hvor lav hastighet du måtte ha.

Du må dessuten ha mopedlappen og den må skiltes og forsikres. Alt det du må gjøre når du kjører en vanlig moped, altså.

Les også: DinSide tester EcoRide

Men begrenset bruk og mye styr før du endelig kommer deg ut på veien, er ingen hindring for enkelte. Jo Espen Bjerk hos den norske el-sykkelimportøren EVO Konsept sier til DinSide at de selger s-pedelecs til førti- og femtiårige menn som er entusiastiske på ny teknologi.

Offroad el-moped for byen

De fører Grace Easy, Grace One og Grace MX, sistnevnte en terrengsykkel, som altså ikke kan brukes i terrenget.

– Vel, Oslo er en såpass dårlig sykkelby, så da passer det med med en motordrevet offroad. Man kjøper jo SUV for å bruke i byen.

S-pedelecsene koster fra 38.900 kroner og tas kun inn på bestilling.

Alt om el-sykkel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer