Omtrent en tredjedel av oss skal spise kalkun på nyttårsaften. Har du husket å ta ut den du skal spise fra fryseren? Hvis ikke bør du gjøre det nå.
For best mulig resultat bør en kalkun tine tre dager i kjøleskap før du skal steke den.

Ni tips til perfekt kalkun på nyttårsaften
- Selv om det begynner å bli mer vanlig med fersk kalkun, kjøper folk som oftest frossen, sier Steve Westerby produktutvikler i Nortura.
Frossenmat har et noe frynsete rykte, som i hovedsak skyldes at vi ikke vet hvordan vi skal behandle den.
Hurtigtining i mikro eller varmt vann er en av de største syndene.
- Enkelt forklart vil kjøttcellene sprekke når kjøttet tines og går for fort fra frossen til tint tilstand. Kjøttsaften og all den gode smaken renner ut av kalkunen. Resultatet blir en tørr og smakløs kalkun.
I videoen over forklarer han hvordan og hvorfor du skal tine kalkunen så lenge i forveien.
Det beste jeg vet: Andreas Viestad legger kalkunen i lake
Dette er også årsaken til at du aldri må la kalkunen ligge på kjøkkenbenken for å tine, med ett unntak:
Dropp benken!
Du har kanskje lest flere steder at det er like greit, om ikke bedre, å tine kjøtt på benken. For så store kjøttstykker som kalkun, bør du likevel tenke deg om to ganger. For du har vel ikke lyst til å sende alle hjem med magesjau?
Norsk fjørfe er blant det tryggeste du kan spise. Salmonella- og andre bakterieutbrudd hører til sjeldenhetene, men det er likevel ingen grunn til å droppe grunnleggende mathygiene.
En standard frossen kalkun veier ofte fem-seks kilo, noe som vil bety at store deler av kalkunen vil tine og ligge lenge i romtemperatur, mens resten fortsatt er dypfrossen. Kjøleskap er derfor det beste og det tryggeste valget.

Kjernetemperatur: Så varmt bør kjøttet være
Ikke plass i kjøleskapet?
Dersom du, som oss, har et kjøleskap fullt av deilig julemat, kan det likevel by på problemer. Et godt valg da er å tine den i husets kaldeste rom. Når det er så kaldt utendørs, kan kjeller, bod eller eventuelt et soverom med vindu på gløtt et godt alternativ.
Det kan også være en god anledning til å ta en liten opprydning i kjøleskapet. De fleste oppbevarer mye mat i kjøleskapet som har det minst like bra, om ikke bedre, i romtemperatur, spesielt nå på vinteren når det er litt kjøligere inne.