Tine kalkun

Nå må den ut

Skal du spise kalkun på nyttårsaften, bør du begynne å tine den nå.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 23.11.2015 GLEMT Å TA UT KALKUNEN FRA FRYSEN?: Dette gjør du for å få best mulig resultat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omtrent en tredjedel av oss skal spise kalkun på nyttårsaften. Har du husket å ta ut den du skal spise fra fryseren? Hvis ikke bør du gjøre det nå.

For best mulig resultat bør en kalkun tine tre dager i kjøleskap før du skal steke den.

- Selv om det begynner å bli mer vanlig med fersk kalkun, kjøper folk som oftest frossen, sier Steve Westerby produktutvikler i Nortura.

Frossenmat har et noe frynsete rykte, som i hovedsak skyldes at vi ikke vet hvordan vi skal behandle den.

Hurtigtining i mikro eller varmt vann er en av de største syndene.

- Enkelt forklart vil kjøttcellene sprekke når kjøttet tines og går for fort fra frossen til tint tilstand. Kjøttsaften og all den gode smaken renner ut av kalkunen. Resultatet blir en tørr og smakløs kalkun.

I videoen over forklarer han hvordan og hvorfor du skal tine kalkunen så lenge i forveien.

Det beste jeg vet: Andreas Viestad legger kalkunen i lake

Dette er også årsaken til at du aldri må la kalkunen ligge på kjøkkenbenken for å tine, med ett unntak:

Dropp benken!

Du har kanskje lest flere steder at det er like greit, om ikke bedre, å tine kjøtt på benken. For så store kjøttstykker som kalkun, bør du likevel tenke deg om to ganger. For du har vel ikke lyst til å sende alle hjem med magesjau?

Norsk fjørfe er blant det tryggeste du kan spise. Salmonella- og andre bakterieutbrudd hører til sjeldenhetene, men det er likevel ingen grunn til å droppe grunnleggende mathygiene.

En standard frossen kalkun veier ofte fem-seks kilo, noe som vil bety at store deler av kalkunen vil tine og ligge lenge i romtemperatur, mens resten fortsatt er dypfrossen. Kjøleskap er derfor det beste og det tryggeste valget.

Ikke plass i kjøleskapet?

Dersom du, som oss, har et kjøleskap fullt av deilig julemat, kan det likevel by på problemer. Et godt valg da er å tine den i husets kaldeste rom. Når det er så kaldt utendørs, kan kjeller, bod eller eventuelt et soverom med vindu på gløtt et godt alternativ.

Det kan også være en god anledning til å ta en liten opprydning i kjøleskapet. De fleste oppbevarer mye mat i kjøleskapet som har det minst like bra, om ikke bedre, i romtemperatur, spesielt nå på vinteren når det er litt kjøligere inne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer