Droneregler 2021:

Nå må du registrere deg

Skal du fly drone lovlig i år, må du registrere deg og ta en nettbasert eksamen hvis drona veier mer enn 250 gram.

Skal du fly droner i Norge, bør du lære deg reglene først. Vi viser deg hvordan du flyr sikkert og trygt! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første januar trådte de nye dronereglene i kraft i Norge og EØS.

De nye reglene medfører endringer for deg som har kjøpt eller planlegger å kjøpe drone, og mange vet nok ikke at de sannsynligvis flyr ulovlig om de ikke har foretatt seg noe etter årsskiftet.

Det gjelder brått ganske mange nordmenn, der det anslås at rundt 400 000 nordmenn eier én eller flere droner.

For – dersom du flyr en drone som har kamera, eller om den veier mer enn 250 gram (eller begge deler), er du faktisk nødt til å registrere deg som dronepilot hos Luftfartstilsynet. I tillegg må du merke dronen og ha ansvarsforsikring. Unntaket er dersom dronen er CE-merket som leketøy.

Veier dronen mer enn 250 gram, må du dessuten gjennom en nettbasert opplæring og bestå en eksamen med 40 spørsmål for å kunne fly lovlig.

Som du ser av tabellen over, er det altså ganske mange populære droner som veier mer enn 250 gram, og som derfor krever at du fullfører en teoretisk opplæring og test før du kan fly i såkalt «åpen klasse», underkategori A1 og A3.

Mer om disse underkategoriene kan du se i dette skjemaet fra Luftfartstilsynet. Dersom du ønsker å fly i kategori A2, og dermed kunne fly inntil 30 meter fra utenforstående personer med en tyngre drone (150 meter ellers), må du blant annet avlegge eksamen på trafikkstasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer