Droneregler 2021:

Nå må du registrere deg

Skal du fly drone lovlig i år, må du registrere deg og ta en nettbasert eksamen hvis drona veier mer enn 250 gram.

Skal du fly droner i Norge, bør du lære deg reglene først. Vi viser deg hvordan du flyr sikkert og trygt! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første januar trådte de nye dronereglene i kraft i Norge og EØS.

De nye reglene medfører endringer for deg som har kjøpt eller planlegger å kjøpe drone, og mange vet nok ikke at de sannsynligvis flyr ulovlig om de ikke har foretatt seg noe etter årsskiftet.

Det gjelder brått ganske mange nordmenn, der det anslås at rundt 400 000 nordmenn eier én eller flere droner.

For – dersom du flyr en drone som har kamera, eller om den veier mer enn 250 gram (eller begge deler), er du faktisk nødt til å registrere deg som dronepilot hos Luftfartstilsynet. I tillegg må du merke dronen og ha ansvarsforsikring. Unntaket er dersom dronen er CE-merket som leketøy.

Veier dronen mer enn 250 gram, må du dessuten gjennom en nettbasert opplæring og bestå en eksamen med 40 spørsmål for å kunne fly lovlig.

Som du ser av tabellen over, er det altså ganske mange populære droner som veier mer enn 250 gram, og som derfor krever at du fullfører en teoretisk opplæring og test før du kan fly i såkalt «åpen klasse», underkategori A1 og A3.

Mer om disse underkategoriene kan du se i dette skjemaet fra Luftfartstilsynet. Dersom du ønsker å fly i kategori A2, og dermed kunne fly inntil 30 meter fra utenforstående personer med en tyngre drone (150 meter ellers), må du blant annet avlegge eksamen på trafikkstasjon.

Er det gratis å registrere seg?

Nei, registreringen er ikke gratis – du må betale et gebyr på 180 kroner, og det må gjøres hvert år. Registrering gjør du på flydrone.no.

På flydrone.no kan du registrere deg som droneoperatør. Det koster 180 kroner i året.
På flydrone.no kan du registrere deg som droneoperatør. Det koster 180 kroner i året. Vis mer

Da blir imidlertid den teoretiske opplæringen og tilhørende eksamen tilgjengelig uten ekstra kostnad, som altså er nødvendig om dronen veier mer enn 250 gram. Når du har fullført prøven, får du et droneførerbevis som lar deg fly droner opptil 25 kilo.

Opplæringen kan for øvrig være nyttig om du bare skal fly droner under 250 gram også!

Merking av dronen

Når du er registrert hos Luftfartstilsynet, blir du tildelt et operatørnummer, som du finner på "min side" når du er logget inn:

Nå må du registrere deg

Dette nummeret er du nødt til å merke drona med. Her kan du enten skrive operatørnummeret på papir og teipe på (også på innsida om du vil, for eksempel der batteriet sitter), eller lage deg en QR-kode som viser operatørnummeret ved skanning om du ønsker det.

Operatørnummeret er for øvrig gyldig om du flyr andre steder i Europa også.

Du må ha ansvarsforsikring

Forårsaker du skade som følge av å ha flydd drone (uavhengig av skyld), kan du bli erstatningspliktig, og derfor kreves det at du har en ansvarsforsikring når du flyr drone, akkurat som på bil.

Her kan det være at innboforsikringen du har dekker deg, men her må du sjekke hvor høyt beløp som er dekket med tanke på ansvar. Kravet er nemlig at ansvarsforsikringen skal dekke et beløp i størrelsesorden 9,5 millioner kroner (!), så om forsikringsselskapet ditt bare tilbyr 3 millioner, må du ha en egen ansvarsforsikring på drona.

Her ser vi at flere forsikringsselskap tilbyr den slags ved at du forsikrer drona via en verdigjenstandsforsikring.

Gjensidige er ett av forsikringsselskapene som siden nyttår har tilbudt en egen "droneforsikring".
Gjensidige er ett av forsikringsselskapene som siden nyttår har tilbudt en egen "droneforsikring". Vis mer

Over 250 gram? Ta eksamen!

Veier drona du vil fly over 250 gram, må du altså ta «lappen». Alt nødvendig materiell finner du når du er logget på flydrone.no (du vil typisk ta den som kalles underkategori A1/A3).

Først må du igjennom et teoretisk kurs, som i praksis består av mange videoer du må se igjennom. Merk at disse ikke er tekstet, men hvis du drar ut menyen på venstre side og velger flippen «merknader», finner du en transkripsjon av hver enkelt video. Underveis får du også testspørsmål for å se om du har fulgt med.

Når du har gått igjennom kurset, er det på tide med eksamen. Her får du servert 40 spørsmål som du har 12 timer på å fullføre, men som er normert til cirka 30 minutter. Kravet er at du har 75 prosent riktige svar, altså 30 av 40.

Skulle du stryke er det bare å prøve igjen - dette koster altså ingenting ekstra.

Og når du har bestått eksamen, kan du smykke deg med "dronelappen":

Nå må du registrere deg

Husk reglene

Tok du eksamen over har du nok fått dem med deg, men også om du flyr droner på under 250 gram er det viktig å følge reglene.

Her er de viktigste:

 • Det er ikke lov å fly nærmere enn fem kilometer fra en flyplass, med mindre du på forhånd har innhentet tillatelse fra tårnet.
 • Du skal alltid kunne se dronen når du flyr (såkalt VLOS - visual line of sight)
 • Maksimal avstand fra bakken er 120 meter. Tidligere betød det at du ikke hadde lov til å fly utenfor et stup som var mer enn 120 meter høyt, men det er nå endret, slik at korteste avstand til fast grunn må være maks 120 meter.
Tidligere kunne du ha maks 120 meters vertikal høyde fra bakkenivå, men det har nå blitt endret slik at du må være 120 meter unna nærmeste faste grunn.
Tidligere kunne du ha maks 120 meters vertikal høyde fra bakkenivå, men det har nå blitt endret slik at du må være 120 meter unna nærmeste faste grunn. Vis mer
 • Ikke fly over folkemengder, sportsarrangement, festivaler etc. Dersom dronen veier mer enn 250 gram skal du heller ikke fly over andre personer.
 • For droner over 500 gram: hold deg minst 150 meter unna bebygde områder og områder med mye folk (sikkerhetsavstanden kan altså reduseres om du blir sertifisert i underklasse A2, som nevnt over).
 • Aldersgrense for å fly drone er 16 år (gjelder ikke droner som er CE-merket som leketøy, om du flyr i regi av modellflyklubber eller sammen med en pilot som er over 16 år)
 • Ta hensyn til andres privatliv. Uten tillatelse kan du ikke filme eller ta bilder av folk som kan identifiseres.
 • Følg lokale droneregler i verneområder og nasjonalparker (kart her).
 • Ikke fly over militærområder og andre steder der det er forbudt å filme fra luften (kart her).
 • Andre steder du ikke har lov til å fly over er blant annet fengsler, ambassader og Oslo sentrum.

Mer informasjon finner du på Luftsfartstilsynets dronesider.

Ny merking

Verdt å merke seg er også at droner som produseres framover vil få en ny merking. Den ser slik ut:

Nå må du registrere deg

Selv om du ikke finner noen C i merkingen, er de ulike klassene døpt C0 til C4:

 • C0: Droner under 250 g (kan flys i underkategori A1)
 • C1: Droner under 900 g (kan flys i underkategori A1)
 • C2: Droner under 4 kg (kan flys i underkategori A2/A3)
 • C3/C4: Droner under 25 kg (kan flys i underkategori A3)

Regler tillater eksisterende modeller å bli klassifisert med denne merkingen, men det gjøres av produsenten. Merkingen er bevis på at dronen tilfredsstiller visse krav i forhold til regelverket.

Til slutt: Om du er usikker på hva som kreves for å fly din drone, har Luftfartstilsynet en kjekk veileder, der du svarer på en liten håndfull spørsmål og får klar og tydelig tilbakemelding om hvilke regler som gjelder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer