Nå oppheves bålforbudet

Det generelle bålforbudet som gjelder på sommeren, er over. Her er alt du må vite om bålreglene.

BÅLKOS: Det generelle bålforbudet gjelder til 15. september - så fra og med onsdag 16. september kan du fyre opp bålkos i skog og mark. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BÅLKOS: Det generelle bålforbudet gjelder til 15. september - så fra og med onsdag 16. september kan du fyre opp bålkos i skog og mark. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

I Norge har vi et generelt bålforbud i perioden 15. april til 15. september, på grunn av skogbrannfare.

Da er hovedregelen at man ikke kan tenne bål - dog med noen unntak.

Ifølge Miljødirektoratet kan du, med noen forbehold, tenne bål i utmark fra og med 16. september til og med 14. april. Men du må likevel vise bålvett og være oppmerksom på skogbrannfare.

– Retten til å tenne bål i skog og mark er en viktig del av allemannsretten. Så lenge man viser bålvett og er obs på skogbrannfare, er det bare å komme seg ut og nyte høsten, sier Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv.

Pass på lokale bålregler

Selv om det generelle bålforbudet er opphevet, skal du være oppmerksom på at det kan være lokale bålregler.

– Det er viktig å være klar over at noen steder har lokale bålregler. Vær også alltid obs på vær- og vindforholdene der du er, og sjekk at det ikke er for tørt i naturen rundt deg, sier Meland.

Brannvernforeningen understreker også at kommunene gjennom lokal forskrift kan fravike bålforbudet, dersom lokale forhold tilsier det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer