Hjelpe noen i ferien?

Nå relanseres Feriesentralen

En digital tjeneste for å gjøre sommerferien bedre for dem som trenger det.

LÅNE HYTTE? På feriesentralen kan du legge inn ønsker for din sommerferie, som andre kan svare på. Foto: NTB Scanpix
LÅNE HYTTE? På feriesentralen kan du legge inn ønsker for din sommerferie, som andre kan svare på. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I 2013 startet Unicef opp Feriesentralen, en tjeneste som var i drift frem til 2017, men som fikk så stor pågang at de ikke klarte å følge den opp.

Nå prøver de igjen - for å hjelpe flere med å komme seg gjennom sommeren.

Slik fungerer Feriesentralen

Kristin Oudmayer i Unicef forteller at Feriesentralen er en digital møteplass hvor de som har noe å låne- eller gi bort i feriene, kan legge ut en annonse om dette. I tillegg inviteres organisasjoner, kommuner og bedrifter som tilbyr gratisaktiviteter til barn og unge, til å legge det ut på Feriesentralen.

- På Feriesentralen er det også en egen ønskeside, hvor familier kan legge ut ønsker om å låne hytter, campingvogner, telt og så videre, sier Oudmayer.

Bakgrunnen for at Unicef opprettet Feriesentralen i 2013, er ifølge Oudmayer at de gjennom årene har hatt kontakt med utallige barn og voksne i forbindelse med ferietiden.

- Mange lurer på hvordan de skal komme seg gjennom sommeren, og forteller at de er fryktelig skamfulle og har det vanskelig. Ikke bare fordi de ikke kan reise på ferie, men også fordi de ikke har overskudd og initiativ til å gjøre kule og spennende ting hjemme i ferien, forteller hun.

Oudmayer legger til at det ikke er snakk om å måtte reise til fjerne steder, men å kunne gi barna og seg selv et tiltrengt friminutt fra hverdagens bekymringer, og fra sommerens utenforskap.

- De drømmer om å låne en hytte eller et telt, få gratisbilletter til danskebåten eller gratis museumsinngang, forteller hun.

Basert på gjensidig tillit

Feriesentralen fungerer som følger:

Ønsker du å benytte deg av et tilbud, tar du direkte kontakt med tilbyder og avtaler dere imellom. Det samme gjelder ønskesiden, hvor de som har noe å tilby de som har et konkret ønske, tar direkte kontakt med vedkommende.

- Det er viktig for oss å understreke at Feriesentralen er et sted som baseres på gjensidig tillit, og hvor de som trenger et friminutt fra en ellers tøff hverdag, ikke skal føle at de må stå med lua i hånden og utlevere alle detaljer om seg selv og sin familie, understreker Oudmayer.

Hun legger til at dette er et viktig poeng da de vet at terskelen for å ta kontakt og snakke med fremmede mennesker om sine problemer er høy for de aller fleste.

Låne gratis utstyr?

Ønsker du å be om lån av hytte, kano eller andre ferietilbud, kan også appen Nabohjelp være et alternativ, der du kan legge inn konkrete forespørsler.

Er du på jakt etter fritidsutstyr som kan bidra til hyggelige aktiviteter om sommeren, som sykler og SUP-brett, har mange av landets kommuner gratis utlån av utstyr.

Også på Finn.no kan du komme over både gratis utlån av hytter eller du kan få gratis fritidsutstyr. I skrivende stund finner vi både mange sykler, sparkesykler og trehjulssykler som gis bort - i tillegg til et par hytter, men disse må demonteres og flyttes.

Statskogs åpne buer, som gjerne har svært enkel standard, kan også benyttes gratis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer