Sommertid 2022:

Nå skal klokka stilles

Den lange vinteren er over og 27. mars er det atter tid for å stille klokka en time framover mot sommeren.

SOMMERTID: Når vi går over til sommertid, skal alle klokker stilles én time fram i forhold til normaltid. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
SOMMERTID: Når vi går over til sommertid, skal alle klokker stilles én time fram i forhold til normaltid. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig kan vi erklære mørketida for avsluttet for denne gang. Og det betyr at det er på tide å stille klokka en time framover – fra 02.00 til 03.00. Du mister muligens en time, men for lange og varme solskinnsdager er det en helt grei pris å skulle betale?

Klokka stilles til sommertid siste søndag i mars, og i år faller datoen på søndag 27. mars. Det markerer at sommertida er et faktum og at det er på tide å få oversikt over hvor man satte bort utemøbler og gressklipper før vinteren var et faktum.

Men visste du at sommertida varierer avhengig av hvor du er i verden, eller at den ble innført første gang under første verdenskrig?

Derfor stiller vi klokka til sommertid

Den aller første til å foreslå innføring av sommertid, var den amerikanske fysikeren Benjamin Franklin. I et essay i 1784 foreslo han sommertid for å bedre utnytte de lyse sommermånedene og samtidig redusere energibruken.

Men det skulle ta over 130 år før Franklins forslag om sommertid ble iverksatt.

Mens første verdenskrig raste i Europa, innførte Tyskland 30. april 1916 sommertid for å vinne en time ekstra med lys på kvelden, samt minske energibruken.

Storbritannia og Frankrike fulgte hakk i hæl. Først i 1918 kom amerikanerne på banen etter at Kongressen ga tommelen opp for sommertid-forslaget.

NY TID: Amerikansk propagandaplakat som viser Uncle Sam som stiller klokka etter at Kongressen vedtok sommertid i 1918. Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division
NY TID: Amerikansk propagandaplakat som viser Uncle Sam som stiller klokka etter at Kongressen vedtok sommertid i 1918. Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division Vis mer

I mellomkrigsårene var det ikke noe som het sommertid, men under den annen verdenskrig valgte flere land å innføre den på nytt.

Varierende sommertid

For landene der industrien står sterkt, teknologien er avansert og levestandarden er høy, har argumentet med energisparing hatt mindre å si i seinere tid.

Her hjemme på berget har sommertida kommet og gått. Den gjorde sin først entré i almanakkene i 1916, deretter fra 1943 til 1945, og fra 1959 til 1965.

Siden 1980 har sommertid vært en fast ordning i Norge, selv om innføringen var et omstridt tema. I 1996 ble vi enige med EU om at sommertida starter siste søndag i mars og slutter siste søndag i oktober.

VANSKELIGE FLEKKER: Har du stygge flekker på et trebord eller kjøkkenbenken? Ikke fortvil. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

I tropene er det liten variasjon i løpet av året, dermed har bruken av sommertid lite for seg. Reiser vi til den nordlige halvkule, strekker sommertid seg fra mars/april til oktober/november. I motsatt ende på den nedre halvkule, er det sommertid i motsatt rekkefølge.

Stoppet av covid-19

I 2019 stemte EU-kommisjonene ja til å droppe sommertid fra 2021. Da Europaparlamentet stemte over forslaget 26. mars i 2020, gikk forslaget gjennom.

Så ble nye behandlinger av forslaget lagt på is som følge av covid-19.

Mest sannsynlig vil Norge følge EUs avgjørelse når den til slutt foreligger. Men i mellomtida må du huske å stille klokka en time fram søndag 27. mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer