Endelig kan vi erklære mørketida for avsluttet for denne gang. Og det betyr at det er på tide å stille klokka en time framover – fra 02.00 til 03.00. Du mister muligens en time, men for lange og varme solskinnsdager er det en helt grei pris å skulle betale?
Klokka stilles til sommertid siste søndag i mars, og i år faller datoen på søndag 27. mars. Det markerer at sommertida er et faktum og at det er på tide å få oversikt over hvor man satte bort utemøbler og gressklipper før vinteren var et faktum.

Kamel amok på besøksgård - to drept
Men visste du at sommertida varierer avhengig av hvor du er i verden, eller at den ble innført første gang under første verdenskrig?
Derfor stiller vi klokka til sommertid
Den aller første til å foreslå innføring av sommertid, var den amerikanske fysikeren Benjamin Franklin. I et essay i 1784 foreslo han sommertid for å bedre utnytte de lyse sommermånedene og samtidig redusere energibruken.
Men det skulle ta over 130 år før Franklins forslag om sommertid ble iverksatt.
Mens første verdenskrig raste i Europa, innførte Tyskland 30. april 1916 sommertid for å vinne en time ekstra med lys på kvelden, samt minske energibruken.
Storbritannia og Frankrike fulgte hakk i hæl. Først i 1918 kom amerikanerne på banen etter at Kongressen ga tommelen opp for sommertid-forslaget.

I mellomkrigsårene var det ikke noe som het sommertid, men under den annen verdenskrig valgte flere land å innføre den på nytt.
Varierende sommertid
For landene der industrien står sterkt, teknologien er avansert og levestandarden er høy, har argumentet med energisparing hatt mindre å si i seinere tid.

- Fryktet jeg ville miste penis
Her hjemme på berget har sommertida kommet og gått. Den gjorde sin først entré i almanakkene i 1916, deretter fra 1943 til 1945, og fra 1959 til 1965.
Siden 1980 har sommertid vært en fast ordning i Norge, selv om innføringen var et omstridt tema. I 1996 ble vi enige med EU om at sommertida starter siste søndag i mars og slutter siste søndag i oktober.
I tropene er det liten variasjon i løpet av året, dermed har bruken av sommertid lite for seg. Reiser vi til den nordlige halvkule, strekker sommertid seg fra mars/april til oktober/november. I motsatt ende på den nedre halvkule, er det sommertid i motsatt rekkefølge.
Stoppet av covid-19
I 2019 stemte EU-kommisjonene ja til å droppe sommertid fra 2021. Da Europaparlamentet stemte over forslaget 26. mars i 2020, gikk forslaget gjennom.
Så ble nye behandlinger av forslaget lagt på is som følge av covid-19.
Mest sannsynlig vil Norge følge EUs avgjørelse når den til slutt foreligger. Men i mellomtida må du huske å stille klokka en time fram søndag 27. mars.