Sommertid 2023:

Nå skal klokka stilles

Den lange vinteren er over og 26. mars er det atter tid for å stille klokka en time framover mot sommeren.

SOMMERTID: Når vi går over til sommertid, skal alle klokker stilles én time fram i forhold til normaltid. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
SOMMERTID: Når vi går over til sommertid, skal alle klokker stilles én time fram i forhold til normaltid. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig kan vi erklære mørketida for avsluttet for denne gang. Og det betyr at det er på tide å stille klokka en time framover – fra 02.00 til 03.00. Du mister muligens en time, men for lange og varme solskinnsdager er det en helt grei pris å skulle betale?

Klokka stilles til sommertid siste søndag i mars, og i år faller datoen på søndag 26. mars.

Det markerer at sommertida er et faktum og at det er på tide å få oversikt over hvor man satte bort utemøbler og gressklipper før vinteren var et faktum.

Men visste du at sommertida varierer avhengig av hvor du er i verden, eller at den ble innført første gang under første verdenskrig?

Derfor stiller vi klokka til sommertid

Den aller første til å foreslå innføring av sommertid, var den amerikanske fysikeren Benjamin Franklin. I et essay i 1784 foreslo han sommertid for å bedre utnytte de lyse sommermånedene og samtidig redusere energibruken.

Men det skulle ta over 130 år før Franklins forslag om sommertid ble iverksatt.

Mens første verdenskrig raste i Europa, innførte Tyskland 30. april 1916 sommertid for å vinne en time ekstra med lys på kvelden, samt minske energibruken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer