Flått og flåttbitt

Nå våkner flåtten

- Vær obs på flåtten nå, oppfordrer flåtteksperter. April markerer starten på flåttsesongen.

FLÅTT: April markerer starten på flåttsesongen, og det kan være lurt å gjøre noen forebyggede grep mot å bli bitt. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- På grunn av den pågående pandemien er mange mer ute i naturen, og de fleste planlegger ferie i Norge. Risikoen for bli syk etter et flåttbitt er lav, og de fleste som får en flåttbåren sykdom får milde symptomer, men man kan bli skikkelig syk. Derfor er det viktig å være obs på flått, og prøve å unngå flåttbitt så langt det er mulig, oppfordrer Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret, Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Hovedgrunnen til oppfordringen er bekymringen for smitte av TBE (Tick-borne Encephalitis, «skogflåttencefalitt»), som kan smitte til mennesker via flåttbitt.

Det finnes ingen behandling mot selve sykdommen, men det finnes en vaksine, TBE-vaksinen, som ifølge Flåttsenteret beskytter godt.

Og ja, flåtten er allerede i aktivitet - og du kan også bli bitt av flått om vinteren.

Våkner ved et par grader

Flåtten ligger kun i dvale på vinteren - og våkner til liv så fort det blir varmt nok i lufta, som kan skje allerede ved et par plussgrader.

- I Norge regnes ofte flåttsesongen fra april til november, men dette kan variere fra år til år. Flåtten er ofte mest aktiv tidlig på våren, i april/mai, og igjen på seinsommeren. Men folk er ofte mest aktive i naturen midt på sommeren, så det er ofte da mange blir bitt, sier Kerlefsen til Dinside.

- Det er også fullt mulig å bli bitt av flått på vinteren, påpeker hun, og forklarer at det først og fremst er temperaturen som bestemmer flåttaktiviteten.

- Så lenge det er et par plussgrader ute, kan flåtten være aktiv. På vinteren, når temperaturen synker ned på frysepunktet, ligger flåtten i ro nede i strølaget på bakken. For å forhindre at den fryser til is produserer flåtten antifryseproteiner. Skikkelig kalde vintre uten snø er ikke gunstig for skogflåtten, men så lenge det er snø - slik det var her på Sørlandet i år - vil den fint kunne overleve en vinter, forteller Kerlefsen.

HJORTELUSFLUA: Denne flua er det svært mange av på høsten - og slik sørger du for at du ikke blir deres nye «vert». Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer

Dette er vaksinen

Vaksinen det er snakk om beskytter mot TBE-viruset, men ikke mot selve flåtten eller sykdommen borreliose.

Det finnes ingen behandling mot TBE, og selv om mange som smittes ikke får noen symptomer i det hele tatt. så kan noen få et svært alvorlig sykdomsforløp som kan omfatte hjernehinne- eller ryggmargsbetennelse.

Blant tiltakene for å beskytte seg nevner hun eksempelvis å holde seg på tråkkede stier, sjekke seg for flått og bruke av flått- og myggspray.

Ifølge Kerlefsen er det under utvikling en vaksine mot borreliose, men den er fremdeles noen år unna utrulling.

- Vaksineutviklingen er lovende, men det er nok fremdeles en del år til før en eventuell kommersiell vaksine vil være på markedet, sier Kerlefsen til Dinside.

Pass på hunden og katten

Det er ikke bare deg selv og familien du må sjekke for flått framover: Har du hund eller katt, kan det være på tide med flåttmedisin og flåttsjekk fra april, litt avhengig av temperatur.

- Når bør hundeeiere begynne med flåttmedisin?

- Jeg ville startet så fort man merker at hunden eller katten begynner å få flått, sier Kerlefsen til Dinside, og legger til at hun har både hund og katt selv, og at de som regel begynner å få flått på seg i april.

- Flåttsesongen er definert som april til november, men dette avhenger av temperatur, og det er alltid enkelttilfeller som faller utenfor dette tidsrommet også. Skogflåtten, som er den vi har fast i Norge, er mest aktiv når det er varmt og ved høy luftfuktighet, helst temperaturer over 4-5 grader, sier Anita Haug Haaland, førsteamanuensis ved Veterinærhøgskolen, til Dinside.

Hun sier det kan være lurt med flåttmedisin til hund, flåttprofylakse, fra Nordland og nedover:

- Skogflåtten er størst problem ved kysten og helt opp til Nordland, og noe i innlandet. En sjelden gang finner man flått også lenger nord i landet, da som regel som et tilfeldig besøk av flott via streifende dyr. I de områdene det er en del flått, er det lurt med flåttprofylakse; så egentlig fra Nordland og nedover, sier Haaland.

Hun poengterer at flåttsjekk på hund bør følge flåttsesongen.

- Flåtten kan finnes hvor som helst på kroppen, men hode/nakke/armhuler/lyske er yndede steder, sier Haaland.

- Ser man en flått bør man fjerne den så fort som mulig; dette for å hindre at bakterier som av og til finnes i flåtten overføres fra flåtten til dyret. Denne overføringen mener man tar litt tid, og 24-48 timer er ansett som et vindu der det er liten sjanse for overføring av disse bakteriene. Man kan bruke pinsett, flåttfjerner eller neglene til å fjerne flåtten. Noen ganger sitter det litt av munnstykket igjen som kan ses som en sort prikk. Dersom man ikke får denne ut, kan det dannes en bitte liten betennelsreaksjon rundt der kroppen kvitter seg med dette munnstykket, sier Haaland til Dinside.

Her anbefales vaksine

Er det slik at du bør ta flåttvaksine uansett hvor du bor, eller er det spesielt aktuelt i noen områder?

- TBE-vaksinen anbefales i spesifikke områder hvis man er mye ute i naturen i kystnære strøk der man har hatt sykdomstilfeller av TBE, som områdene Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, og man erfaringsmessig ofte får flåttbitt - så bør man vurdere å ta vaksinen, oppfordrer Kerlefsen.

Dette er også anbefalingen fra Folkehelseinstituttet.

- Man kan ta TBE-vaksinen når som helst på året, sier Kerlefsen.

- Ta vaksinen så tidlig som mulig

Vaksiner skal gjerne tas en god periode før man trenger beskyttelsen, og slik et det også for flåttvaksinen som tas i flere doser for full effekt. Men den kan også tas med kortere intervaller, som en «hurtigvaksinasjon».

Grunnvaksinasjonen består av tre doser, gjerne satt over en periode på rundt et år. For de over 60 eller de med immunsvikttilstander, er grunnvaksinasjonen fire doser.

Kerlefsen forteller at de to første dosene skal tas med 1-2 måneders mellomrom, og dose 3 skal tas 5-12 måneder etter 2. dose. Hun sier videre at man er godt beskyttet et par uker etter andre dose, med 90 prosent beskyttelse - og at det tar totalt cirka seks uker før man får denne effekten.

- Derfor er det veldig lurt å ta vaksinen på vinteren, eller så tidlig som mulig på våren, slik at man er godt beskyttet før «flåttsesongen» begynner - som er cirka i april, sier Kerlefsen til Dinside.

Men ved behov for rask beskyttelse kan man også ta «hurtigvaksinasjon», som vil si at dose 2 tas 14 dager etter første dose.

Dette koster TBE-vaksinen

- Man kan vaksinen hos fastlegen eller ved vaksinasjonsklinikker eller reiseklinikker. Og du kan få satt den på mange apotek, sier Kerlefsen.

Flåttsenteret understreker at fastlegekontorene tar spesielle hensyn for å skjerme vanlige pasienter i disse dager med corona-smitte. Og at man kan få resept på TBE-vaksinen hos flere nettleger dersom det er vanskelig å få time hos fastlegen.

Du må ha resept fra lege for å få hentet ut og satt vaksinen på apoteket.

TBE-vaksinen koster omtrent 360 kroner per dose. I tillegg kommer kostnaden med å få satt vaksinen.

Boosterdose er nødvendig for vedvarende beskyttelse, og anbefales å tas første gang etter tre år og deretter hvert femte år for de under 60. De over 60, eller som har immunsviktilstander, skal ta booster hvert 3 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer