Flått og flåttbitt

Nå våkner flåtten

- Vær obs på flåtten nå, oppfordrer flåtteksperter. April markerer starten på flåttsesongen.

FLÅTT: April markerer starten på flåttsesongen, og det kan være lurt å gjøre noen forebyggede grep mot å bli bitt. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- På grunn av den pågående pandemien er mange mer ute i naturen, og de fleste planlegger ferie i Norge. Risikoen for bli syk etter et flåttbitt er lav, og de fleste som får en flåttbåren sykdom får milde symptomer, men man kan bli skikkelig syk. Derfor er det viktig å være obs på flått, og prøve å unngå flåttbitt så langt det er mulig, oppfordrer Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret, Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Hovedgrunnen til oppfordringen er bekymringen for smitte av TBE (Tick-borne Encephalitis, «skogflåttencefalitt»), som kan smitte til mennesker via flåttbitt.

Det finnes ingen behandling mot selve sykdommen, men det finnes en vaksine, TBE-vaksinen, som ifølge Flåttsenteret beskytter godt.

Og ja, flåtten er allerede i aktivitet - og du kan også bli bitt av flått om vinteren.

Våkner ved et par grader

Flåtten ligger kun i dvale på vinteren - og våkner til liv så fort det blir varmt nok i lufta, som kan skje allerede ved et par plussgrader.

- I Norge regnes ofte flåttsesongen fra april til november, men dette kan variere fra år til år. Flåtten er ofte mest aktiv tidlig på våren, i april/mai, og igjen på seinsommeren. Men folk er ofte mest aktive i naturen midt på sommeren, så det er ofte da mange blir bitt, sier Kerlefsen til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer