Flått og flåttbitt

Nå våkner flåtten

- Vær obs på flåtten nå, oppfordrer flåtteksperter. April markerer starten på flåttsesongen.

FLÅTT: April markerer starten på flåttsesongen, og det kan være lurt å gjøre noen forebyggede grep mot å bli bitt. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- På grunn av den pågående pandemien er mange mer ute i naturen, og de fleste planlegger ferie i Norge. Risikoen for bli syk etter et flåttbitt er lav, og de fleste som får en flåttbåren sykdom får milde symptomer, men man kan bli skikkelig syk. Derfor er det viktig å være obs på flått, og prøve å unngå flåttbitt så langt det er mulig, oppfordrer Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret, Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Hovedgrunnen til oppfordringen er bekymringen for smitte av TBE (Tick-borne Encephalitis, «skogflåttencefalitt»), som kan smitte til mennesker via flåttbitt.

Det finnes ingen behandling mot selve sykdommen, men det finnes en vaksine, TBE-vaksinen, som ifølge Flåttsenteret beskytter godt.

Og ja, flåtten er allerede i aktivitet - og du kan også bli bitt av flått om vinteren.

Våkner ved et par grader

Flåtten ligger kun i dvale på vinteren - og våkner til liv så fort det blir varmt nok i lufta, som kan skje allerede ved et par plussgrader.

- I Norge regnes ofte flåttsesongen fra april til november, men dette kan variere fra år til år. Flåtten er ofte mest aktiv tidlig på våren, i april/mai, og igjen på seinsommeren. Men folk er ofte mest aktive i naturen midt på sommeren, så det er ofte da mange blir bitt, sier Kerlefsen til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.