Plaget av mordersneglen - også kalt brunskogsneglen?

Nå våkner mordersneglen

– Rydd i hagen din nå, oppfordrer ekspert.

VÅKNER NÅ: Utover våren og forsommeren finner man ofte helt unge brunskogsnegler sammen med større, ensfagede brunskogsnegler. Foto: Erling Fløistad, NIBIO
VÅKNER NÅ: Utover våren og forsommeren finner man ofte helt unge brunskogsnegler sammen med større, ensfagede brunskogsnegler. Foto: Erling Fløistad, NIBIO Vis mer
Publisert

Hvert år, når kalenderen viser mars/april, er brunskogsnegl-problematikken igjen på manges lepper. Eller du kjenner dem kanskje best omtalt som mordersnegl.

Det mange nå lurer på nå, er blir det snegleår, har sneglene begynt å komme, hvor mange blir det i år, har vinteren gjort at det kommer få eller mange snegler, finnes det noen nye måter å ta knekken på de på?

Vi har tatt en prat med en som kan mye om brunskogsnegler, eller bare brunsnegl som den også kalles, nemlig kommunikasjonsrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Erling Fløistad.

Snegleår finnes ikke

Brunsneglene er som troll, de tåler ikke sol! Erling Fløistad, kom.rådgiver, Nibio

Det første han kan avkrefte, er at vi kan vente oss et snegleår.

– Det finnes ikke noe som heter snegleår, fordi det blir ikke plutselig mange flere snegler.

Det som kan påvirke bestanden er høst og vinterforholdene. Tidlig frost på høsten, eller sprengkulde på vinteren uten snø, kan begge redusere bestanden. Men det er ikke dette som gjør at vi kaller et år for snegleår, forklarer Fløistad.

– Folk kan oppleve at det et år er flere snegler enn fjoråret, men det trenger i realiteten ikke være det.

RYDD HAGEN: Det er rådet fra Erling Fløistad i NIBIO, som kan mye om brunsneglebekjempelse.
RYDD HAGEN: Det er rådet fra Erling Fløistad i NIBIO, som kan mye om brunsneglebekjempelse. Vis mer

– Hvis det er en fuktig vår og sommer, så vil sneglene være mer aktive og spise mer. Da vil vi se flere av de og vi vil oppleve at det er mange snegler, sier Fløistad til Dinside.

- Hvis det derimot er en tørr vår og sommer, er sneglene like mange - men da er de mindre aktive og holder seg i skjul. Dermed opplever vi at det er færre, forteller han.

Tre gode råd

Brunsneglene våkner av dvalen og kommer ut av gjemmestedene sine når gradestokken bikker 5 varmegrader.

Dermed er nå et godt tidspunkt å forberede seg på vårens og sommerens sneglesituasjon. Og da er det et par ting som kan være lurt å vite:

– For det første: Sneglene sprer seg ikke, men blir heller spredd av oss som følge av flytting av planter for eksempel, forteller Fløistad.

Dermed bør man passe på å ikke flytte snegler hvis man for eksempel bytter planter med naboen.

– Så fort en snegle er introdusert et sted og etablerer seg, så blir det for flere.

En annen ting som er viktig å forstå, er at brunsnegler trenger skygge.

- De har ikke et sneglehus selv, så de er avhengige av å finne seg husly for å beskytte seg mot sol og varme. Det kan være hulrom i en steinfylling eller mellom plantene i tette staudebed.

Derfor er dette Fløistads tre gode råd for å unngå en sneglinvasjon i hagen:

  1. Følg med i hagen din! Gå en snegletur i hagen i kveldinga når sola går ned, og følg med på hvor sneglene kommer fram fra. Da finner du sneglehusene i din hage. Da kan du lage din egen plan for å fjerne sneglenes gjemmesteder mens du tar knekken på de du finner.
  2. Konsentrer innsatsen der sneglene bor. Dersom sneglene kommer opp av hull langs grunnmuren, fra en steinfylling utenfor hagen eller fra en plankestabel bak garasjen, så konsentrer innsatsen der sneglene bor. Tett igjen hull i bakken, fjern gammelt hageavfall, rydd opp små og store gjemmesteder for sneglene.
  3. Få inn lys og luft. Frodige staudebed eller høyt gress er ideelle gjemmesteder for en snegle på dagtid. Pass derfor på å klippe høyt gress, også selv om det er på kanten eller utenfor tomten. Legg bark under hekken for å slippe til varme og lys. Redusér om nødvendig mengden planter i bedd der sneglene bor.

– Snegler er som troll

Det viktigste du kan gjøre er å unngå at hagen din er et hyggelig sted for sneglene å bo, sier Fløistad.

– Snegler er som troll, de liker ikke solskinn. Jo færre steder de har å gjemme seg vekk fra sol og varme, jo færre snegler vil ha lyst til å bo i hagen.

Hvis du i tillegg får fjernet de du finner, enten ved å plukke de eller dele de i to, så vil dette kunne føre til merkbare endringer, sier Fløistad.

– Jeg går med en spade og deler dem i to. Man trenger ikke å gjøre noe mer enn det. Sneglebitene fungerer som åte, så man lett finner andre snegler. Dette sammen med en ryddig hage kan lokalt stor effekt.

Råd til bekjempelse av brunskogsnegle

  • Fjern skjulesteder: Holder du hagen ryddig og klipper plenen ofte, blir det vanskelig for snegler å finne skjulesteder
  • Velg planter som ikke frister:
    Bytt gjerne til planter som brunsneglen ofte unngår, som rhododendron og roser
  • Ta vare på de naturlige fiendene: Hagedammer tiltrekker frosk, padder og fugler som er naturlige fiender til brunsneglen. Hekker og striper med blomsterrike planter tiltrekker seg også naturlige fiender.
  • Vurder kompostbeholder: En åpen komposthaug gir gode forhold for brunsnegler, vurder en lukket en.
  • Plukk snegler: Begynn allerede om våren å plukke snegler. Du kan legge ut “åte”, f. eks. øl, døde snegler og hundemat. Da er det lettere å plukke og avlive dem.

Kilde: Naturvernforbundet

Finnes ingen quick fix

Fløistad tror at å bare drepe sneglene ikke vil ha like stor effekt.

– Det vil alltid ligge flere snegler på lur, som ikke er ute den dagen du er på jakt. Dermed vil det være vanskelig å fjerne alle sammen.

– Det som er dumt med snegleproblemet er at det ikke finnes noe «quick fix». Og man vil aldri bli helt kvitt plagen, men den kan bli betydelig mindre, sier Fløistad.

– Men vil man måtte holde på med dette i all framtid?

– Brunskogsneglen er ny i norsk natur og dyrene som kunne vært dens naturlige fiender er ikke vant til å spise den. Sneglen smaker også annerledes enn andre snegler, så det kan tenkes at dyr som kan være naturlige fiender bare trenger mer tid på å venne seg til smaken. Dyr som pinnsvin, fugl og grevling.

– Men i framtida, så tror man at det vil ha opprettet seg en balanse, hvor også brunsneglebestanden vil holdes på et lavere, naturlig nivå i samspill med andre arter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer