Melorm kan komme i norsk mat og snack

Nærmer seg norske matfat

Melormer et stort skritt nærmere godkjenning som mat i EU.

BILLE-BRØD: MENY har lansert et brød med 100 melbillelarver. Dette er folkets dom over brødet. Reporter: Elisabeth Dalseg. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUs etat for mattrygghet (EFSA) fastslår at melormer ikke utgjør noen helserisiko og har godkjent at larven kan brukes som menneskemat.

Forskernes samtykke er et viktig steg på veien mot europeiske butikkhyller og kjøkkenskap. Med grønt lys fra EU kan de dukke opp i kjeks, smoothier, pasta og andre matvarer, skriver The Guardian.

Larvene kan spises hele eller som pulver. EFSA-forskere beskriver larven som proteinrik snack, og sier den også kan inngå som ingrediens i annen mat.

– Trygge i bruk

Selv om melormer kan utløse allergiske reaksjoner, særlig basert på hva de er foret med, sier EFSA at de små, gule larvene «er trygge til den bruken og i det omfanget som er foreslått».

– Denne første EFSA-risikovurderingen av en insektart som ny mat kan bane vei for den første godkjenningen i hele EU, sier sjefforsker Ermolaos Ververis i EFSA.

EU legger nå sin tyngde bak FNs linje. Verdensorganisasjonen gikk i 2013 ut og tok til orde for å bruke spiselige insekter som kilde til fettfattig og proteinrik mat for mennesker, kjæledyr og husdyr.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer