Nav-svindel

Nærmere 1.000 nordmenn ble anmeldt for trygdesvindel i fjor

Men antall saker synker.

TRYDGESVINDEL: 85 prosent av svindelsakene som ble behandlet av politiet, endte med straff. Foto: NTB Scanpix
TRYDGESVINDEL: 85 prosent av svindelsakene som ble behandlet av politiet, endte med straff. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tall fra Nav viser at det totalt ble anmeldt for 166 millioner kroner fordelt på 968 tilfeller i 2018. Totalt 905 personer ble anmeldt for svindel av dagpenger eller arbeidsavklaringspenger (AAP). Nav skriver i en pressemelding at hensikten med disse stønadene er å hjelpe folk tilbake i jobb.

– Velferdsordningene er basert på tillit og etterkontroller. Det er alvorlig når noen som er arbeidsføre og har inntekt forsøker å utnytte ordningene, og disse bør merke seg konsekvensene slike valg kan gi, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding i forbindelse med fremlegging av tallene.

Sigrun Vågeng, arbeids- og velferdsdirektør i Nav. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
Sigrun Vågeng, arbeids- og velferdsdirektør i Nav. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix Vis mer

Totalt 58 personer ble anmeldt for trygdesvindel og arbeidslivskriminalitet for til sammen 27,5 millioner kroner i 2018. Den største saken er fra Oslo og omhandler svindel av 2,3 millioner kroner i AAP og uføretrygd. Personen i dette tilfellet jobbet svart med godstransport, opplyser Nav i pressemeldingen.

85 prosent av sakene som ble behandlet av politiet, endte med straff.

Antallet saker synker

Selv om tallene fortsatt er høye, har antall anmeldelser og beløp gått ned de seneste årene. Nav skriver at gjennomsnittlig anmeldt beløp for hver sak har gått ned, og at det totale beløpet er redusert med 67 millioner kroner.

Ifølge etaten skyldes nedgangen blant annet bedre kontrollmetoder og at sakene avdekkes tidligere, samt a-meldingen som krever at arbeidsgivere rapporterer inn ansattes inntekt til Skatteetaten månedlig.

– Tallene viser en positiv utvikling, og mye skyldes de nye digitale mulighetene. Det er ikke et mål for NAV å anmelde flest mulig, men alvorlige saker vil vi alltid anmelde. Gjennom raskere avklaring av mindre saker kan vi bedre prioritere større og mer kompliserte saker, sier Vågeng i pressemeldingen.

Nav opplyser at de samarbeider med andre etater for å avdekke organisert økonomisk kriminalitet og at mye av fokuset er forebygging.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer