Finn beste refleks

NAF: - Bruk refleks, det er en billig livsforsikring

Mørke morgenen, sjåfører med dårlig syn og fotgjengere uten refleks er en dødelig kombinasjon.

REFLEKSEFFEKT: Her ser du tre eksempler på hvordan refleksbruk påvirker synligheten din. Hva tør du? Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.
REFLEKSEFFEKT: Her ser du tre eksempler på hvordan refleksbruk påvirker synligheten din. Hva tør du? Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Høstmørket og regnvåte veier preger mang en tidlig morgen i norske byer.

Norges Automobil-Forbund (NAF) advarer fotgjengere som forlater hjemmene sine uten refleks, blant annet fordi synet til mange sjåfører blir svekket med alderen.

Som 60-åring har du nemlig mistet mer enn halvparten av nattsynet du hadde som 20-åring.

- Svekket syn i kombinasjon med høstmørket kan skape farlige trafikksituasjoner. De myke trafikantene, fotgjengere og syklister, er spesielt utsatt. Bruker du refleks, reduseres faren for å bli påkjørt med 85 prosent, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF.

Vil gjøre refleks naturlig

Grunnregelen i veitrafikklovens paragraf tre understreker at alle «skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Denne bestemmelsen gjelder både bilister, syklister, fotgjengere og andre som ferdes i trafikken. For de myke trafikantene gjelder det å gjøre seg synlige ved bruk av refleks og lys.

Men ifølge Ryste i NAF er det ikke naturlig for alle å ta på seg refleksen før de går ut i mørket.

- Over 90 prosent bruker bilbelte, og målet må være at like mange bruker refleks. Det gjelder å få inn dette som en naturlig del når du skal ut å gå i mørket, sier Ryste.

- Gatelys gir falsk trygghet

Tall fra Trygg Trafikk viser at fire av ti nordmenn bruker refleks, og det mener de er alt for få.

- Vi er flinkere til å bruke refleks på landevei enn i byene, men gatebelysningen gir en falsk trygghet. Det er flere ulykker med fotgjengere i byene enn på landeveien, sier kommunikasjonsrådgiver Christoffer Soland Steen til Dinside.

Kjønnsforskjellene i refleksbruk er minimal: 51 prosent kvinner og 49 prosent menn, viser Trygg Trafikks tellinger fra i fjor. Den vanligste grunnen for at vi ikke bruker refleks er rett og slett glemsel.

- Vi er mye flinkere til å passe på at barna våre bruker refleks enn vi er til å bruke refleks selv. I tillegg er det ofte montert refleks i yttertøy til barn, som også bidrar til at barna bruker mer refleks enn oss voksne, legger Steen til.

Styr unna refleksspray

Den beste synligheten får du ved å bruke refleksvest, ifølge NAF. Bruker du andre typer refleks bør den henge i knehøyde for at den skal fange opp mest mulig lys fra billyktene når du er ute og går, og har du refleks på begge sider blir du også mer synlig.

At refleksvest er best, viste seg også i reflekstesten Dinside skrev om i fjor. I tillegg kom refleks-handlenett og refleks-paraply godt ut.

Et produkt som, derimot, falt totalt gjennom var reflekssprayen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer