Aldersgrense for å sykle til skolen?

Når bør barna få sykle selv til skolen?

Skolen kan ikke sette en grense for når elevene kan sykle til skolen. Likevel er det enkelte vurderinger foreldre bør ta før man lar ungene sykle på egenhånd.

KLAR FOR Å SYKLE ALENE? Du som forelder har ansvaret for å vurdere om ditt barn
KLAR FOR Å SYKLE ALENE? Du som forelder har ansvaret for å vurdere om ditt barn Vis mer
Publisert

Tidligere kunne skolen bestemme når deres skoleelever fikk lov til å sykle til skolen, eksempelvis i 5. klasse, som en del skoler praktiserte frem til 2016: Da gikk regjeringen inn for å endre opplæringsloven fra 1. august, og siden har det vært opp til foreldrene å avgjøre om deres barn kan sykle alene til skolen, selv om skolen fortsatt kan anbefale en aldersgrense for foreldrene.

De aller minste barna er som kjent under 6 år når de begynner i første klasse. Men når er man «stor nok» til å ta sykkelen fatt på egenhånd?

Ifølge Trygg Trafikk vil dette avhenge blant annet av hvor modent barnet er, hvor mye det har øvd på å sykle i trafikk med foreldrene, og trafikkforholdene på den enkeltes skolevei.

Hvor gamle bør barna være?

Vi har spurt Trygg Trafikk og Syklistenes landsforening om når de mener barn kan sykle til skolen på egenhånd. Hvor modent barnet er, vil naturlig nok variere fra barn til barn.

- Trygg Trafikk anbefaler at barnet må ha god balanse, kunne snu hodet og stanse, gi tegn og kjenne grunnleggende trafikkregler før de kan sykle alene. Hvor modent barnet er, er individuelt, men rundt 10 – 12 år vil de være modne nok, sier Ragnhild Meisfjord, opplæringssjef i Trygg Trafikk til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer