Coronatest:

Når må man teste seg for corona?

Og hvordan føles det? Her finner du svar på det du lurer på om å ta coronatest.

CORONATEST: I mange kommuner foregår test av covid-19 mens du sitter i bilen. Foto: Berit B. Njarga
CORONATEST: I mange kommuner foregår test av covid-19 mens du sitter i bilen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Årets høst har vært preget av en smitteeksplosjon mange steder, og påfølgende strenge tiltak både nasjonalt og kommunalt.

I uke 46 ble det testet i underkant av 150.0000 personer, ifølge Folkehelseinstituttet. Samtidig er det slett ikke alle symptomer som krever coronatest, som du kan lese mer om her.

Er du i tvil om du må eller bør teste deg for corona, eller er nysgjerrig på hva reglene sier?

Her kan du lese mer om når man må ta corona-test. Du kan også lese om hvordan testen oppleves å ta, som vil være naturlig å lure på om man fikke er blitt testet ennå.

Hvem må teste seg for corona?

Av de som ble testet i uke 46, som siste ukesrapport fra FHI er fra, var det i alt 3.994 smittetilfeller. Andelen positive tester utgjorde 2,78 prosent.

Stor pågang har den siste tiden gjort at det i perioder har vært en del lenger ventetid på å få prøvesvar, enn tidligere.

Per i dag anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI) at alle personer som selv mistenker at de er smittet av covid-19 får anledning til å teste seg. Følgende bør testes, ifølge helsenorge.no:

 • Alle med symptomer på covid-19, inkludert alle med nyoppstått luftveisinfeksjon
 • Alle som har vært utsatt for smitte, enten som nærkontakt til en person som har covid-19 eller som kommer til Norge fra røde land/områder de siste 10 dagene.
 • Andre grupper etter vurdering av lege.
 • Alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19.

Når det gjelder nærkontakter, må alle som har en kjent eksponering for covid-19-smitte de siste 10 dagene (nærkontakter, innreisende fra område med høy forekomst land eller annen kjent eksponering for bekreftete tilfeller), testes, selv om de ikke har symptomer.

Dette gjelder eksempelvis nærkontakter i ungdomsskolealder og eldre som er ilagt karantene.

FHI påpeker at alle som testes bør holde seg hjemme til negativt prøvesvar foreligger. Ved negativ test kan de gå tilbake på jobb/skole når allmenntilstanden er god, selv om de fortsatt har enkelte symptomer etter luftveisinfeksjon.

Hvilke symptomer bør du være obs på?

Ifølge FHI har covid-19 ofte følgende symptomer; feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, sår hals, eller sykdomsfølelse.

Er du i tvil om du bør teste deg eller ikke, kan du gå inn på Helsedirektoratets koronasjekk.no, der du vil få hjelp til å ta en avgjørelse på om du bør teste deg.

I noen tilfeller anbefaler FHI også testing selv om en person ikke har symptomer, eksempelvis ved påvist smitte i sykehjem. Da bør alle ansatte og beboere på berørte enheter testes. Også ansatte med pasientnært arbeid som i løpet av siste ti dager har vært på reise i land utenom Norden, bør testes for corona, skriver FHI.

Må barn testes for corona?

Kriteriene for testing av barn er litt annerledes enn for de voksne. FHI skriver at barn har en mindre rolle i smittespredning av covid-19 enn voksne, og at testing av barn i barneskole- og barnehagealder uten symptomer vil være av mindre betydning. Det er likevel mulig å teste disse etter ønske og i samråd med foreldre/foresatte.

Når det gjelder barn med symptomer, skriver helsenorge.no at barn i barnehage- og barneskolealder med kun lette symptomer på luftveisinfeksjon, kan se an symptomene og holdes hjemme et par dager før eventuell test. Er det derimot snakk om feber og hoste bør barnet testes for covid-19.

Ved milde luftveissymptomer uten feber og hoste kan man se an tilstanden hjemme i to dager, og barnet bør testes om det ikke er en bedring i tilstanden. Ved rask bedring kan barnet derimot gå tilbake til barnehage/skole uten at testing gjennomføres.

Er det kun snakk om at barn i denne aldersgruppen har rennende nese - som eneste symptom - og ellers har en god allmenntilstand, behøver de ikke å holdes hjemme eller testes.

Disse skal prioriteres ved testing


 • Pasient med behov for innleggelse
 • Pasient/beboer i sykehjem eller annen helseinstitusjon
 • Ansatt i helsetjenesten med pasientnært arbeid
 • Person over 65 år, eller voksen med underliggende sykdom*
 • Person som er i karantene pga nærkontakt til et bekreftet tilfelle av covid-19 eller etter reise
 • Ansatt, barn eller elev i gjenåpnet barnehage, skole eller skolefritidsordning
 • Ny kategori: Andre med mistenkt covid-19

Hvordan bli testet?

Er du usikker på om du er smittet av corona eller ønsker å bli testet, kan du kontakte kommunen din for å spørre om hvordan testing foregår i din hjemkommune.

Ifølge Helsedirektoratet skal kommunene sørge for tilbud om coronatesting til innbyggerne ved bruk av fastlege, legevakt, poliklinikk, teststasjon eller annen egnet fasilitet.

Tilbudet skal være tilgjengelig hver dag og kan organiseres kommunalt eller interkommunalt, skriver de på nettsidene sine.

I undertegnedes kommune skjer testing eksempelvis fra et telt utenfor legevakta, etter å ha ringt og avtalt tidspunkt for testing. Personen som blir testet sitter i egen bil og sykepleiere i fullt smittevernutstyr kommer ut til pasienten for å gjennomføre testen.

Det er også testsentre på flere av landets flyplasser, der du kan velge å teste deg ved ankomst - ikke minst om du ankommer fra et rødt land.

Hvordan er selve testen?

Selve testen er en hals- og neseprøve. Dette går ut på at det blir tatt prøve med det som ligner en bomullspinne med ekstra langt skaft, først i halsen, deretter i nesa.

Det er sistnevnte prøve mange antakelig syns høres avskrekkende ut - ettersom «pinnen» som føres inn i nesa for å ta prøven, er ganske lang.

Undertegnede har selv blitt testet, og kan berolige med at det ikke er så ille som forventet - selv om det nok kan oppleves litt forskjellig fra person til person: Når testen utføres, er det litt ubehagelig og det «kiler», men det er ikke vondt. Det er dessuten veldig raskt overstått - jeg ble bedt om å telle til ti, men prøven var tatt i løpet av fire sekunder.

TØYMUNNBIND: Administrerende helsedirektør Espen Nakstad forklarer hva man må huske på når man bruker tøymunnbind. Video: Dagbladet TV / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hvor finner du testresultatet?

Etter gjennomført test vil prøven analyseres, og du kan selv sjekke resultatet på Helsenorge.no ved å logge inn med for eksempel BankID.

Overlege i FHI, Trude Arnesen, sier til Dinside at normalt skal ta en til to dager å få svar på prøven, men at dette kan variere veldig fra sted til sted.

Positivt eller negativt prøvesvar?

Alle som testes, skal holde seg hjemme til negativt prøvesvar foreligger og allmenntilstanden er god, skriver Helsenorge.

Har du karanteneplikt skal du fullføre karanteneperioden på 10 døgn selv om du tar test og den er negativ.

Tester du positivt, skal du isoleres og de du bor med, skal i karantene. Alle nærkontakter skal følges opp i ti dager etter siste eksponering med testing og selvmonitorering, skriver FHI.

Dette kan være alt fra kjærester, kolleger e.l. som du har vært i kontakt med den siste tiden, men som du ikke bor sammen med.

Når du er i isolasjon bør du holde god avstand til andre husstandsmedlemmer. Nå du er nærmere enn 2 meter, er det anbefalt at du benytter munnbind dersom helsetilstanden tillater det. Alternativt er det anbefalt at husstandsmedlemmene benytter munnbind når de er nærmere den syke enn 2 meter, med unntak for barn i barneskolealder og yngre.

Bruk eget rom og bad hvis mulig, og egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer