Hvordan vedlikeholde felleski

Nei, felleskiene er ikke helt vedlikeholdsfrie

Felleski må også renses, glides og vedlikeholdes. Men ligg unna skirens for vanlige ski!

SKI: Ifølge Skiforeningens Elisabeth Uhlig-Nordølum er en viktig fordel med felleski at du slipper å tenke på å smøre dem. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med felleski eller «skin ski» slipper du å bry deg om temperaturer og hvilken skismurning du trenger.

Men selv om du ikke behøver å smøre skiene hver gang du skal på tur, er ikke felleskiene helt vedlikeholdsfrie.

De må fremdeles renses, impregneres og glides. Her er rådene for hvordan du best kan ta vare på felleskiene dine. Og du må være spesielt oppmerksom på våren!

JUSTERINGER: Derfor bør du justere bindingene dine. Vis mer

– Mange vet ikke at skiene må vedlikeholdes

Henrik Johnsen, racingsjef i Swix, sier mange av dem som eier felleski ikke er klar over at de nye skiene må vedlikeholdes - selv om han poengterer at det nok er flere de siste åra som har skjønt at felleski også må vedlikeholdes.

– Det er det mange som har bommet litt på, når felleskiene var noe helt nytt: Mange tror at man kjøper vedlikeholdsfrie ski – men det er de ikke. De er enklere i form av at man ikke trenger så mye vedlikehold for feste – men på gli trenger man det samme som på vanlige langrennsski, sier Johnsen til Dinside.

Han understreker at det er enkelt å ta vare på felleskiene så lenge du vet hva du skal gjøre.

– Vedlikehold som må gjøres er å rense fellene, impregnere fellene og glide skiene. Skiene er smørefrie, men bør likevel glides som vanlige ski, sier Johnsen.

JO, DENNE MÅ OGSÅ PLEIES: Du slipper unna festesmurning, men felleskiene må fremdeles glides, renses og impregneres for å opprettholde egenskapene sine. Du skal kunne se på fellen når det er behov for rens og eventuelt bytte av fell. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JO, DENNE MÅ OGSÅ PLEIES: Du slipper unna festesmurning, men felleskiene må fremdeles glides, renses og impregneres for å opprettholde egenskapene sine. Du skal kunne se på fellen når det er behov for rens og eventuelt bytte av fell. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dette må du gjøre

Alf Roger Holme, markedssjef for Fischer i Norge, sier til Dinside at skiene deres er impregnert fra fabrikk og at du dermed ikke behøver å gjøre dette før du legger ut på første skitur med felleskiene – men skiene må glides i gli-sonen før bruk, og dette gjøres som på vanlige langrennsski.

Det er fellen i smøresonen som må behandles med rens og impregnering. Impregneringen gjør at du får bedre gli og at det ikke fester seg så mye skitt i fellen.

– Du trenger ikke impregnere etter hver tur, og det kommer an på føre og hvor langt du går. Og noen vil gjøre det oftere mens det for andre ikke er så nøye, sier Holme i Fischer til Dinside.

– For å opprettholde egenskapene til fellen er det viktig med en rein fell, sier Johnsen.

Det innebærer at skiene innimellom må renses, før du legger på ny impregnering. Slik får du det beste ut av skiene.

IMPREGNERING: Fellen må re-impregneres etterhvert, for å opprettholde egenskapene og for å hindre ising i fellen. Det er flere produsenter som har dette, for eksempel har Fischer sin egen impregnering. Foto: Kristin Sørdal
IMPREGNERING: Fellen må re-impregneres etterhvert, for å opprettholde egenskapene og for å hindre ising i fellen. Det er flere produsenter som har dette, for eksempel har Fischer sin egen impregnering. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Verst på våren

Både Johnsen og Holme sier til Dinside at hyppigheten av behovet for rens og impregnering, avhenger av hvor langt du går og hvor møkkete snøen er.

– Du merker det, når det er nødvendig å rense. Det er verst når det ligger mye klister i løypene, som det kan gjøre om våren. Dette setter seg i fellen og det er ikke gunstig – for da vil hårene i fellen legge seg og du får dårlig gli og dårlig feste, sier Holme til Dinside.

Nedfall fra trær kan også gjøre at fellen blir skitten og trenger en rens.

Johnsen anbefaler at du heller renser en gang for mye, enn en for lite.

– Om du venter for lenge, blir det også vanskeligere å fjerne skitten, sier han.

Ikke gjør denne felleski-tabben!

Men pass på, når du skal rense felleskiene:

Du må absolutt ikke bruke vanlig skirens på felleskiene.

– Du må bruke en egen rens til skin-skiene, ikke den samme som for andre langrennsski: Den er for hard på limet som fester fellen til skien – og kan føre til at fellen løsner. Det er det mange som bommer på, advarer Holme.

Med riktig rens til formålet, er det bare å ta rens på litt tørkepapir og tørke av. Og så må du legge på impregnering, men dette finnes i spray-form og skal bare være å spraye på.

TUR: Vinter og kuldegrader lokker ekstra mange ut, men kan de som går til fots egentlig legge turen til skiløypene? Allemannsretten tillater at alle kan bevege seg fritt i naturen, ifølge Norsk Friluftsliv. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Bytte fell

Når fellen er slitt, må den byttes. Du får kjøpt ny fell i sportsbutikkene og du kan bytte den selv eller få hjelp til dette i butikken. En ny fell koster cirka 400 kroner.

Hvor ofte du må bytte fell er det ifølge Holme og Johnsen ikke noe fasitsvar på, men det skal ifølge ekspertene være lett å se og merke når det begynner å bli tid for det.

– Vi kan ikke si at den må byttes etter et visst antall kilometer, dette vil også avhenge av hvilken type fell man har. Det er også veldig avhengig av føret; er det ikke så grovkornet og isete, holder fellen lengre, forteller Holme.

– Men du merker det ved at du mister festet etter hvert. Og du kan også se det på fellen, når den blir slitt, sier Holme videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer