Stenger hytta:

- Nei takk til 4 000 kroner pr. skitur

Her er alle strømpunktene du må sjekke på hytta.

FIREDOBBEL STRØMREGNING: Rune Hansen fra Mjøndalen har vinterstengt hytta i Grungedal i Vinje kommune. Vinterstrømmen har økt fra 8 000 - 10 000 til 32 000 på tre år. Foto: Privat.
FIREDOBBEL STRØMREGNING: Rune Hansen fra Mjøndalen har vinterstengt hytta i Grungedal i Vinje kommune. Vinterstrømmen har økt fra 8 000 - 10 000 til 32 000 på tre år. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/MJØNDALEN (Dagbladet/Din Side): De fleste med hytter på fjellet og ved skiløyper ser an hvordan strømprisen drar i veien før de bestemmer seg for om de skal fyre opp to «husholdninger» i vinter.

Hytteeier Rune Hansen (63) i Mjøndalen har allerede bestemt seg. Han og familien har «stengt» den 10 år gamle og 90 kvadratmeter store, helt vanlige hytta i Grungedal i hyttekommunen Vinje, nettopp på grunn av strømprisene.

- Det blir for mye penger å bruke på strøm. 4 000 kroner pr. skitur pluss transport 370 kilometer tur/retur blir for dyrt. Da kan vi bo på hotell, få maten servert og gå rett ut i løypa. Eller ta en par turer til Syden, resonnerer han i grove trekk, før han legger til:

- Hvis strømprisen går over 6,00 kroner pr. kilowattime (kWh), slik mange tror, kommer skituren på 5 000 kroner per gang etter vår vanlige hyttebruk med åtte besøk.

Det var Drammens Tidende som omtalte saken først.

Så kommer regnestykket og mange praktiske og nødvendige tips til hytteeiere som vil holde igjen på strømregningene, men som ikke er like kyndige på bygg, strøm og vann som han selv.

HJEMME BILLIGST: Rune Hansen kommer til å være mer her hjemme i Mjøndalen enn hytta i Vinje denne vinteren. Foto: Shad Madian
HJEMME BILLIGST: Rune Hansen kommer til å være mer her hjemme i Mjøndalen enn hytta i Vinje denne vinteren. Foto: Shad Madian Vis mer

Rune Hansen er tømrer, jobber som prosjektleder i byggebransjen og har bygd hytta i Vinje selv.

- Kan ikke kutte alt

Først regnestykket: hytta i Vinje blir «stengt» med minimal strømbruk i desember, januar, februar fram til påske 2023 (palmesøndag er 2. april).

- For det går ikke å kappe all strøm på de fleste nyere hytter uten å få kraftige skaderegninger etterpå.

- Og det er raskere og billigere å varme opp en nedstengt hytte, særlig hvis dere greier dere et par dager uten dusj og avløpsvann, forklarer han.

HYTTEBONANZA: Hytteprisene er rekordhøye. Hva er det mennesker som kan kjøpe et krypinn til over 20 millioner kroner ser etter? Hyttemeglerne Christian Haatuft og Tore Solberg selger på fjell og ved fjord. Her er deres sjekkpunkter. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Firedobling siden 2019

Sist vinter fikk Hansen regning de fire månedene for strøm og nettleie til hytta på 15 500 kroner.

Rundt halvparten var til nødvendig frostsikring, den andre halvparten til de vanlige åtte helgeturene.

To år før det - vinteren 2019/20 - anslår Rune Hansen at det samme strømforbruket for full drift var mellom 8 000 og 10 000 kroner.

Og for kommende fire vintermåneder 2022/23 vil normal strømbruk på samme hytte stige til 32 000 kroner, like sannsynlig opp mot 40 000 kroner.

Nå, med minimumsbruk, håper hytteeier Rune Hansen at regningen kommer under 10 000 kroner.

- Anslaget på 32 000 kroner i vinterregning er basert på 4,90 kroner pr. kilowattime på regningen vi fikk for august. Den var på 3 700 kroner. I august 2021 betalte vi 943 kroner for samme strømforbruk.

FØLGER STRØMPRISENE TETT: Tømrer og hytteeier Rune Hansen sjekker flittig strømappen. Foto: Shad Madian / Dagbladet.
FØLGER STRØMPRISENE TETT: Tømrer og hytteeier Rune Hansen sjekker flittig strømappen. Foto: Shad Madian / Dagbladet. Vis mer

Han rådførte seg med elektriker og hadde med rørlegger da hytta ble strømstengt forrige helg.

Dette er sparetiltakene

Vannrør fra borebrønn: varmekabler skrudd ned til 10 prosent av full styrke for å hindre frostskader.

Gråvann/avløp fra bad og kjøkken: varmekabler skrudd av. Pumpe skrudd av i tilfelle vannsamling.

Forbrenningstoalett: strømmen skrudd av.

Bad og vindfang/gang: varmekabler skrudd ned fra 20-25 til 10 prosent kapasitet.

Stue/kjøkken: bare en av de to panelovnene påslått, ned til 10 prosent av varmekapasiteten. Kjøleskap (tømt for mat) og oppvaskmaskin risikerer å bli ødelagt hvis kuldegrader i rommet.

Varmtvannsbereder: varmekapasiteten skrudd fra 70 til 25 prosent. Varmekabler på badet skal sikre mot at vannet fryser og sprenger.

HEVER RENTA: DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl oppfordrer folk til å spørre seg selv hva man kan gjøre på utgiftssiden i henhold til regninger og hva du bør gjøre. Video: Dagbladet TV. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

20 grader på to timer

- Hvor komplisert er det hvis dere vil bruke hytta en helg likevel?

- Vi betaler for vanlig brøyting av veien, så den er klar. Samme mann ser etter inne i hytta. Det er en god gardering siden vi selv ikke kommer, aller bare sjelden.

- Hvor lang tid tar det blir levelig temperatur inne i hytta?

- Siden temperaturen er over null, noen få plussgrader, skal vi komme opp i 18-20 grader med vedfyring i løpet av et par timer i såpass ny hytte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer