Nettet koker: ­­­­­- Dette er giftig!

Nok en ny trend har inntatt TikTok.

TREND: Emneknaggen «butter candle» på TikTok har fått millioner av visninger. Men bør du egentlig kaste deg på trenden? Video: Storyblocks / TikTok. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av det siste året har smør gått fra å bare være et pålegg du har på brødskiva, til å bli hovedattraksjonen på et middagsselskap.

I hvert fall hvis vi skal tro den populære sosiale medier-plattformen TikTok, som skaper stadig nye trender.

Emneknaggen «butter candle», eller smørlys på norsk, har 7,7 milliarder visninger på TikTok. I tillegg har det også blitt opprettet flere Instagram-kontoer som er viet til oppskrifter på dette.

- Nei, slutt med dette! skriver flere i kommentarfeltene.

- Et smør-hva?

Framgangsmåten er ganske enkel og ingrediensene er få.

Du skjærer hull i midten av et rundt brød, tar ut innmaten og smelter en pakke med smør. Så finner du fram en papp- eller plastkopp som du legger en veke i, heller det smeltede smøret opp i koppen og legger det i fryseren.

Etter at massen har stivnet, skjærer du av koppen og legger «smørlyset» opp i brødet. Deretter tenner du på veken, venter til smøret smelter og dypper brødet opp i det.

@feelgoodfoodie Make a butter candle for your next party. AD It’s so easy to make with just a paper cup, candle wick and #danishcreamery Rosemary Salt Butter, which is made with rich, European-quality butter and specialty herbs and salts. It’s a slightly elevated butter, perfect for charcuterie and grazing boards, snacking, or in your favorite recipes. Would you try this fun viral trend? #danishsaltedsticks #danishcreamery #viralrecipeideas #buttercandle IB: @Suzy ♬ original sound - Feel Good Foodie

- Et smør-hva? spør en TikTok-bruker under denne videoen som for øvrig har 10,5 millioner visninger.

En annen bruker hevder at måltidet er giftig.

- Nei, det produserer fortsatt giftig røyk og sot som trekker inn i det smeltede smøret! Dette er giftig! skriver vedkommende.

Til tross for at mange advarer mot denne trenden, er noen også positive til den.

- Dette hadde vært så kult til fest, skriver en bruker.

@goldensteersteakco 🔥Have you tried this BUTTER CANDLE trend? ✔️We just HAD to using one of our steakhouse compound butters. For the candle, we used organic hemp wick & a plastic cup to mold. Also let the butter get room temperature and fill the cup up. Then just threw it in the freezer for about 20 to 30 minutes to harden. We can definitely see how this is a conversation piece 🧈😎 #buttercandle #butterchallenge #compoundbutter #garlicbread #makeitvegas ♬ original sound - Golden Steer Steak Company

Dette sier Mattilsynet

DinSide har spurt Mattilsynet hva de tenker om denne trenden.

Pressevakten i Mattilsynet, Synne Wille Mjølnerød, opplyser at de ikke kommenterer trender, men henviser til seksjonssjefen i seksjon kjemisk mattrygghet.

- Vi kjenner ikke til hvilke stoffer som kan komme over i maten når man bruker dem i mat som beskrevet her, men anbefaler at bare det som er ment som mat eller drikkevarer benyttes som ingredienser når man lager mat, skriver Are Tømmerberg Sletta i en e-post til DinSide.