Nettet koker: - Føles ulovlig

Går viralt på TikTok.

DELTE MENINGER: Er det greit å ta en bit av sjokoladen før man har betalt i kassa? Her er det delte meninger. Foto: NTB
DELTE MENINGER: Er det greit å ta en bit av sjokoladen før man har betalt i kassa? Her er det delte meninger. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske influenseren Cecily Bauchmann delte nylig en TikTok-video hvor hun har åpnet en vare og spist av den i matbutikken før hun har betalt for varen. TikToken har fått 4,3 millioner visninger og over 3000 kommentarer.

Videoen skaper debatt, og folk i kommentarfeltet har delte meninger om dette er greit eller ikke.

LA DET VÆRE: Det virker logisk å skylle oppvasken ren før du setter den i oppvaskmaskinen, men det bør du faktisk droppe! Video: Linn Merete Rognø / Storyblocks Vis mer

- Dette føles ulovlig, skriver en i kommentarfeltet.

- Å spise i butikken er så mye bedre, skriver en annen.

Flere utenlandske medier har prøvd å få en kommentar fra henne, men ikke lykkes.

Vi har spurt flere butikkjeder i Norge for å høre om dette er greit eller ikke.

- Rent juridisk så er alle varene våre til kunden har betalt, men i praksis så gjør vi ikke noe nummer ut av det om en kunde begynner å drikke av en brus, eller et barn begynner på en kjekspakke, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

Kunden får fortsatt betalt for dette i kassen. Og han påpeker at dette ikke er noe stort problem i deres butikker.

Hos Rema 1000 ønsker de helst at kunden betaler for varen før den åpnes, for å unngå at det oppstår misforståelser.

Ingen soleklare regler

- Her finnes det ingen soleklare regler eller praksis, men utgangspunktet er jo at man bør betale for varene før man spiser eller drikker dem, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen.

Til DinSide sier Søyland at de vet at av og til kan verken sultne unger eller tørste voksne vente helt til kassen før de tar en bit eller slurk.

- Det går i praksis greit så lenge det er snakk om produkter som har emballasje som fortsatt kan skannes og betales når man kommer til kassen, forklarer Søyland.

Salg og markedsdirektør, Pia Mellbye i Rema 1000, opplyser om at de har mange barnefamilier innom butikkene sine, og da hender det at foreldre åpner en smoothie eller is under handletur, for å imøtekomme et utålmodig barn.

- Og det får være helt greit, tenker jeg, sier hun til DinSide.

Ikke gjør dette

Det er ikke alle varer man kan snike til seg en slurk eller en bit i matbutikken før den er betalt for.

- Veievarer som smågodt, epler eller bananer derimot kan du ikke spise i butikken før du har betalt. Når det er spist er det jo umulig å vite hva du skal betale, sier Kristiansen.

Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen påpeker også til DinSide at de er helt avhengig av å veie selve produktet før det kan betales for. Det samme gjelder også for Rema 1000.

Oppfordrer til dette

Til tross for at butikkjedene ikke ser noe stort problem i at en kunde åpner varen og betaler for den, ser de helst at kundene betaler først.

- Generelt oppfordrer vi selvsagt kundene til å betale først. Det gjør også de aller fleste, og det er sjelden vi opplever problemer med dette, avslutter Søyland i NorgesGruppen.

Har du medisiner liggende som er gått ut på dato, er det nok lett å tenke at man kaster dem i søpla - men det bør man derimot ikke. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer