Barn og mobilbruk

Ni av ti tiåringer har smarttelefon

Stadig flere og yngre barn har mobil. I tiårsalderen har nesten alle barn og unge smarttelefon, langt flere enn for bare to år siden.

NESTEN ALLEBARNSEIE: Ny undersøkelse fra Medietilsynet viser at nesten 90 prosent av barn mellom ni og elleve år har egen smarttelefon. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix.
NESTEN ALLEBARNSEIE: Ny undersøkelse fra Medietilsynet viser at nesten 90 prosent av barn mellom ni og elleve år har egen smarttelefon. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

I 2016 hadde 67 prosent av barna fra ni til elleve år egen smarttelefon, mens i 2018 er det hele 87 prosent. Det kommer fram i Medietilsynets undersøkelse, Barn og medier 2018.

Rundt halvparten sier de brukte to timer eller mer på mobilen daglig.

Fordi så mange barn har tilgang til smarttelefon, øker også tilgangen til ulike plattformer og medier, og det stiller krav til forståelse og veiledning, mener Medietilsynet.

– I en stadig økende og mer uoversiktlig og fragmentert informasjonsflom, stilles det store krav til mediebrukernes kritiske medieforståelse. Dette tilsier at barn og unge fra tidlig alder trenger både kunnskap og veiledning, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Uenighet om barna er kildekritiske

Sju av ti unge mellom 13 og 18 år opplever at de er gode til å forstå om informasjonen er sann eller falsk, viser undersøkelsen. Men Medietilsynet mener ungdommen overvurderer sin egen kompetanse.

– Forskere som har fulgt ungdommers faktiske digitale atferd, har konkludert med at både navigasjonsferdigheter og evner til kildevurdering er på et foruroligende lavt nivå, sier Mari Velsand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer