Munnbind

Ni fakta om munnbind

Dette bør du vite om munnbind-bruk nå.

Publisert

I Oslo og Bergen er det innført påbud om munnbind på kollektivtransport og innendørs på offentlig sted der man ikke kan opprettholde minst 1 meters avstand.

Dette er i tråd med Helsedirektoratet- og Folkehelseinstituttets (FHI) forslag til lokale tiltak i kommuner med høy smitte.

Her er ni fakta du bør kjenne til:

Lokale anbefalinger

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har en rekke forslag til lokale tiltak i kommuner med høy smitte.

Forslagene til de lokale tiltakene er disse, når det gjelder råd om munnbind:

  • Påbud om munnbind bør innføres ved alle kollektivreiser til/fra/i regionen.
  • Påbud om munnbind bør innføres innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand.
  • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder bør innføres for alle ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.

#1: Anbefales ikke til barn

FHI skriver å sine nettsider at barn under 12–13 år anbefales ikke å bruke munnbind. For barn under 2 år frarådes bruk av munnbind da det kan hindre fri pust og frie luftveier.

#2: Anbefales ikke alle

Heller ikke alle voksne er anbefalt å bruke munnbind, dette kan være av medisinske eller andre årsaker.

Ifølge FHI, skal personer som er bevisstløse eller har nedsatt bevissthetstilstand, eller som av andre grunner ikke er i stand til å ta av munnbindet selv, og personer med uttalte pusteproblemer, ikke bruke munnbind.

#3: Erstatter ikke avstand

Folkehelsemyndighetene har gjentatte ganger minnet om dette: Munnbind kan ikke erstatte avstand.

FHI understreker at ved alle grader av smittepress, er det viktigste tiltaket å legge til rette for å kunne opprettholde minst 1 meters avstand. Der det ikke er mulig, kan bruk av munnbind redusere risiko for smitte, men vil ikke kunne erstatte avstand som tiltak.

Selv om du har på munnbind, bør du altså etterstrebe å overholde meteren.

#4: Vask hendene

Å vaske hendene er et av de viktige smitteverntiltakene som myndighetene oppfordrer til. Og dette er viktig også i forbindelse med å ta på og av munnbind.

Du bør vaske hendene før du tar fram et nytt munnbind for å sette det på, for å unngå å forurense munnbindet. Og likeledes bør du vaske hendene dine etter å ha tatt av munnbindet eller om du har tatt på det – for å unngå å spre smittestoffer som kan ha festet seg på munnbindet.

#5: Engangs

Husk at vanlige, medisinske engangsmunnbind er nettopp engangsmunnbind. De skal bare brukes en gang – og skal kastes etter bruk.

#6: Tøymunnbind

Tøymunnbind er ment for flergangsbruk – men det er viktig å vaske det på 60 grader mellom hver bruk. Dersom du har dette i veska/lommen, er det viktig at du legger det i en forseglet pose etter bruk – og oppbevarer det der til du får vasket det. Les mer om vasking og håndtering av munnbind her.

#7: Ikke ta på munnbindet

Det er viktig at du ikke tar på munnbindet, når du har det på. Dette for at du ikke skal få eventuelle smittestoffer på hendene dine – som du igjen kan smitte deg selv eller andre med.

#8: Nei, ikke slik

NEI: Munnbind skal ikke dras under haka, som Abid Raja her har gjort. Følg heller Cruiser'n sitt eksempel. Foto: NTB scanpix
NEI: Munnbind skal ikke dras under haka, som Abid Raja her har gjort. Følg heller Cruiser'n sitt eksempel. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det har ikke manglet på bilder av mer og mindre prominente folk med munnbindet plassert under haka, i løpet av coronapandemien. Husk: Munnbind skal ikke dras under haka, under nesa eller «settes på pause» andre steder på kroppen.

Skal du ta det av, bør du kaste det – og ta på et nytt.

#9: Fest det godt

Munnbind skal tas på slik som du kan se i videoen i toppen av artikkelen:

  • Det skal festes rundt ørene med ørestrikk – eller rundt hodet dersom det er av typen med knytebånd
  • Klem nesebøylen ned på hver side av neseryggen og dra munnbindet godt ned under haken.
  • Bruker du briller festes disse oppå munnbindet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer