I Oslo og Bergen er det innført påbud om munnbind på kollektivtransport og innendørs på offentlig sted der man ikke kan opprettholde minst 1 meters avstand.
Dette er i tråd med Helsedirektoratet- og Folkehelseinstituttets (FHI) forslag til lokale tiltak i kommuner med høy smitte.
Her er ni fakta du bør kjenne til:
#1: Anbefales ikke til barn
FHI skriver å sine nettsider at barn under 12–13 år anbefales ikke å bruke munnbind. For barn under 2 år frarådes bruk av munnbind da det kan hindre fri pust og frie luftveier.
#2: Anbefales ikke alle
Heller ikke alle voksne er anbefalt å bruke munnbind, dette kan være av medisinske eller andre årsaker.
Ifølge FHI, skal personer som er bevisstløse eller har nedsatt bevissthetstilstand, eller som av andre grunner ikke er i stand til å ta av munnbindet selv, og personer med uttalte pusteproblemer, ikke bruke munnbind.
#3: Erstatter ikke avstand
Folkehelsemyndighetene har gjentatte ganger minnet om dette: Munnbind kan ikke erstatte avstand.
FHI understreker at ved alle grader av smittepress, er det viktigste tiltaket å legge til rette for å kunne opprettholde minst 1 meters avstand. Der det ikke er mulig, kan bruk av munnbind redusere risiko for smitte, men vil ikke kunne erstatte avstand som tiltak.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger