Julebrus:

- Noen har rampet med julebrusen!

Juleproduktene er på full vei inn i butikkene, og i år er får julebrusen mye plass på helt nye arenaer.

HJEMMELAGET: Julebrusen eller julesaften kan enkelt lages hjemme! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er knappe to måneder til jul, og nå begynner juleproduktene for alvor å gjøre et inntog i butikkene. En av dem kommer fra Egersund-bryggeriet Berentsens Brygghus. De har slått sine pjalter sammen med Nordpolens frekkeste nisse og lanserer en splitter ny julebrus: Julebrusfabrikkens rampebrus.

Brusen kommer i en klassisk 0,33-liters boks, og det er ingen tvil om at nissen har rampet med innholdet. Om du lurer på hva, kan du skrolle helt ned i artikkelen.

Julebrusnyheter

Det er ikke bare-bare å lykkes med nye varianter av julebrus. Flere har prøvd, men selv ikke Coca-Cola lykkes med å finne sin plass i julebrustradisjonen et par år tilbake. Kanskje de ble for store?

MED SMAK AV: Det er liten tvil om at julebrus er en av årets mest populære smaker. Foto: Tine
MED SMAK AV: Det er liten tvil om at julebrus er en av årets mest populære smaker. Foto: Tine Vis mer

I år er det produsenter som prøver seg med nylanseringer. SoloSuper har lansert en rød julebrus sammen med brusblogger Linnéa Myhre, og håndverksbryggeriet Nøisom har laget et helt ny julebrus for voksne, som de håper skal få plass i Fredrikstad-innbyggernes hjerter.

Ifølge forbruksforsker og sosiolog Annechen Bahr Bugge er sosialt samvær og måltider det viktigste for mange i jula, og julebrusen passer perfekt inn her.

- Julematen kan ses på som et symbol på materiell overflod, og de vanlige forbeholdene om at maten helst skal være sunn er i juletida snudd på hodet. Julematen kan videre sees på som et symbol på sosial tilhørighet og en form for nostalgi. Julemåltidene fungerer dermed som en form for minnefest, sier Bahr Bugge i rapporten Komplett julerapport (2019).

TRADISJONER: Ifølge forbruksforsker Annechen Bahr Bugge snus mattradisjonene opp ned i jula: Nå er det kos og usunne matvarer som gjelder. Foto: Privat
TRADISJONER: Ifølge forbruksforsker Annechen Bahr Bugge snus mattradisjonene opp ned i jula: Nå er det kos og usunne matvarer som gjelder. Foto: Privat Vis mer

Julebrus er kanskje et særnorsk fenomen, men å lansere ulike varianter av matvarer og produkter knyttet opp mot høytider har bredt om seg i både tid og rom de siste 30-40 åra, ifølge Bahr Bugge.

- Slike produkter har gjerne sukker, fett og salt som først ingrediens, såkalte «koseprodukter».

Populær kategori

Siden 2010 har salget av julebrus økt med mer enn 30 prosent, viser tall fra analysebyrået Nielsen. Det totale bruskonsumet har økt med rundt 20 prosent.

Det er ikke tilfeldig hvilken julebrus du synes er best - sjansen er stor for at den har røtter samme sted som deg - eller kanskje foreldrene dine.

Hvor mye følelser som er knyttet til den bringebærrøde brusen (eller, unnskyld, champagnefargede, for dem som er vant til det) kan Leif Eliassen, merkevareansvarlig i Aass bryggerier, skrive under på, etter at drammensbryggeriet bestemte seg for å bytte ut glassflasker for julebrusen med mer miljøvennlige aluminiumsbokser.

Fra julebrussaft til julebrusvann

Orkla har gjort stor suksess med sin julebrussaft, og i fjor fikk den selskap av hele to typer fra Lerum.

JULEVANN: Vann med kullsyre og smak av julebrus. Foto: Elisabeth Dalseg
JULEVANN: Vann med kullsyre og smak av julebrus. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

I år lanserer NorgesGruppen en juleutgave av sitt boblevann Boble, med smak av julebrus. For dem som liker tanken på julebrus, men som egentlig helst vil drikke vann. Denne lukter som en klassisk julebrus, men smaker lite, det er ingen tvil om at dette er smaksatt vann, og ikke en variant av lettjulebrus.

Også Tine har omfavnet julebrussmaken og lanserer nå Sunniva iste med smak av Julebrus, uten sukker i begrenset opplag.

Flere julebrusnyheter

Det er heller ingen grunn til å bare drikke julebrus. Nå kan du også spise julebrus, i opptil flere varianter.

HOHOHO! Den islandske yoghurten (eller ferskosten) har fått smak av julebrus i høst.
HOHOHO! Den islandske yoghurten (eller ferskosten) har fått smak av julebrus i høst. Vis mer

Q-meieriene lanserer i år en julevariant av Skyr, denne gangen med smak av julebrus.

Heller ikke julegodteriet slipper unna. Fra Brynild får du sursøte flasker julebrus-godteri. Her trenger du ikke velge mellom rød eller brun. Flaskene, som minner om de klassiske colaflaskene du finner i smågodthylla, er laget i to varianter, en brun- og champagnefarget, en rød- og champagnefarget.

- Noen har rampet med julebrusen!

... og så tilbake til rampenissebrusen. Når nissen har rampet med brusen, er det spesielt én ting som har fått gjennomgå: Fargen. Smaksprofilen er det nok mange som vil dra kjensel på, dette smaker søtt, som en variant av den klassiske brune julebrusen.

HVA I ALLE DAGER? Den nye julebrusen fra Berentsens brygghus er grønn. Foto: Elisabeth Dalseg
HVA I ALLE DAGER? Den nye julebrusen fra Berentsens brygghus er grønn. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Det er for øvrig ikke første gang noen har lansert en grønn julebrus. Ifølge A-magasinet hevder Bergenske Hansa at de var først ute med julebrus, i 1970, men Hamar bryggeri skal ha lansert en grønn julebrus med smak av lakris enda tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer