World's best cuisines

Norge på jumboplass: Kokkestjerne skeptisk

Norge havner nederst på listen over verdens beste mat.

LEFSE: Lefse er en av Norges beste tradisjonelle matvarer, ifølge TasteAtlas.
LEFSE: Lefse er en av Norges beste tradisjonelle matvarer, ifølge TasteAtlas. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pinnekjøtt, ribbe og lutefisk. Kamskjell, skrei og sjøkreps. Lam, multer og reinsdyr. Finnes det noe bedre enn norsk mat og råvarer? Ja - det aller meste, skal vi tro TasteAtlas' ferske rangering av verdens beste kjøkken, eller World's Best Cuisine.

Det skal sies at bare rundt halvparten av verdens land er med i kåringen, men Norge havnet like fullt på en stusslig 95. og sisteplass.

- Hvem er det som har kåret dette? spør en lettere skeptisk Filip August Bendi.

For om noen et sted der ute ikke setter pris på norsk tradisjonsmat, er norske kokker og kokkekunst i verdenstoppen - med Bendi i spissen.

FANTASTISKE MATTRADISJONER: Norges Bocuse d'Or-håp Filip August Bendi skryter av norske mattradisjoner. Foto: Stian Broch
FANTASTISKE MATTRADISJONER: Norges Bocuse d'Or-håp Filip August Bendi skryter av norske mattradisjoner. Foto: Stian Broch Vis mer

Neste måned konkurrerer Bendi med verdenseliten av kokker i den prestisjefylte Bocuse d'Or i Lyon. I Bocuse d'Ors europafinale i fjor kom han på tredjeplass. I november tok de norske kokkelandslagene flere gull, og en sammenlagt bronse og sølv i Kokke-VM i Luxemburg.

- Vi har fantastiske mattradisjoner i Norge - så synd for alle dem som ikke har fått oppleve det.

Gruses av Polen og Tyskland

TasteAtlas er et nettsted viet all verdens tradisjonsrike smaker, og de har jevnlig kåringer av typen «verdens beste sandwich» eller «verdens beste suppe». Listen over verdens beste kjøkken er et resultat av en avstemning over ingredienser, retter og drikker.

Italia topper listen, tett etterfulgt av Hellas og Spania.

Nøyaktig hvem som har stemt fram de ulike rettene og landene er vanskelig å si, men TasteAtlas baserer seg på en blanding av avstemninger, brukeranmeldelser og ikke minst profesjonelle anmeldelser - og siden henvender seg til matinteresserte reisende og turister.

- Jøss. Da tror jeg de alle sammen må ha hatt uflaks, jeg vil på ingen måte si at vi er et dårlig matland! sier Bendi.

- Om de kjøper all maten sin på reise på kiosker, så skjønner jeg at de har rangert det dårlig, men vi har mye bedre mat enn wraps og tørre smørbrød.

Han viser også til at Skandinavia generelt er anerkjent for restaurantmat og det å være nyskapende og leke med egne mattradisjoner. De siste åras Michelin-stjernedryss over Norden er en synlig anerkjennelse for dette.

Litt mer overraskende enn at Italia topper listen, er kanskje at Polen havner på 14. plass og Tyskland på 15. Og Kroatia, landet som tidligere har skuffet matmessig, havnet på en 17. plass.

- Jeg tror at alle land har fantastiske, flotte, gamle mattradisjoner som er spennende å smake på. Men jeg ville ikke satt lit til denne kåringen her, sier Bendi.

- Ikke alle lister som kommer ut er å ta for god fisk.

Maten som sendte Norge til bunns

TasteAtlas' liste er basert på ulike anmeldelser og vurderinger av ingredienser og råvarer, retter og drikker.

Den best rangerte norske maten er laks, Jarlsberg, geitost, lefse og kjøttboller. Lutefisk, lefse og kjøttboller listes som de mest populære rettene, mens lefse, kjøttboller og fiskesuppe er har best rating.

Vi er ikke i nærheten av å ha en rett inne på verdens 100 beste retter i 2022. Denne lista toppes av japansk kare (japansk karri), etterfulgt av brasiliansk picanha (grillet kjøtt) og portugisisk amêijoas à bulhão bato (hvitvin-, hvitløk- og korianderdampede skjell).

Den beste norske lokalmaten

I tillegg til å rangere verdens beste kjøkken, har TasteAtlas en liste over verdens beste restauranter med tradisjonsmat. Denne er generert av en blanding av ulike restaurantguider, matkritikere og Google rating - men her har vi ingen restauranter med.

Det er likevel ei lang liste over norske restauranter med, mange med googlevurderinger, flere med henvisninger til ulike anmeldelser, fra Lonely Planet, Bergens Tidende og DNs Salt og Pepper til ulike matbloggere.

Steinstø frukt- og kakebu topper listen over norske restauranter med tradisjonsmat, etterfulgt av Bryggeloftet & stuene restaurant i Bergen og Art kafé i Tromsø. Videre kommer den tradisjonsrike 3-kroneren pølsebu og Pingvinen i Bergen og Engebret Café i Oslo.

Norges enestes trestjernersrestaurant Maaemo havner godt nede på 20-tallet, slått av både Schröder og Dovrehallen.

Bendis anbefaling om man ønsker å få god, norsk, tradisjonsmat, er å ta en tur til Arne Brimi i Lom.

- Han har nettopp fått seg Instagram, og poster mest om norsk tradisjonsmat. Flotte, enkle, ting.

Stavanger-mannen trekker også fram Lura Turistheim, som et sted han besøkte mye i barndommen. De har siden blitt kjøpt opp, men har fortsatt klassikere som komler og kjøttboller på menyen.

Den moderne, norske maten, er kanskje den som har fått mest anerkjennelse, da med Maaemos tre stjerner i front. Bendi har to andre klare anbefalinger:

- Min favorittrestaurant i Oslo har lenge vært Hot Shop. Han (kjøkkensjef Jo Bøe Klakegg, red.anm.) fokuserer veldig mye på norske gode råvarer. Så har du Rest med Jimmy Øien som også fokuserer på de gode, norske råvarene - men bruker råvarer som kanskje ikke alle andre har lyst til å bruke. Hans hovedfokus er å få tak i norske ting som er litt spesielle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer