Varsom Regobs-appen

Ny app for skred- og flomvarsel

NVE slår sammen Varsom og Regobs til én app.

TRYGGHET PÅ TUREN: Det er lurt å sjekke skredfare i området før du drar på topptur. Varsom og varslingstjenestene for snøskred, jordskred, fjellskred, is og flom er tjenester levert av NVE i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TRYGGHET PÅ TUREN: Det er lurt å sjekke skredfare i området før du drar på topptur. Varsom og varslingstjenestene for snøskred, jordskred, fjellskred, is og flom er tjenester levert av NVE i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Påsken kommer seint i år, og mange må høyt til fjells for å finne skiføre. Det er, imidlertid, viktig å være bevisst på skredfare i fjellområdet du ferdes i.

Varsom.no og Varsom-appen har varslet deg om snø- is-, flom-, jordskred- og fjellskredfare, mens Regobs.no og tilhørende app har vært en registreringsplattform for naturfarerelaterte observasjoner, hvor dataene brukes av de nasjonale varslingstjenestene og er tilgjengelige for andre som vil gjøre egne vurderinger.

Nå slår Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) sammen disse to appene til én app kalt Varsom Regobs. Målet med sammenslåingen er at appbrukerne skal finne alt på ett sted.

FRA TO TIL ÉN: To apper blir til én når Varsom og Regobs slås sammen. Foto: NVE.
FRA TO TIL ÉN: To apper blir til én når Varsom og Regobs slås sammen. Foto: NVE. Vis mer

Appen hjelper deg å planlegge trygge turer. Den kan brukes til å forstå terrenget bedre og gjøre trygge rutevalg på tur, står det i pressemeldingen.

Først i verden

Varsom har hatt 582.000 brukere de siste 12 månedene, Regobs hadde på sin side 119.000 brukere i samme periode. Det ble levert 17.677 observasjoner i løpet av tidsperioden på Regobs.

- Digital tilgang og åpenhet om datagrunnlaget er viktig. Vi er de første i verden som gjør dette for skred- og flomvarsling, sier Ragnar Ekker, snøskredvarsler i NVE, samt leder at utviklingen av den nye appen.

Han påpeker at dette er en viktig milepæl i NVEs ambisjon om at Varsom skal være verdens beste digitale hjelpemiddel for å forebygge skredulykker og flomskader.

Engelsk språkvalg i appen gjør det enklere for utenlandske turister å lese og dele varsler og observasjoner. Nå kan nemlig utenlandske turister lese observasjoner og varsler på engelsk.

- Det blir lettere for utenlandske guider og skiturister å få tilgang til og bidra med informasjon om skredfare, sier Rune Engeset i NVE og leder for Snøskredvarslingen.

- Teknologi erstatter ikke all annen kunnskap

Den Norske Turistforening (DNT) framholder at NVEs snøskredvarsling og Varsom-appen er et viktig verktøy for alle som ferdes i vinterfjellet. Det er kompetente personer som kontinuerlig rapporterer om forholdene fra alle kanter av landet, og informasjonen som kommer inn blir bearbeidet til et språk som er forståelig for de fleste, ifølge Anne-Mari Planke, fagsjef for friluftsliv.

Hun legger til at da DNT lanserte ny versjon av UT.no i januar, ble varsomvarsler integrert i turforslagene. Kunnskap om ferdsel i naturen og det å gjøre trygge valg, er noe DNT har arbeidet med i all tid og som de anser som et av sine viktigste arbeidsområder.

- Teknologi kan hjelpe på veien, men aldri erstatte egne trygge vurderinger. Kunnskap og opplæring er derfor fortsatt svært viktig for trygg turglede om du velger å legge turen i potensielt skredterreng, sier Planke til Dinside.no.

Derfor er det gledelig at interessen for å tilegne seg kunnskap, både om hvordan du leser varsel og, ikke minst, om hvordan du gjør gode, trygge rutevalg er større enn noen gang. Dette ser DNT særlig på etterspørselen etter skred-, topptur- og instruktørkursene de arrangerer.

Appen finner du her:

Varsom Regobs for Android (Play butikk, gratis)
Varsom Regobs for iOS (App store, gratis)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer