Mikroplast på kunstgressbaner

Ny forskrift for å få ned utslipp av mikroplast

Miljødirektoratet foreslår en ny forskrift for å hindre at mikroplast sprer seg i naturen fra kunstgressbaner. Her kan du lese hvordan de skal oppnå dette.

FORURENSENDE: Store mengder gummigranulater lekker ut i naturen fra norske kunsgressbaner hvert år. Foto: Berit B. Njarga
FORURENSENDE: Store mengder gummigranulater lekker ut i naturen fra norske kunsgressbaner hvert år. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Dinside kunne fortelle om i vår, lekker landets kunstgressbaner store mengder mikroplast ut i naturen hvert år.

Gummibiter, eller granulater som det også omtales som, fylles årlig på kunstgressbaner, blant annet for å gi et mykt underlag. De små plastbitene kan fly bort med vinden, de fryser fast i isen og renner bort med vann. Gummibitene er hovedsakelig fremstilt av kasserte bildekk, som består av opptil 60 prosent plast.

Ifølge Miljøverndepartementet er disse gummigranulatene vår nest største kilde til utslipp av mikroplast.

15. februar i år vedtok Stortinget følgende:

«Stortinget ber regjeringen innføre et regelverk, som sikrer at effektivt utstyr for oppsamling av gummigranulat fra eksisterende og nye kunstgressbaner tas i bruk, med virkning fra 1. januar 2019.»

Dette regelverket fikk Miljødirektoratet i oppgave å utforme.

Solid miljøgevinst

– Mange idrettsklubber gjør allerede en innsats for å hindre utslipp av mikroplast, men mer må gjøres. Det er mulig å redusere utslippene med opptil 98 prosent fra slike baner, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Et av forslagene som nå har kommet i forskriften er krav om en fysisk barriere rundt banen, noe Hambro mener blir kostbart, men svært effektivt.

Andre forslag er et krav om forsvarlig håndtering av drens- og overvann, informasjon til brukere av banen, at snø fra idrettsbanen lagres på banen og ikke utenfor – eventuelt i egne snødeponier- og at baneansvarlig får en plikt til å vurdere plastholdig fyllmateriale kan erstattes med andre miljøvennlige materialer.

MIKROPLAST: Hundrevis av tonn med gummi lekker ut i naturen hvert år. Foto: Christina Honningsvåg
MIKROPLAST: Hundrevis av tonn med gummi lekker ut i naturen hvert år. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

– Vurderes nøye

– Miljødirektoratets forslag til forskrift har en rekke offensive tiltak som til sammen kan redusere spredningen av gummigranulat fra kunstgressbaner med over 95 prosent. Jeg vil nå vurdere forslaget nøye. Deretter vil forslaget bli sendt på høring slik at berørte får anledning til å uttale seg. Målet er at den nye forskriften skal tre i kraft fra 2019, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Det er om lag 1.700 kunstgressbaner i Norge, og mange av dem bruker gummigranulat som fyllmateriale. Hvert år spres det minst 1.500 tonn gummigranulat fra norske idrettsbaner ut til naturen og Miljødirektoratet mener at forskriften kan bidra til en vesentlig redusering av slike utslipp.

I Norge dannes det rundt 8.000 tonn mikroplast hvert år. De største kildene til slik forurensing er bildekk, vedlikehold av båter, tap fra plastproduksjon, kunstgressbaner, plastavfall kastet i naturen, maling og tekstiler laget av plast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer