Rødvin gjør godt når de fyldige, rike smakene fyller ganen - men for noen er hamrende tømmermenn i hjernebarken det eneste å oppdrive etter et par enheter.
Fenomenet kalles «rødvinshodepine», og er svært ubehagelig for de det gjelder. Men hvorfor er det sånn? Og er det noe man kan gjøre for å unngå det?
En gjeng amerikanske forskere ved University of California hevder nå å ha funnet svaret på mysteriet.
Og skal vi tro forskergruppa, er noen vintyper verre enn andre.
Blir krøll
Forskningsgruppa sier at hodepinen skyldes en forbindelse i røde druer som kan ha «en avgjørende faktor for hvordan kroppen din metaboliserer alkoholen i vinen».
Det kommer fram i deres studie publisert i Scientific Reports.

Ekspertene måper:- Massiv!
Professor Andrew Waterhouse er en av flere som står bak funnet. Han har ifølge tidsskriftet kjørt laboratorietester på mer enn et dusin forbindelser som finnes i rødvin - hvor én skilte seg ut.
Forbindelsen det er snakk om er en planteflavonol, eller polyfenol, kalt quercetin. Det finnes blant annet i mange frukter, grønnsaker, blader, frø og korn.
Quercetin i seg selv er full av antioksidanter, og blir brukt som et kosttilskudd med antiinflammatoriske egenskaper. Men det er altså sammen med alkohol at det blir krøll, ifølge professoren:
Han mener nemlig at planteflavonolet blokkerer enzymer i levra, som gjør at giftstoffer hoper seg opp i kroppen. Det kan så føre til blest i ansiktet, kvalme - og hodepine.
- Vi håper å kunne teste dette ved å gi testkandidater et quercetin-tilskudd sammen med vodka, sier han videre.
Waterhouse mener det vil gi umiddelbare utslag som bekrefter den ferske forskningen.
Skylder på sola
Videre i studien mener forskningsgruppa at det er «noen vintyper som er mer utsatt for quercetiner enn andre».
Waterhouse hevder blant annet overfor BBC News at røde druer lager mer quercetin når de utsettes for solskinn, som vil si at druer fra solfylte landområder kan gi mer hodepine.
- Cabernets fra den solfylte Napa-dalen inneholder for eksempel høye nivåer av dette, sier han til kringkastingsbyrået.
Videre forteller han at «de litt billigere druesortene dyrkes med store baldakiner og mange blader, som gjør at de ikke får så mye sol».
- Høykvalitetsdruer kommer altså fra mindre avlinger med færre blader og bedre solforhold. Dyrere viner er dermed verre for hodepine-utsatte enn billige, fortsetter han.

Fikk bakoversveis på Ikea
- Endelig på rett vei
Morris Levin, direktør for hodepinesenteret ved University of California, har også tatt til orde i kjølvannet av studien.
- Vi tror vi endelig er på rett vei til å kunne forklare dette årtusener gamle hodepine-mysteriet, sier han til The Guardian.
Han håper også at gruppa snart kan teste teorien på prøvekandidater.
- Vi vil blant annet gi kandidatene vin med ulike quercetinnivåer i, for å se hvor hardt det slår ut - og hvor mye som skal til før det slår ut. kommenterer han.
Selv om studien er relativt fersk, føler direktøren seg sikker på én ting - nemlig at «quercetin er nøkkelen».
Selv om studien trender i sosiale medier i disse dager, er ikke den amerikanske forskergruppas ord noen fasit. Tvert imot vil det ta tid å bekrefte hvorvidt plantefavonolet er synderen bak rødvinshodepinen.
Inntil videre er det sikkert lurt å smøre seg med tålmodighet, drikke vann mellom vinglassene - og stoppe drikkinga før hodepinen tar overhånd.