Ny studie vekker oppsikt

Betegnes som «interessant» av norsk overlege.

BRUS: En ny kinesisk studie vekker oppsikt. Foto: Nykonchuk Oleksii / Shutterstock / NTB
BRUS: En ny kinesisk studie vekker oppsikt. Foto: Nykonchuk Oleksii / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny studie hevder at menn som drikker Cola og Pepsi kan få større testikler, samt høyere testosteronnivå. Det skriver Independent.

Studien er fra Northwest Minzu Universitetet i Kina, og studien har først og fremst studert flere grupper med mus, totalt 150 stykker i rundt 15 dager.

En gruppe drakk bare vann, mens de andre drakk forskjellige nivåer av Coca-Cola og Pepsi. Forskerne veide testiklene og tok blod fra gnagerne hyppig i løpet av disse 15 dagene.

Ifølge studien ble det oppdaget at gruppen med mus som drakk 100 prosent Cola og Pepsi, sammenliknet med dem som drakk Pepsi og vann, hadde en betydelig forandring.

NY Post skriver at gruppen som fikk ren Coca-Cola fikk høyere testosteronnivå sammenliknet med gruppen som drakk vann.

Mus, ikke menn

Overlege Anders Palmstrøm Jørgensen ved seksjon for spesiell endokrinologi, Avdeling ESF Medisinsk Klinikk ved Oslo universitetssykehus, har lest studien og kommenterer følgende:

- Dette er mus og ikke menn. Det er interessant at testikkelstørrelse økte i alle musegruppene, også de som drakk vann, sier Jørgensen.

Han påpeker at studien ikke nevner noe om kroppsvekten til musene, og eventuell endring av denne. I tillegg til at mus ikke lever så lenge og var kanskje heller ikke ferdig utvokst.

- Hos mennesker vet vi at høyt kaloriinntak økter kroppsvekten, og at fedme på gruppenivå kan gi nedsatt sædkvalitet og redusert testosteronnivå hos mennesker, men her er tidsperspektivet noe helt annet, forteller han.

Interessant

Studien hevder selv den trenger mer forskning, dette er overlegen enig i.

- Jeg tenker det er interessant, men studien må gjentas i nye forsøk for å bekrefte at dette stemmer, sier Jørgensen.

- Deretter må en forsøke å finne ut av mekanismene for å forstå om det har med kaloriinntaket å gjøre eller om det er koffein eller annet som forklarer forskjellen, legger han til.

En tilsvarende studie hos mennesker burde nok også gjøres over lengre tid. Måneder og ikke 15 dager, påpeker overlegen.

BRUSEN GJØR SUSEN: Har bilen fått rustflekker på seg, skal cola være redningen. Vi testet! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Stor forskjell

Jørgensen påpeker at det er stor forskjell å studere effekter hos mus og mennesker.

- En mus er kjønnsmoden allerede når de er 5-6 uker gamle, mens et menneske er 12-14 år gamle, altså det tar 100 ganger lengre tid før vi er kjønnsmodne enn for musene. Det er jo noe å tenke på, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer