Ny undersøkelse: For få kan enkel førstehjelp

To av ti tør ikke å gi førstehjelp, og mange vet ikke hvordan de skal behandle sår- og brannskader, ifølge en ny undersøkelse. Røde Kors er bekymret.

HVORDAN UTFØRE FØRSTEHJELP?: I denne illustrasjonsvideoen får du en demonstrasjon av hvordan førstehjelp skal utføres. Video: Røde Kors Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi må ta et krafttak for å øke førstehjelpskompetansen, sier Røde Kors-president Thor Inge Sveinsvoll.

Han er bekymret over svarene i en ny undersøkelse. Der kommer det fram at en stor andel av de spurte er utrygge på å utføre førstehjelp, også på den typen skader som ofte skjer i hjemmet.

Og selv om mange svarer at de til en viss grad tør å gi førstehjelp, viser undersøkelsen at én av fem ikke tør å gi førstehjelp i det hele tatt.

124 000 ulykker

I fjor skjedde det cirka 124 000 ulykker som medførte personskade i Norge – og de fleste ulykkene skjer i eller utenfor bolig.

Ofte er det snakk om bruddskader, sår eller brannskader.

– Uten riktig og rask førstehjelp kan mange av de vanligste skadene føre til større helseplager og lengre skadetid enn nødvendig, sier Sveinsvoll.

Sju av ti sier de ikke har gjennomført førstehjelpskurs i løpet av de siste to årene, men ni av ti ønsker å ta førstehjelpskurs i nærmeste fremtid.

Kan være livsviktig

Røde Kors-lederen sier at alle som har fersk kunnskap om førstehjelp, som oftest vil føle seg tryggere og mer klar til å gi hjelp når noen har blitt skadd eller blitt akutt syk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer