Actionkamera test: DJI Osmo Action Vs. GoPro Hero 7 Black

Ny utfordrer: Nesten perfekt!

GoPro har vært markedslederen blant actionkameraene i godt over ti år. Nå utfordrer DJI med Osmo Action. Dinside måtte teste om den er tøff nok til å overta tronen.

ACTIONKAMERA-DUELL: Giganten GoPro Hero 7 Black har endelig fått skikkelig konkurranse. DJI Osmo Action er et svært godt alternativ til GoPro. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GoPro kom på markedet med sitt første actionkamera allerede i 2006. Det ble umiddelbart en salgsuksess. Et digitalkamera lite nok til å ta med over alt, og som var nærmest uknuselig. Det var rimelig priset, og med et bildekvalitet som var overlegen i forhold til mobiltelefonkameraer på den tiden. Slagordet til GoPro inspirerte en hel ungdomsgenerasjon til å bli ekstremsportsutøvere: «Be a hero» (Vær en helt).

GoPro har vært markedsledende siden. Mange har prøvd seg, men ingen har klart å få samme fotfeste i actionkamera-markedet som GoPro. Inntil nå.

Derfor skal du bruke action-kamera istedenfor mobiltelefon

  • Verdien på et action-kamera er mye lavere enn en mobiltelefon skulle du være uheldig.
  • Et action-kamera er meget robust, og er designet for å tåle ekstrem bruk. Det er både støt-, støv-, og vannsikkert og har deler som lett kan byttes ut skulle noe bli ødelagt.
  • Actionkameraene er mye mer fleksible i bruk. Batteriet kan byttes, du kan koble til mikrofon, lys og uendelig med festedingser. Det meste av tilbehør er relativt billig.

DJI har etablert seg som en av verdens mest populære droneprodusenter. I likhet med GoPro vet de hva som skal til for å lage et produkt som kan brukes av amatører for å oppnå et profesjonelt resultat. DJI har virkelig gjort hjemmeleksa si. GoPro har sovet i timen på enkelte områder, og det har DJI fått med seg.

Slik testet vi

Vi har testet fra et amatørperspektiv. Det vil si: Vi har ikke filmet med innstillinger som krever ekstra arbeid i etterkant. Vi har heller ikke bearbeidet filmene eller bildene til saken.

Kameraene var montert på et dual-stativ, slik at vi kunne få mest mulig likt utsnitt under samme innspilling.

Lyden ble testet ved at vi kjørte mens vi pratet med åpnet bilvindu i økende hastighet på 10 km/t om gangen, fra 10 til 80 km/t.

SMART: Osmo Action har skjerm både foran og bak. Genialt til selfie-filming. Dekselet til optikken kan lett skrus av og for å montere filter eller byte etter behov Foto: DJI
SMART: Osmo Action har skjerm både foran
og bak. Genialt til selfie-filming. Dekselet til
optikken kan lett skrus av og for å montere
filter eller byte etter behov Foto: DJI Vis mer
STANDARD: En 2,25" berøringsskjerm bak er standard. Menysystemet er enkelt å lære men litt knotete i bruk for se med større fingre. Foto: DJI
STANDARD: En 2,25" berøringsskjerm bak er standard. Menysystemet er enkelt å lære men litt knotete i bruk for se med større fingre.
Foto: DJI Vis mer

Nykommeren: DJI Osmo Action

Endelig kom det et action-kamera som kan utfordre GoPro. DJI har vært smarte. I stedet for å finne opp hjulet på nytt, velger de en form som er meget lik GoPro.

SLIKE TESTET VI: Kameranene var montert likt på en brakett under innspilling for å gi best mulig sammenlignings grunnlag. Foto: Jamieson Pothecary
SLIKE TESTET VI: Kameranene var montert likt på en brakett under innspilling for å gi best mulig sammenlignings grunnlag. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Festepunktet på kamerahuset er av samme type som GoPro benytter. Det betyr at alt av tilbehør du har investert i gjennom årene (utenom ekstra kamerahus) passer. Da er smertegrensen sannsynligvis lavere for en GoPro-eier å bytte til konkurrenten.

DJI har fått med seg at GoPro har sovet i timen på flere punkter. En miniskjerm foran på kameraet gjør oppsettet når du ikke kan se skjermen bak til en lek. Samtidig er det en kjempefordel når du både skal filme deg selv og følge med utsnittet samtidig, for eksempel ved selfie-filming.

Batteriet kan lett byttes ut, selv med hansker på. De samme gjelder linsedekselet, som lett skrus av og kan byttes med polariseringsfilter og den slags.

MANGEL: GoPro har fortsatt ikke videoskjerm foran. Du kan lett bruke GoPro-mobilappen til oppsett. Men til selfie-filming må du fortsatt gjette utsnittet. Foto: GoPro
MANGEL: GoPro har fortsatt ikke videoskjerm foran. Du kan lett bruke GoPro-mobilappen til oppsett. Men til selfie-filming må du fortsatt gjette utsnittet. Foto: GoPro Vis mer
TYDELIG: Menysystemet er intuitivt og lett å lære. Kontrasten og menysystemet hadde hakket bedre lesbarhet enn DJI i sterkt lys. Foto: GoPro
TYDELIG: Menysystemet er intuitivt og lett å lære. Kontrasten og menysystemet hadde hakket bedre lesbarhet enn DJI i sterkt lys.
Foto: GoPro Vis mer

Originalen: GoPro HERO 7 Black

Gamlefaren er fortsatt størst på markedet. GoPro har blitt til et begrep, på samme måten man omtalte støvsugeren som «Hoover» før. Etter å ha vært på markedet i godt over ti år, skulle man tro at produktet var perfeksjonert. Likevel er det enkelte ting som fortsatt er knotete.

For eksempel er bytte av batteri og minnekort fortsatt altfor knotete. Så er det helt merkelig at GoPro fortsatt mangler videoskjerm foran.

Men på andre områder har GoPro har virkelig tatt skippertak.

Den største nyheten med Hero 7 er HyperSmooth som GoPro mener skal gi gimbal-lignende bildestabilisering.

Menysystemet er også oppdatert med enda enklere brukergrensesnitt enn med Hero 6. Kamerahuset er fortsatt den samme designen som kom med GoPro Hero 5. Kameraet er vann og støtsikkert og kan brukes til de alle fleste situasjoner uten ekstra beskyttelseshus. Det samme gjelder med DJI.

Funksjonalitet og mobilappen: DJI

Menysystemet er lett og intuitivt å navigere i. Er du vant til GoPro fra før, kan det bli litt frustrende i starten, men menysystemet er intuitivt, lett å navigere i og enkelt å lære uten å måtte ta frem bruksanvisningen. DJI har valgt blå skrift på svart bakgrunn som har litt vanskeligere lesbarhet enn GoPro under sterkt lys.

MOBILAPPEN: GoPro sin app er fortsatt ikke perfekt, men hakket mer brukervennlig og med flere muligheter enn med DJIs variant. Foto: Skjermdump
MOBILAPPEN: GoPro sin app er fortsatt ikke perfekt, men hakket mer brukervennlig og med flere muligheter enn med DJIs variant. Foto: Skjermdump Vis mer
MOBILAPPEN: DJI sin app er bra, men har noen begrensninger i forhold til GoPro sin. Foto: Skjermdump
MOBILAPPEN: DJI sin app er bra, men har noen begrensninger i forhold til GoPro sin.
Foto: Skjermdump Vis mer

Enkelte funksjoner, som å skru av og på de-warp (retter opp fortegning), slet vi med å finne i menysystemet, og vi måtte ty til mobilappen for å finne bryteren. DJI har ikke bluetooth-støtte og Osmo Action mistet stadig WiFi-tilkobling. Da måtte vi koble til WiFi på nytt for hver gang.

Teknopreik: En podkast om teknologi fra Dinside. Hør nyeste episode her!

Mobilappen er bra, men er hakket under GoPro sitt på brukervennlighet, funksjonalitet og redigeringsmuligheter. Ferdigmalene i appen var litt korte, og legger dji-vannmerke på filmene. Ikke alle synes det er like stas med gratisreklame på privatfilmen.

Funksjonalitet og mobilappen: GoPro

Menysystemet i GoPro er også lett å lære og intuitivt, selv om enkelte menyvalg kan være litt vanskelige å finne. Skjermen har meget bra kontrast, med tydelig typografi som er lett lesbar under krevende lysforhold.

Fordelen med GoPro er bluetooth-koblingen. Den er alltid på, så du slipper å koble til mobiltelefonen på nytt hver gang, slik du må med DJI.

Mobilappen lar deg redigere eksisterende bilder og video fra mobilen i tillegg til det du laster ned fra kameraet. GoPro-appen har flere redigeringsmaler som ga oss større redigeringsfrihet enn med DJI-appen.

FLAT: DJI har meget bra stabilisering. Bildet oppleves som litt ullent i forhold til GoPro. Her kunne dji hatt mer skarphet, fargemetning og kontrast. Foto: Jamieson Pothecary
FLAT: DJI har meget bra stabilisering. Bildet oppleves som litt ullent i forhold til GoPro. Her kunne dji hatt mer skarphet, fargemetning og kontrast. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Stabilisering: DJI

DJI har døpt sin stablilseringsystem til RockSteady. Og jammen funker den! Gimbal er den ikke, men den er ganske tett på. DJI støtter full stabilisering opptil 4K 60fps.

ENKELT: Optikkdekselen kan lett skrus av for å bytte med for eksempel en filter. Foto: Jamieson Pothecary
ENKELT: Optikkdekselen kan lett skrus av for å bytte med for eksempel en filter. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Stabiliseringen er elektronisk (EIS heter det: electronic image stabilization). Den analyserer under opptak for å forutse og minimere bevegelser i bildet.

Osmo Action leverer videostabilisering på et såpass høyt nivå at du ikke føler et behov for en gimbal. Ikke før vi syklet på sti med kamerat fastmontert på et terrengsykkelstyre ble det for mye brå bevegelser, og filmingen ble da for utydelig. Ikke overraskende, for ristingen ble såpass voldsomme at braketten knakk. Kameraene deiset i bakken, men overlevde støten uten skade.

STERKEST: GoPro ga best bildekvalitet uten behov for redigering i etterkant. Foto: Jamieson Pothecary
STERKEST: GoPro ga best bildekvalitet uten behov for redigering i etterkant. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Stabilisering: GoPro

GoPro skryter, i likhet med DJI, av tilsvarende gimbal-aktige stabilisering. Tja, vi er ikke helt der. Men hypersmooth som det heter med GoPro, fungerer meget bra og er uten tvil en gamechanger innen EIS stabilisering. Også her støttes stabilisering med opptil 4K 60fps.

GoPro taklet heller ikke sykling i terrenget når den var fastmontert til sykkelstyret. Til hjelm, sugekoppmontering på bil eller selfiestang, fungerer stabiliseringen helt ekstremt bra og vil dekke de alle fleste opptaksforhold.

ULLEN: Forstørret 300% ser man at skarpheten kunne vært bedre med DJI. Foto: Jamieson Pothecary
ULLEN: Forstørret 300% ser man at skarpheten kunne vært bedre med DJI. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Video-opptakk 1080p60fps: DJI

Bildet er litt ullent i skarpheten og har litt mindre kontrast og fargemetning i forhold til GoPro. I lyse partier blir det fortere utbrent. Skyggepartiene er litt mindre svart med svakere kontrast. Skiltet på motgående bil er lesbart, men mangler litt skarphet og kontrast.

TYDELIG: I 300% er ser man at GoPro er hakket kvassere enn dij på bildekvalitet. Foto: Jamieson Pothecary
TYDELIG: I 300% er ser man at GoPro er hakket kvassere enn dij på bildekvalitet. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Video-opptakk 1080p60fps: GoPro

Bildet oppleves tydligere, med skarpere kontrast og sterkere fargemetning enn DJI. Fargebalansen er generelt litt varmere. Skyggepartiene har god metning i det svarte uten å miste detaljene. Skyene viser kontrast og farge der DJI var utbrent. Skiltet på bilen er lett lesbart og skarpere. GoPro leverer en «behandlingsfri» bildekvalitet som imponerer.

SEPARAT: Minnekortet, USB-C lading og batteriet er adskilt fra hverandre. Det gjør batteri- og minnekortbytte mindre knotete enn med GoPro. Foto: Jamieson Pothecary
SEPARAT: Minnekortet, USB-C lading og
batteriet er adskilt fra hverandre. Det gjør batteri- og minnekortbytte mindre knotete
enn med GoPro.
Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
VANNTETT: Batteriet har en oransje gummiring rundt. Ser du den, er ikke batteriet skikkelig på plass. Lurt hvis man skal filme for eksempel i regnværet. Da vet du at det er vanntett. Foto: Jamieson Pothecary
VANNTETT: Batteriet har en oransje gummiring rundt. Ser du den, er ikke batteriet skikkelig på plass. Lurt hvis man skal filme for eksempel i regnværet. Da vet du at det er vanntett. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Batteri: DJI

På papiret skal GoPro-batteriet holde lengst, men det stemte ikke med vår test. DJI varslet først at den var i ferd med å gå tom for strøm. Like etter varslet GoPro, før den gikk i svart få sekunder senere. DJI derimot fortsatt å filme i ca. 15 minutter før den gikk i svart.

Vi slet med et par av innstillingene på DJI underveis og måtte bruke Wifi og mobilappen en del. I tillegg var skjermen konstant på under filmingen, mens GoPro-skjermen gikk i svart etter få sekunder. Det er bare å konkludere med at batterikapasiteten på DJI er helt overlegen i denne duellen.

KOMBINERT: Minnekortet og batteriet er skjult bak det samme dekseetl. Begge er knotete å bytte. GoPro har fortsatt bare en plastbit man skal dra i for å få ut batteriet. Med kalde fingre er det ekstremt vanskelig, og med hansker på er det helt umulig. Foto: Jamieson Pothecary
KOMBINERT: Minnekortet og batteriet er skjult bak det samme dekseetl. Begge er knotete å bytte. GoPro har fortsatt bare en plastbit man skal dra i for å få ut batteriet. Med kalde fingre er det ekstremt vanskelig, og med hansker på er det helt umulig. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Batteri: GoPro

Akillesen til GoPro har alltid vært batterikapasiteten. Den har aldri vært bra. Det er litt skuffende når vi ser at batteriet er av samme type som på tidligere modeller – Hero 5 og 6. Enda mer skuffende er det at de ikke har fornyet hvordan batteriet byttes ut. I kaldt eller fuktig vær er det et mareritt å få tak i den lille plastbiten man skal dra det ut med. Under filmingen gikk skjermen raskt i sparemodus, mens DJI var på konstant. Vi liker ikke at GoPro varsler bare få sekunder før den går tom for strøm.

Lydtest: DJI

Med begge vinduene åpne, var stemmen tydelig helt opp i 80 km/t. Men DJI mangler litt dybde i lydbildet. Den gjør en bedre jobb enn GoPro på å fjerne bakgrunsstøy, nesten litt for bra. For styrken i stemmen blir litt borte. Da vi foretok en forbikjøring, var ikke motorlyden fra bilen spesielt tydelig. Lydstyrken var svakest med dij.

Lydtest: GoPro

Lydbildet til GoProen er fyldigere, og stemmen vår var mer tydelig helt opp til 80 km/t. Ved forbikjøring var motorlyden lett å høre. Lyden er fortsatt ikke like bra som ved bruk at en ekstern mikrofon, men det holder i massevis så lenge vindsusen ikke blir for voldsom.

SLOMO: dji har egen innstilling for saktefilm, som heter 8X. Det tilsvarer 240 fps. Foto: Jamieson Pothecary
SLOMO: dji har egen innstilling for saktefilm, som heter 8X. Det tilsvarer 240 fps. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Saktefilm: DJI

Vi testet med DJi sin saktefilm-innstilling i 8X – som tilsvarer 240fps. Uten å gå i for mye detaljer, leverer kameraet saktefilm som er utrolig jevn. Ikke før vi studerte DJI mot GoPro flere ganger kunne vi konkludere med at DJI er hakket bedre enn GoPro på det punktet.

SLOMO: GoPro leverte nok en gang bedre bildekvalitet enn DJI, men saktefilmen fremstår ikke like jevn som den du får på DJI-kameraet. Foto: Jamieson Pothecary
SLOMO: GoPro leverte nok en gang bedre bildekvalitet enn DJI, men saktefilmen fremstår ikke like jevn som den du får på DJI-kameraet. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Saktefilm: GoPro

GoPro har ikke dedikert saktefilm-modus. Vi filmet i 1080p 240fps. Det fungerer utrolig bra, selv om den må se seg såvidt slått av DJI på hvor jevn filmen er. Nok en gang har GoPro bedre kontrast og detaljer enn det DJI Osmo Action leverer.

FOTOBURST DJI: Sju bilder i sekunder er ikke så imponerende. Foto: Jamieson Pothecary
FOTOBURST DJI: Sju bilder i sekunder er ikke så imponerende. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
SKARPT: Bildet er av overraskende kvalitet, men i likhet med videoopptak, taper dji på fargemetning og skarphet. Foto: Jamieson Pothecary
SKARPT: Bildet er av overraskende kvalitet, men i likhet med videoopptak, taper dji på fargemetning og skarphet. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Fotoburst: DJI

Sju bilder i sekunder er ikke imponerende. Poenget med fotoburst (mange bilder i sekundet) er at du skal være garantert å sikre det perfekte øyeblikket midt i en actionsekvens. Det gjør man ikke med 7fps (sju bilder i sekundet). Bildekvaliteten er bra. Men igjen, fortsatt ikke like skarp og kontrastfylt som det vi oppnår med GoPro.

FOTOBURST GOPRO: 30 bilder i sekundet er imponerende! Foto: Jamieson Pothecary
FOTOBURST GOPRO: 30 bilder i sekundet er imponerende! Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
SKARPT: Overlegent skarphet og detaljer fra GoPro. Foto: Jamieson Pothecary
SKARPT: Overlegent skarphet og detaljer fra GoPro. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Fotoburst: GoPro

Med 30 bilder i sekundet er det idiotsikkert at du sikrer det perfekte øyeblikket midt i kaoset. Dette er en innertier fra GoPro! Kvaliteten er fantastisk, med tydelige detaljer, sterke farger og passe kontrast.

Oppsummering: DJI Osmo Action

DJI Osmo Action er et ekstremt bra actionkamera. Vi har testet mange andre som har prøvd seg mot GoPro gjennom årene, og dette er den beste konkurrenten vi har testet hittil. Det eneste vi opplevde av krøll gjennom testingen var at skjermen låste seg på uforklarlig vis opp/ned. Men dette ble lett fikset av en omstart.

Testresultat

GoPro Hero 7 Black

Fortsatt kongen av action-kameraene

Skarpe bilder, med god fargemetning og kontrast. Større vidvinkel.

Ikke videoskjerm foran, kortere batterid, bytting av batteri og minnekortet er knotete

Oppsummering: GoPro Hero7 Black

GoPro imponerer fortsatt. Vi liker at filmen med standardinnstillingene virker «ferdig behandlet». Enkelt og perfekt for amatører. Mobil-appen har gode ferdigmaler og autofunksjoner for å få ut en redigert film med høy kvalitet uten mye arbeid. Det eneste vi slet med innimellom var å få skrudd kameraet av og på manuelt (uten stemmestyring).

Konklusjon:

Action-kameraene har kommet langt fra da de ble brukt bare som et supplement til et annet kamera. Nå leverer både DJI og GoPro noe som er såpass allsidig at man nesten ikke føler behov for noe annet.

Men har dji vippet GoPro av tronen som kongen av action-kamera?

Testresultat

DJI Osmo Action

Ekstremt sterk konkurrent til GoPro

Enkelt i bruk, batteritid, videoskjerm foran

Mindre skarphet, fargemetning og kontrast på bilder.

DJI har helt klart sine fordeler. Det er robust, meget lett i bruk og har helt klart best batteritid. Linsedekselet, batteriet og minnekortet er lettest å bytte på DJI. Skjermen foran er en kjempebonus. Det er utrolig at GoPro fortsatt ikke har det som standard.

Men vinner DJI? Nei. Det er ekstremt tett. Osmo Action besto alle testene med glans, unntatt fotoburst. Sju bilder i sekundet ble for mye flaks for å sikre det perfekte bildet. GoPro har fortsatt overtak på bildekvalitet, fargemetning og håndtering av utfordrende lysforhold.

Den eneste testen GoPro ble såvidt slått på, var saktefilm. Bevegelsene var hakket mykere hos rivalen. Men igjen, ved nærmere undersøkelse, hadde GoPro bedre bildekvalitet.

Har du kjøpt DJI Osmo Action, har du uansett et meget bra kamera. Og det blir spennende å se hvordan det utvikler seg fremover. Men inntil videre, er det fortsatt GoPro som leder!

Fotnote: GoPro Hero8 Black ble lansert i testperioden med dyrere veiledende enn DJI Osmo Action. Hero7 er dermed jevnere priset mot Osmo Action.

dji Osmo Action Gopro hero 7 Black
Pris:Fra 3089,-Fra 3418,-
Minnekort inkludert:NeiNei
Vekt med batteri:125g117g
Innebygd wifi:Ja (2.4GHZ/5GHZ)Ja (2.4GHZ/5GHZ)
Bluetooth til telefon?NeiJa
Vanntett:Ja 11 meterJa 10 meter
Accellerometer:NeiJa
Stemmestyring:JaJa
Lading:USB-CUSB-C
Opptakstid 4K-30:91min60min
Opptakstid 1080P30:1t 56min2t 20min
Minnekort:Micro SD - maks 256GBMicro SD - maks 256GB
OPPTAK 4K:24/25/30/60 FPS24/25/30/60 FPS
Opptak 1080p:24/25/30/48/50/60/120/200/240 FPS24/25/30/48/50/60/80/90/120/200/240 FPS
Stabilisering:RockSteady maks 4K 60 FPSHyperSmooth maks 4K 60 FPS
Støtte for bluetooth mikrofon:NeiNei
Megapiksler foto:1212
Burst mode foto:7fps30fps
Kamera RAW?:JaJa
Live streaming?Nei Ja-Facebook og YouTube

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer