Nye endringer

Salg av tobakks- og nikotinprodukter endres 1. januar.

NYE BESTEMMELSER: Minstestørrelsen på snus endres 1. januar. Foto: Shutterstock
NYE BESTEMMELSER: Minstestørrelsen på snus endres 1. januar. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Helsedirektoratet opplyser om at nye bestemmelser om fjernsalg (nettsalg) av tobakksvarer, nikotinholdige e-sigaretter og e-væske trer i kraft 1. januar 2024.

Ifølge Helsedirektoratet vil det fra og med 1. januar stilles krav om minstestørrelse for snus.

- For porsjonssnus skal enkeltpakningene etter denne datoen inneholde minst 20 porsjoner og 15 gram. For løssnus skal enkeltpakningene inneholde minst 30 gram, skriver Helsedirektoratet.

Disse påvirkes

Snus på nett (Snusbutikk.no) og M Sørensen informerer om at det er en rekke snusvarianter som påvirkes av endringen.

- I vårt sortiment vil det være slutten for merker som NF og WTF. Nesten alle snusmerker blir på en eller annen måte påvirket av disse endringene. Det vil påvirke all snus i miniporsjon, samt merker som 24K, Ace, COZ, Dope, Dyno, frid Superwhite, Helwit, Kozmo Superwhite, LOOP, PAZ, WQS og Zyn, skriver M Sørensen på sin nettside.

ØKER: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2024 at avgiftene på tobakk og alkohol skal øke. Dette sier forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand. Reporter: Anabelle Bruun Vis mer

Snus på nett forklarer at de forventer porsjonssnusen som de selger og ikke oppfyller krav om minstestørrelse, vil bli relansert med innhold som følger de nye reglene.

- Dette fører også i enkelte tilfeller til at prisen vil måtte øke, ettersom økt vekt gir økt tobakksavgift.

Må registreres

Helsedirektoratet kommer også med følgende informasjon til alle virksomheter som ønsker å drive fjernsalg av tobakksvarer, e-sigaretter og e-væske.

- De må registrere seg for fjernsalg via Altinn. En liste over registrerte fjernsalgssteder vil publiseres på Helsedirektoratets nettsider. Virksomheter som ønsker å drive fjernsalg av e-sigaretter og e-væske må påse at produktene de ønsker å selge, er registrert hos Statens legemiddelverk.