Sparebank 1-kunder må ha pass for BankID

Nye regler krever pass for å bruke BankID

En ny hvitvaskingslov gjør at Sparebank 1 krever pass for at kundene skal kunne logge inn med BankID.

NYE BANKID-REGLER: Flere hundre tusen nordmenn risikerer at BankID-en blir sperret. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix
NYE BANKID-REGLER: Flere hundre tusen nordmenn risikerer at BankID-en blir sperret. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Presiserer at denne saken kun gjelder Sparebank 1-kunder.

– Hensikten er å beskytte både kunden og banken opp mot hvitvasking, ID-tyveri, svindelforsøk, terrorfinansiering og annen økonomisk kriminalitet, forklarer kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank 1 SMN til Adresseavisen.

Den nye loven har strengere krav til legitimering slik at bankene skal være sikre på hvem kundene sine er og reglene krever personlig oppmøte.

Mange har registrert seg i den personlige elektroniske legitimasjonstjenesten BankID, men ikke alle trenger å gå i banken sin og vise pass for å fortsette å bruke BankID.

– Fra 2007 har myndighetene krevd at pass skal ligge til grunn for kundeforholdet. Det betyr at vi har godkjent legitimasjon for dem som er blitt kunder etter 2007, men at vi ennå mangler for en del av dem som ble kunder i banken før dette, sier Tronstad.

Risikerer sperring av BankID

Fra kundene blir varslet gjennom sin nettbank, epost og SMS har de to uker på seg å oppsøke banken. Om ikke blir BankID-en midlertidig sperret.

Utenlandske statsborgere som ikke har norsk pass kan fremvise alternativ dokumentasjon, som oppholdskort i tillegg til pass.

Overfor Aftenposten opplyser Finansdepartementet at dette ikke er et krav fra myndighetene.

– Det er Bankenes Standardiseringskontor (Bits AS) som stiller de særskilte kravene til BankID, sier Kristina Tagmatarchi Storeng, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansdepartementet, til avisen.

DNB opplyser til NTB at deres kunder ikke trenger å foreta seg noe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer