IFA 2019

Nyhetene du ikke vil tro

Se de mest overraskende, uventede og smarteste produktene vi fant på årets store elektronikkmesse.

ShowStoppers er noe av det mest spennende som skjer på IFA-messen. Bli med oss på en rundttur på gulvet der selskaper fra verden rundt viser frem sine prosjekter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN: Elektronikkmessa IFA er en omfattende affære, der giganter som Philips, Samsung og Sony viser frem sine nyeste produkter og nyvinninger.

Samtidig er det et sted der nye, mindre selskaper også kan få vist frem det de måtte ha av mer eller mindre nyttige produkter.

Her har vi samlet et utvalg av disse, så kan du kanskje være med og avgjøre om disse produktene kan slå an blant norske forbrukere.

Robot - med hale

Et av produktene som definitivt overrasket oss under ShowStoppers på IFA – arrangementet der utvalgte produsenter får vise frem produktene sine direkte til media – var Qoobo:

Nærmere bestemt en puteformet, terapeutisk robot med hale.

For de av oss som har en 100 prosent levende katt, er en hale som vifter ikke nødvendigvis noe godt tegn. Men produsenten hevder at roboten, som er myk og god og reagerer med lett logring når du stryker den, og en kraftigere logring når du stryker den litt hardere, skal gi deg en følelse av komfort.

Vi snakker om «en pute med hale som helbreder hjertet ditt», ifølge produsenten.

Syns du det å ha et levende kjæledyr kan virke som litt mye jobb, kan dette kanskje være et alternativ. Kanskje.

Inupathy - forteller hva hunden din føler

Er du hundeeier og lurer på hvordan hunden din egentlig har det, kan produktet Inupathy antakelig være av interesse:

Produktet som ser ut som en sele, kan visualisere hundens humør i fem forskjellige LED-farger. Når hunden har på produktet, vil en pulssensor som er montert på beltet gjøre en analyse av pulsmønsteret til hunden, som sier noe om hundens følelsesmessige tilstand - som vises med en av LED-fargene på baksiden av selen.

Hva føler hunden din egentlig? Det skal dette produktet fortelle noe om. Foto: Berit B. Njarga
Hva føler hunden din egentlig? Det skal dette produktet fortelle noe om. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

På sikt skal produktet også kunne si noe om hundens helse.

Produktet veier bare 50 gram, og fins i mange forskjellige størrelser til både store og små hunder.

Ladevasen Oblio

Et annet, og for mange kanskje et mer nyttig produkt, er ladevasen Oblio fra produsenten Lexon.

En lader som også dreper bakterier. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
En lader som også dreper bakterier. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette er en trådløs ladestasjon, hvor du enkelt plasserer mobilen din, i vårt tilfelle fikk vi prøvd med en iPhone XR med deksel, inni vasen. Da begynner den automatisk å lade mobilen din, og det skal ta cirka 3 timer å fullade den.

Samtidig har vasen et UV-lys med ioniserende teknologi som produsenten hevder vil drepe 99,9 prosent av bakteriene på mobilskjermen din - i løpet av 20 minutter.

Dersom den faktisk tar knekken på bakteriene, og lader i den nevnte hastigheten, er ikke dette så dumt - ikke minst siden vasen, som kommer i tre forskjellige farger, slett ikke er så verst å se på.

Klokka som følger med på hjertet ditt

Liker du å være føre var med tanke på egen helse, kan kanskje klokka Move ECG fra Withings være et alternativ. Ifølge produsenten er dette verdens første analoge klokke med elektrokardiogram av medisinsk kvalitet som kan oppdage atrieflimmer når som helst.

Nyheten fra Withings. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Nyheten fra Withings. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Hjertemålingene kan du få opp i en app, eller laste ned som PDF - hvis du vil dele informasjonen med legen din.

Klokka har også skritteller, søvn- og aktivitetssporing av 30 forskjellige aktiviteter, i tillegg til at den kjenner igjen aktiviterer som jogging, sykling og svømming av seg selv. Klokka skal være vanntett ned til 50 meter.

Klokka ble først annonsert under CES-messen i januar, og prisen skal ligge på cirka 130 euro, som tilsvarer rundt 1300 kroner.

Video rett på netthinnen

Mange produkter kan i teorien høres smarte ut, uten å leve opp til dette i praksis. Muligens er Retissa Display et slikt produkt. Vi fikk prøve det såvidt under årets IFA-messe, uten særlig hell:

Retissa display beskrives av produsenten OD Laser som en bærbar visningsenhet som har en miniatyrprojektor for å vise bilder direkte på netthinnen. De projiserte bildene skal alltid være i fokus og vise en perfekt forsterket virkelighet, uten at du må justere på blikket.

Smart? Kanskje, men vanskelig i bruk for undertegnede. Foto: Berit B. Njarga
Smart? Kanskje, men vanskelig i bruk for undertegnede. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Da vi prøvde det som ser ut som 90-talls solbriller på QD Laser sin stand, var opplevelsen ikke helt som beskrevet over:

For det første er brillene veldig brede, og var vanskelige å få til å sitte godt på både over ørene og på nesa. Når de derimot satt sånn noenlunde på, krasjet øyenvippene konstant med brillene på innsiden av glasset. En liten grad av skjeve hornhinner ble prikken over i-en, så undertegnede klarte aldri å få god fokus på denne «perfekt projiserte virkeligheten».

Muligens kan en med større ansikt, korte øyenvipper og perfekt syn få en bedre opplevelse med dette produktet.

Emo-roboten

I 2020 kommer det japanske selskapet Yukais – samme selskap som står bak den logrende haleputen – siste modell på markedet, Bocco emo. Roboten beskrives som en «familiekommunikasjonsrobot som uttrykker empati».

Roboten kan ifølge selskapet uttrykke sin innlevelse gjennom bevegelser og lyder som svar på brukerens stemme så vel som det emosjonelle innholdet i innkommende og utgående tekstmeldinger, inkludert emojier.

Da vi spurte Yukai om hvordan de tenker man kan bruke denne roboten på IFA-standen, var svaret blant annet å kunne gi bedre kommunikasjon og følge med på eksempelvis eldre familiemedlemmer som bor alene.

Kanskje kan denne roboten hjelpe med å kommunisere med de eldre som bort langt unna deg. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kanskje kan denne roboten hjelpe med å kommunisere med de eldre som bort langt unna deg. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Søt er den definitivt, og antakelig populær blant familiemedlemmer under 12 år.

Digital kunst fra Meural

Et annet, morsomt produkt vi bet oss merke i under årets IFA-messe, er Canvas fra Meural. Dette er digitale rammer hvor du kan velge mellom kjente kunstverk - eller egne bilder.

Hvilket bilde du vil ha inni rammen til enhver tid kan du styre fra en app, og det er programmert inn et større utvalg bilder som følger med.

Du kan også tidsinnstille rammen til å vise forskjellige bilder på forskjellige tidspunkt av døgnet.

Canvas var tilstede på IFA i Tyskland. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Canvas var tilstede på IFA i Tyskland. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Nye Kodak

Kodak er en god gammel produsent som har måttet tenke nytt og nå dukker opp med nye produkter som antakelig kan vekke engasjement blant flere aldersgruppen.

Under IFA kunne de vise frem både negativskannere, bærbare projektorer så du kan strømme rett på veggen og deres kombinerte kamera- og skrivere.

Gammelt merke som antakelig vil treffe ungdommen - og noen flere, som her på bildet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Gammelt merke som antakelig vil treffe ungdommen - og noen flere, som her på bildet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Blant de sistnevnte er Kodak Smile Classic verdt å nevne, som ble lansert nettopp under årets IFA-messe.

Digitalkameraet som benytter MicroSD-kort, kan skrive ut bilder i størrelsen 8,9 x 10, 8 cm som er som klistremerker, og bildene kan redigeres på Kodakapp-en før du skriver dem ut.

En annen morsom funksjon er at du kan bygge inn en opptil 30-sekunder lang video med lyd til bildet, slik at den som får bildet ved hjelp av Print Companion-appen kan se videoen ved å holde mobilen sin over bildet, som på videoen under.

Kodak viste frem et artig AR-konsept. Vis mer

Hvor nyttig produktet er kan kanskje diskuteres, men vi liker produkter som både er retro og kommer med morsomme funksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer