Nytt årsgebyr for fritidsbåter

Fra 1. januar må eiere av registrerte fritidsbåter betale et årsgebyr på 200 kroner.

NYTT GEBYR: Fra 1. januar må båteiere betale 200 kroner for å ha båten registrert i båtregisteret NOR. Foto: NTB scanpix
NYTT GEBYR: Fra 1. januar må båteiere betale 200 kroner for å ha båten registrert i båtregisteret NOR. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Gebyret gjelder de som har fritidsbåt registrert i NOR, som er et rettsvernsregister på lik linje med tinglysingen av fast eiendom.

Registrering i NOR sikrer godkjent eierskap og bidrar blant annet til å sikre at det kun er registrer eier som kan selge fartøyet. Registeret er en egen avdeling i Sjøfartsdirektoratet.

Innføringen av gebyret gjelder også næringsfartøy fra og med sju meter som ikke betaler årsgebyr for sertifisering og fartøyinstruks.

Hensikten med gebyret er blant annet å sikre et mest mulig korrekt register, som er viktig blant annet for å kunne spore forlatte fritidsbåter.

- Opprettholder ikke meldeplikten

Ifølge Sjøfartsdirektoratet er det mange som ikke melder fra om endringer som for eksempel eierskifte til NOR-registeret. For å få et mer ajourført register innføres derfor gebyret.

– Vi ser at mange ikke opprettholder meldeplikten når fartøy for eksempel selges. Det gir feil i registrerte opplysninger, og er uheldig både for ny og tidligere eier av fartøyet, sier avdelingsdirektør Elisabeth Hvaal Lingaas i Sjøfartsdirektoratets avdeling for Skipsregistrene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer