Nytt årsgebyr for fritidsbåter

Fra 1. januar må eiere av registrerte fritidsbåter betale et årsgebyr på 200 kroner.

NYTT GEBYR: Fra 1. januar må båteiere betale 200 kroner for å ha båten registrert i båtregisteret NOR. Foto: NTB scanpix
NYTT GEBYR: Fra 1. januar må båteiere betale 200 kroner for å ha båten registrert i båtregisteret NOR. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Gebyret gjelder de som har fritidsbåt registrert i NOR, som er et rettsvernsregister på lik linje med tinglysingen av fast eiendom.

Registrering i NOR sikrer godkjent eierskap og bidrar blant annet til å sikre at det kun er registrer eier som kan selge fartøyet. Registeret er en egen avdeling i Sjøfartsdirektoratet.

Innføringen av gebyret gjelder også næringsfartøy fra og med sju meter som ikke betaler årsgebyr for sertifisering og fartøyinstruks.

Hensikten med gebyret er blant annet å sikre et mest mulig korrekt register, som er viktig blant annet for å kunne spore forlatte fritidsbåter.

Seter i båten blir eksponert for for veldig mye. De er offer for både soling og bading, vær og vind og tråkking, mat og drikke. Ofte er materialene hvite og det funker dårlig etter service i motorrommet - blant annet. Sjekk filmen for hvordan du rengjør skikkelig møkkete seter i skinn og skai. Vis mer

- Opprettholder ikke meldeplikten

Ifølge Sjøfartsdirektoratet er det mange som ikke melder fra om endringer som for eksempel eierskifte til NOR-registeret. For å få et mer ajourført register innføres derfor gebyret.

– Vi ser at mange ikke opprettholder meldeplikten når fartøy for eksempel selges. Det gir feil i registrerte opplysninger, og er uheldig både for ny og tidligere eier av fartøyet, sier avdelingsdirektør Elisabeth Hvaal Lingaas i Sjøfartsdirektoratets avdeling for Skipsregistrene.

Et oppdatert register er også viktig for å kunne spore forlatte fritidsbåter.

– Dessverre er det slik at mange forlater fritidsbåter uten stor verdi, noe som kan medføre store ekstrakostnader for uskyldige tredjeparter som kommuner og privatpersoner. Ofte er det eier av en kai eller brygge som må ta jobben med å fjerne forlatte båter, selv om de ikke er eier av fartøyene, sier Hvaal Lingaas.

Frivillig for mindre fritidsbåter

Fritidsbåter på 15 meter og mer er registreringspliktige i NOR, mens det er frivillig å registrere fritidsbåter mellom 7 og 15 meter. Det er eiers plikt å melde alle endringer i registrerte forhold til registeret.

For å sikre at gebyret ikke utgjør en stor kostnad for dem som har fritidsbåt registrert i NOR, settes beløpet til 200 kroner. Eier registrert per 1. januar blir ansvarlig for at gebyret betales.

Årsgebyr innføres for fritidsfartøy mellom 7 og 24 meter, samt for de over 24 meter som ikke allerede mottar årsgebyr for sertifisering/fartøyinstruks.

For næringsfartøy innføres gebyret for fartøy fra og med 7 meter, registrert i NOR, som ikke allerede mottar årsgebyr for sertifisering/fartøyinstruks.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer