Mikroplast

Nytt EU-grep

Jobber med å redusere utslippet av mikroplast

FORBYS: EU forbyr mikroplasten som brukes i vaskemidler. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
FORBYS: EU forbyr mikroplasten som brukes i vaskemidler. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding opplyser EU at de vil forby mikroplast i forbrukerprodukter.

- Vi er enige om å forby salg av mikroplast, og produkter som er tilsatt mikroplast og som frigjør mikroplast når de brukes, heter det i pressemeldingen.

De første tiltakene vil tre i kraft allerede i oktober, mens i andre tilfeller vil salgsforbudet gjelde etter en lengre periode for å gi de berørte tid til å utvikle seg og gå over til andre alternativer.

Store mengder

Forbudet er en del av EUs plaststrategi og berører mange sektorer og bruksområder. DinSide har kontaktet Miljødirektoratet for å høre hva slags forbrukerprodukter som påvirkes.

- Ulike typer kosmetiske produkter, vaskemidler, produkter til hagebruk og jordbruk og plastholdig løst fyllmateriale. Etter endt overgangstid vil det ikke lenger være mulig å omsette mikroplast til disse formålene, forteller Tor Øystein Fotland, sjefingeniør i Miljøgift- og tilsynsavdelingen.

Han legger til at det er knyttet bekymringer til miljø- og helseskadelige effekter fra mikroplast.

- Europakommisjonen har derfor vedtatt en restriksjon for omsetting av tilsatt mikroplast på det europeiske markedet for å redusere utslippene til miljøet. Forbudet vil hindre utslipp til miljøet av cirka 500 000 tonn mikroplast over 20 år.

Her får du all informasjon om tiltaket.

Påvirker fotballen

Forbudet vil også bety en stor omveltning for norsk fotball.

- Gummigranulat som brukes på kunstgressbaner er den største kilden til tilsiktet mikroplast i miljøet, står det i pressemeldingen.

Her kan du lese mer om gummigranulat på kunstgressbaner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer