Airfryer vs. stekeovn:

- Oi, wow!

Hvilken ribbe kommer seirende ut av blindtesten?

Tiktoker Kristoffer Kaayne Kaalsaas er kjent for sitt matrelaterte innhold. I denne videoen blindtester han ribbe som er stekt i ovn og ribbe som er stekt i airfryeren. Video: Irene Dafinceska Naustdal/ Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MOSS (Dagbladet): Juleribba er for mange nordmenn kanskje deres aller viktigste og mest tidskrevende måltid i løpet av et år. Prosessen kan gå over flere dager, og mange nordmenn går fra å være hverdagslige «hobbykokker», til å bli like store perfeksjonister som Michelin-kokker.

Dagbladet har vært på besøk hos matinfluenser Kaayne Kaalsaas (35), hvor en knallhard ribbe-kamp skal utkjempes. Kaayne sprer matglede for sine nesten 300 000 følgere på TikTok, og er god kjent med tilberedelse av ribbe, både i ovn og airfryer.

JULETALLERKEN: De to ribbene som blindtestes. Foto: Irene Dafinceska Naustdal / Dagbladet
JULETALLERKEN: De to ribbene som blindtestes. Foto: Irene Dafinceska Naustdal / Dagbladet Vis mer

- Om jeg har lagd mye ribbe, ja. Jeg er ikke så glad i jula, men det har gått mye i ribbe, sier han.

Det blir ribbe versus ribbe. Der én ribbe skal stekes i en stekeovn med dampfunksjon, og den andre i en airfryer. Deretter skal ribbene blindtestes både av Kaayne og Dagbladets reporter.

Men hvilken kommer seirende ut som den beste ribba? Det gjenstår å se.

To tallerkener

Begge stykkene veier ett kilogram, og tilberedes likt, med klassikerne salt og pepper. Men! Også Kaaynes hemmelig triks for ekstra sprø svor, nemlig eddik.

Les mer om hvordan du kan tilberede ribbe i airfryer her.

Etter ribbene er klare, skjæres de opp av Kaayne, som deretter trekker seg ut av rommet. En uavhengig tredjepart (les veganer og kameraperson) setter fram to juletallerkener for blindtesten. En med ovns-ribbe og en med airfryer-ribbe.

Først ut er Dagbladets egen reporter, Maja Walberg Klev.

RIBBE: De to ribbene som skal tilberedes for blindtesten. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet
RIBBE: De to ribbene som skal tilberedes for blindtesten. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Runde en: - Oi!

Klev strekker ut hånda og plukker opp en ribbebit fra tallerken A. Blikket er tankefullt mens hun tygger.

- Den er god, men den er kanskje litt tørr. Svoren er crispy da, sier hun, mens det knaser.

Så er det klart for tallerken B. Hun tar opp en bit og gir et lite nikk, med en bekreftende «mhm», og tar en bit til.

- Mmm! Den syns jeg var bedre. Den smakte saftigere. Så det viktigste, svoren …, sier hun, og tar et tygg.

- Oi! Den var mye mer crispy. Nesten litt sånn bacon-crisp-følelse. Hvis jeg skulle valgt tallerken, ville jeg godt for denne her, sier hun, og referer til tallerken B.

- Den var litt saftigere, og enda mer crisp. De smakte godt begge to, men det er vinneren for min del, bekrefter Klev, og peker på B.

Runde to: - Sprø svor

Nestemann ut i blindtesten, er matinfluenseren selv.

For ordens skyld: Kaayne har bind for øynene, da det er han som har stått for tilberedning, steking og skjæring av ribbene.

Dagbladets reporter hjelper Kaayne å finne fram til tallerken A. Han plukker raskt opp en ribbebit, og begynner å spise. Han nikker.

- God crunch på svoren. Kjøttet er kanskje bitte litt tørt, jeg vet ikke, sier Kaayne, og rister usikkert på hodet.

- Den er grei, lissom.

BIND FOR ØYNENE: Kaayne hevder selv at han ville kjenne igjen ribbene på tallerkene, og tester derfor uten å se. Foto: Irene Dafinceska Naustdal / Dagbladet
BIND FOR ØYNENE: Kaayne hevder selv at han ville kjenne igjen ribbene på tallerkene, og tester derfor uten å se. Foto: Irene Dafinceska Naustdal / Dagbladet Vis mer

Ved hjelp fra Klev, finner hånda til matinfluenseren fram til tallerken B, og jafser i seg en bit B.

- Oi, wow! Okay, den var god. Sprø svor, sier han, og legger til:

- Faen, det her var jævla likt egentlig, sier Kaayne smilende, og setter armene i kors.

- Men jeg syns kanskje at den var litt saftigere. Den var i hvert fall god, bedre syns jeg, fortsetter han, og peker på B.

AIRFRY: Den luftfrityrkokte ribba klar til og testes. Foto: Irene Dafinceska Naustdal / Dagbladet
AIRFRY: Den luftfrityrkokte ribba klar til og testes. Foto: Irene Dafinceska Naustdal / Dagbladet Vis mer

«Poppet»

- Jeg har en påstand: Jeg tror at det er airfryeren. Hva tror du?, spør Dagbladets reporter til Kaayne, og løfter tallerken B.

- Jo, det tror jeg og, svarer han, og peker på samme tallerken.

- Den hadde mer røkt smak, og svoren fikk poppet seg, fortsetter 35-åringen.

Klev nikker i enighet. Tallerken B er best, og begge tror at det er den ribba som ble stekt i luftfrityrkokeren. Men, de var ganske like, bekrefter de.

Før kamerapersonen røper hva som er hva, velger Kaayne smake en aller siste gang, men holder fast ved sin dom.

STEKEOVN: Den tradisjonelt stekte ribba skjæres til blindtesten. Foto: Irene Dafinceska Naustdal / Dagbladet
STEKEOVN: Den tradisjonelt stekte ribba skjæres til blindtesten. Foto: Irene Dafinceska Naustdal / Dagbladet Vis mer

Røper vinneren

Hva er så fasiten? Blindtest-deltakerne ser forventningsfullt bort på kamera, før den uavhengige parten røper at det er tallerken B som er airfry-ribba.

- Det er det!, bryter de ut, nesten i kor.

- Airfryer slår ovn, i hvert fall på antall timer brukt, konstaterer Kaayne.

- Hvis du har en ovn og en airfryer, og må lage ribbe i full fart. Airfryer, sier Dagbladets reporter.

- Da hadde jeg valgt airfryer, faktisk. Helt klart, bekrefter matinfluenseren.

- Du sparer tid og penger på å bruke en airfryer, legger han til.