I utenlandske medier går flere foreldre ut med advarsler etter at barna deres har fått i seg vannperler.
I januar ble en ett år gammel jente i Pennsylvania innlagt på sykehus, ifølge NY Post. I november i fjor ble et spedbarn på ni måneder fra Maine alvorlig syk, skriver ABC 7 Eyewitness News.

Tilbakekalles på grunn av kvelningsfare
Vannperler utvider seg i vann og blir til geléperler på flere hundre ganger sin størrelse. Ifølge National Poison Control Center er de laget av noe som kalles superabsorberende polymerer. De har blant annet blitt brukt til holde jord fuktig.
– Jeg får ikke understreket nok hvor farlige disse vannperlene er for barn, babyer, til og med dyr, sier Whitney Reese, som er akuttsykepleier og har tre barn, til NY Post.

Vil forby dette
Ikke synlig på røntgen
Hun forteller at hennes datter ble innlagt i begynnelsen av januar i år. Noen dager tidligere hadde hun fått et mystisk utslett på hele kroppen.
Først klarte ikke legene å finne ut hva som var galt med jenta. De så ingenting på røntgen og mente det måtte være et virus som feilet henne. Men så bæsjet hun ut den første perla hun hadde svelget. Deretter endte legene opp med å operere ut en til.
Barnet skal ha brukt lang tid for å komme seg, ifølge moren.
Folichia Mitchell opplevde det samme med sin ni måneder gamle datter. Hennes første symptomer var at hun mistet matlysten, deretter begynte hun å kaste opp og ble sløv.
Hun ble raskt diagnostisert, men på grunn av komplikasjoner, blodforgiftning inkludert, måtte hun opereres fem ganger før hun kunne skrives ut av sykehuset.
Hun har delt sin historie på TikTok:
Felles for begge jentene er at de hadde større søsken som perlene egentlig var ment for. Det var rett og slett uhell som gjorde at de fikk de i seg.
Mitchell har nå startet en kampanje for å få tydeligere merking av perlene.

Flere er også bekymret for at stoffet som brukes er giftig, selv om det markedsføres som «ikke giftig».
American Academy of Pediatrics advarer om at vannperler kan være farlige om de svelges eller puttes i ørene. På HealthyChildren.org skriver de at vannperler er et økende problem blant unge barn.
- Problemet er at fordi vannperler også ser ut som godteri, kan unge barn fristes til å svelge dem. Barn har også puttet dem i ørene sine, og til og med inhalert dem. Perlene kan fortsette å vokse når de er inne i kroppen, forårsake blokkeringer og gjøre livstruende skade. Og perlene er kanskje ikke synlig på røntgen, skriver de.
EU-forbud
Vannperler fås også kjøpt i Norge, men det skal ikke være samme type som i USA.

Panduro selger en type vannperler som klistrer seg sammen når du sprayer vann på dem. Markedssjef Philip Mossinger sier til DinSide at de har hørt advarsler om vannperler som utvider seg i vann i flere år.
- Disse er ikke tillatt å selge som leker til barn i EU i henhold til kravene i leketøysdirektivet. De består heller ikke tester i henhold til EN 71 del 1-standarden som gjelder for leker som selges i EU. Vi har derfor valgt å ikke ha disse perlene i vårt sortiment, heller ikke for voksne, sier markedssjefen.
På disse perlene advarer de kundene om risikoen som finnes med dem.

Effektivt mot sinnarynken- uten inngrep
- Våre perler anbefales for barn fra fem år og oppover. Dels fordi de er veldig små, men også fordi limet aktiveres av væske/fuktighet og de kan derfor sette seg fast i nesa eller øret hvis barn legger dem inn der. Vi advarer om dette både på emballasjen og på nettsida vår, sier Mossinger, og legger til:
- Vi tror det er trygt å selge den typen vannperler som finnes i vårt sortiment, men absolutt ikke den typen som utvider seg i vann, avslutter han.
Søstrene Grene selger samme type perler som Panduro. I skrivende stund er det tre års aldersgrense på advarselen på deres produkt, men denne vil bli oppdatert til fem år.
- Det betyr at vi anbefaler dette for barn over fem år. Denne innpakningen er ny og ikke i butikker ennå, sier kommunikasjonssjef Malene Lund Jørgensen i Søstrene Grene.
Ikke kjøp herfra
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er også godt kjent med problemstillingen.
- Vi ser at nettbutikker som ikke er lokalisert i EU og EØS, og nettbutikker som opererer som markedsplass for mange distributører, er i overvekt når det gjelder leketøy som ikke følger europeisk regelverk. Vi ser også flere eksempler på nettbutikker som framstår norske, mens de i realiteten opererer fra land utenfor EU/EØS-området, sier seksjonssjef Mari Grande Austad i DSB til DinSide.

Ifølge DSB blir forbrukere som kjøper varer fra butikker utenfor EU og EØS å regne som en «importør» og er selv ansvarlig for å sjekke om varen er lovlig.

Ann Kristin røper: Masse utroskap
- Ved kjøp bør forbruker sjekke hvilken produktinformasjon som foreligger. Slik informasjon skal være på plass både ved nett- og butikksalg. Dette omfatter blant annet CE-merke, advarsel- og sikkerhetsinformasjon samt hvilken aldersmerking produktet er angitt med. Kjøp produkter som er ment for ditt barns alder, sier Austad.
Hun fortsetter:
- Det er viktig at foreldre kjøper leketøy som er tilpasset barnets alder og ferdigheter. Leketøy skal være merket med anbefalt alder. Dersom man er i tvil, bør man spørre utsalgsstedet eller eventuelt ikke kjøpe produktet, sier Mari Grande Austad.