Test av trillebager

Omfavner trillebagen

Det gjør et svensk par som er under 30 år, og som ikke skammer seg av å ta med trillebag på matbutikken. Omfattende test viser hvilke trillebager som er best, enten du er ung eller moden.

TRILLEMAFIAEN: Tør du å ta med en slik på neste handletur? Det er flere fordeler med den elskede og hatede trillebagen. I saken under kan du se hvilken tralle som er best i test, og få kiropraktorens beste tips til frakt av tunge matvarer. Foto: Klaus Hahn
TRILLEMAFIAEN: Tør du å ta med en slik på neste handletur? Det er flere fordeler med den elskede og hatede trillebagen. I saken under kan du se hvilken tralle som er best i test, og få kiropraktorens beste tips til frakt av tunge matvarer. Foto: Klaus Hahn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi får med oss mye mer, og siden vi ikke har bil, er den perfekt. Det er flere i vår bekjentskapskrets som har en også, og jeg ga faktisk en i fødselsdagspreasang til ei venninne nylig. Hun bruker den hver dag.

Dette forteller Isabelle Friberg til svenske Testfakta. Hun bor sammen med kjæresten Sixten Engqvist i Stockholm. Det hun snakker om er trillebagen.

Du forbinder kanskje trillebag på matbutikken med eldre damer, men både Friberg og Engqvist er under 30 år, og som storbyboere uten bil, kommer shoppingvognen svært godt med i hverdagen. De har hatt trillebagen for hånd i mange år allerede.

TESTET: Lenger ned i saken kan du lese dommen over disse åtte trillebagene. Foto: Rickard Kilström/Testfakta
TESTET: Lenger ned i saken kan du lese dommen over disse åtte trillebagene. Foto: Rickard Kilström/Testfakta Vis mer

Venter på Louis Vuitton

Ingeborg Heldal, redaktør i motemagasinet KK, kan ikke si noe om hvorvidt trillebager på butikken kan bli den neste trenden også blant de yngre i Norge.

– Jeg har imidlertid ei slik tralle på hytta som jeg bruker på harryhandel, sier Heldal til DinSide.

– Men vi skal ikke se bort fra at det plutselig kommer handletralle fra Louis Vuitton, og da skal alle ha, sier hun med glimt i øyet.

NY TREND? KK-redaktør Ingeborg Heldal er usikker på om trillebagen vil bli å se i hånda på den yngre garde framover. Foto: NTB
NY TREND? KK-redaktør Ingeborg Heldal er usikker på om trillebagen vil bli å se i hånda på den yngre garde framover. Foto: NTB Vis mer

Lab-test utfordrer trillebagene

Svenske Testfakta har nylig gjennomført en omfattende test av åtte trillebager, med pris fra drøyt tusen kroner til et par hundrelapper - og de har gått grundig til verks.

Testen ble utført av laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Tyskland.

Hver trillebag var pakket med vanlig mat og husholdningsprodukter, som melk, smør, en pakke med ti egg, seks epler, chips, brød og annet - alt med ei totalvekt på 12 kilo.

FULLT OPP: I testen ble trillebagen lastet med mange matvarer du kjøper i hverdagen. Foto: SLG
FULLT OPP: I testen ble trillebagen lastet med mange matvarer du kjøper i hverdagen. Foto: SLG Vis mer

Trillebagene ble deretter trukket tilsvarende 25 kilometer, med en hastighet på fire kilometer i timen over en fortau-lignende trommel. Bagene ble også løftet via håndtaket over 5000 ganger, og de ble utsatt for simulert kraftig regn, for å teste vanntetthet.

MIL ETTER MIL: Trallene fikk kjørt seg i den tyske laben. Foto: SLG
MIL ETTER MIL: Trallene fikk kjørt seg i den tyske laben. Foto: SLG Vis mer
... OG I REGNVÆR: I alle fall simulert regn. Foto: SLG
... OG I REGNVÆR: I alle fall simulert regn. Foto: SLG Vis mer

Til slutt ble trillebagenes stabilitet, kjøreegenskaper, ergonomi, lukkemekanismer og kvaliteten på konstruksjon og materialer vurdert.

Trillebagen på topp

Her kan du se hvilke trillebager som er testet, cirka hva prisen ligger på i Norge, samt del- og totalkarakterene de fikk av ti mulige:

Topp tre i test av trillebager

Trillebag Rolser RG Cavalet Ergo Rusta
Prisca. 1440,- (shoppingvogner.no)498,- (cdon.no)199,-
Liter434033
Håndterbarhet7,68,18
Kvalitet og holdbarhet9,68,39,4
Konstruksjon og detaljer9,27,56,9
Vanntetthet686
Totalkarakter8,38,18

... og resten av testresultatene

Trillebag Airbox AS6 Epic CityXshopper Ergo Andersen Scala Plus Ikea Radarbulle Reosenthel Trolley M
Prisca. 332,- (clasohlson.no)749,- (bagbrokers.no)999,- (bagbrokers.no)299,-1069,- (shop.akortet.no)
Liter4040363843
Håndterbarhet88,285,86
Kvalitet og holdbarhet8,67,567,18,2
Konstruksjon og detaljer8,58,587,17,6
Vanntetthet46884
Totalkarakter7,77,77,36,86,7

Som du ser fikk ingen av trillebagene toppkarakterer, men flere fikk oppimot maks score.

Rolser ble best i test. Denne trillebager får noe trekk for den høye plasseringen av pakkeposen og det høye, smale håndtaket, som gjør den vanskelig å håndtere, løfte og kjøre, spesielt for korte personer.

Bunnplasseringene ble gitt til Ikeas Radarbulle og Reisenthel Trolley M. Ingen av dem hadde plass til alle varene, og begge var vinglete, ustabile og tok inn vann i «regnværet».

SPAR PENGER: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt, men det koster å ikke gjøre jobben selv. Video: Kristin Sørdal Vis mer

Kiropraktor: - Trillebagen er hendig, men...

Hva er egentlig best for rygg, skuldre og armer når mange, tunge matvarer skal fraktes hjem - poser, tralle eller ryggsekk?

– Det kommer an på flere ting. For kortere turer vil jeg si «gjør det du selv liker best», men dersom du skal gå langt, er det flere ting som spiller inn, svarer kiropraktor og fagrådgiver Øystein Ogre i Norsk kiropraktorforening overfor DinSide.

– En trillebag som du trekker etter deg kan være fordelaktig, sammenlignet med poser og ryggsekk, hvis du av ulike årsaken har problemer med å løfte. Spesielt eldre vil kanskje slite med å få en tung sekk av og på, og da er jo trillebagen hendig, fortsetter han.

Men så vil det å trekke en trillebag etter seg være slitsomt i lengden, fordi det er en lite konstruktiv bruk av kroppens muskulatur, ifølge kiropraktoren.

– Dersom det å løfte ikke er et problem, er det nok lurt å fordele vekta mest mulig på store muskelgrupper, som lår, sete- og ryggmuskulatur. Ryggen er sterkere enn folk flest tror. Det er ikke tilfeldig at militært personell, jegere, og friluftsfolk velger å bære tungt utstyr i en godt tilpasset ryggsekk som fordeler tyngde og trykk på store muskelgrupper i kroppen, sier Ogre.

Unngå bære-skader

– Hvilke råd har kiropraktoren til de som ikke vil skade seg grunnet tunge bører mellom butikk og hjem?

– Det er ikke farlig å bære tungt, og det er nærmest umulig å bære så tungt at du får varige mén. En fin hovedregel er jo mer robust du er, desto mer tåler du å bære, svarer Ogre.

– Kjenn imidlertid dine egne begrensninger. Overskrider du det du tåler, kan du oppleve å få senebetennelser eller muskelverk. Selv om dette er ufarlige tilstander som går over med tid, er det knyttet ubehag til begge.

– Skal du bære tungt over lang tid, er det smart å legge inn pauser. God forebygging vil være styrketrening, for jo sterkere du er, desto mer tåler du, avslutter kiropraktoren.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer