Brodder

Ønsker forbud

– Piggsko ødelegger gulv for millioner, sier Informasjonskontoret for farge og interiør.

SKADER GULVET: Ifi reagerer på broddebruk innendørs og sier det skader gulv for millioner av kroner. Foto: Chera Westman/ifi.no
SKADER GULVET: Ifi reagerer på broddebruk innendørs og sier det skader gulv for millioner av kroner. Foto: Chera Westman/ifi.no Vis mer
Publisert

Utfordrende forhold for både bilister og fotgjengere er synonymt med en norsk vinter. Det blir rett og slett ofte glatt på veiene.

Bilister, gjerne utenfor storbyene, velger å sko bilene med piggdekk for bedre veigrep, mens enkelte myke fotgjengere tar i bruk piggsko eller brodder de trer utenpå vinterskoene sine.

Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi) skriver i en pressemelding at piggsko ødelegger gulv for millioner. Ifi er en interesseorganisasjon for gulvbransjen i Norge.

− Selv ikke keramiske fliser tåler pigger og brodder. Og går du med pigger på slike gulv, blir det farlig glatt. Ingen andre gulv tåler belastingen fra sylskarpe pigger. De som går med slikt inne, ødelegger gulvet, sier Kristian Owren administrerende direktør i Ifi i pressemeldingen.

GLATT: Det er glatt flere steder, og det fører med seg utfordringer, både for bilister og fotgjengere. Disse tipsene kan lette litt på dem. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Owren sier det bør bli forbudt å gå med pigger inne, og mener de som går inn med piggene ute, bør stå til ansvar og erstatte det de ødelegger.

– Dette er regelrett hærverk på annenmanns eiendom. Jeg tviler på om de ville ha gått med piggsko inne på parketten i sin egen stue, sier han.

Med bruk av piggsko inne risikerer man skader på parkettgulv, laminatgulv, gummi, vinyl og linoleumsgulv, skriver Ifi.

– Ikke et stort problem

DinSide har snakket med flere butikkjeder og Sandvika Storsenter, som er et av Norges største kjøpesentre, om de opplever broddebruk som et problem.

I en e-post til DinSide skriver Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen som har butikker som Meny, Kiwi, Spar og Joker i stallen, at det ikke er noe stort problem i deres butikker.

– Butikkene har i stor grad fliser på gulvene, og disse tåler godt brodder og pigger. Vi opplever dessuten at de aller fleste kundene tar av seg brodder eller pigger før de går inn og handler.

Hun forteller at mange butikker har stol eller benk tilgjengelig slik at det skal være enklere for kundene å ta av seg broddene når de kommer inn i butikken.

– I de tilfellene der butikkene har gulv som slites lettere, så pleier det å løse seg fint ved direkte dialog med kundene, slik at de som har mulighet tar av seg broddene mens de handler, skriver hun.

Norgesgruppen har ikke et forbud mot bruk av brodder og piggsko i sine butikker, men det er heller ikke anbefalt.

– Vi ser helst at kundene tar av seg brodder og pigger før de handler, avslutter Søyland.

– Vi har solide og gode butikkgulv

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, sier at bruk av brodder eller piggsko ikke er et problem i deres butikker. Coop består av blant annet av butikkjedene Extra, Obs og Mega, samt varehusene Obs Bygg og Elektro.

– Vi har solide og gode butikkgulv som skal tåle dette, forteller han.

Heller ikke ved Sandvika Storsenter oppleves det som et problem med broddebruk innendørs. Kathrine Ingerø, senterdirektør ved Sandvika Storsenter, forteller til DinSide at de ikke har noe forbud mot bruk av brodder eller piggsko.

Hun legger til at de har fliser i sine fellesarealer, og er dermed mindre utsatt for slitasje på gulv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer