I begynnelsen av juni ble det innført restriksjoner mot hagevanning i Oslo og flere andre kommuner på Østlandet. Dette kom etter en periode med ekstremt tørt vær og stor fare for skogbrann.
I hovedstaden var imidlertid kapasitetsutfordringer hovedårsaken til restriksjonene.

- Følger nøye med
For å tilfredsstille kravene til drikkevannskvalitet, har Oslo måttet oppgradere Skullerud vannbehandlingsanlegg. Arbeidet begynte i vinter, men har tatt lengre tid enn planlagt.
Dette i kombinasjon med økt vannforbruk som følge av det varme været, gjorde at kommunen fikk utfordringer med å levere nok vann til hele byen.
- Ikke stor betydning
Nesten en måned seinere har vi hatt flere dager med regn. Men det betyr imidlertid ikke at vanningsrestriksjonene oppheves i Oslo.
- Regnet som har kommet har ikke hatt veldig stor betydning. Det er fortsatt tørt og varmt, sier seksjonsleder for Vannmiljø i Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten, Frode Hult, til DinSide.

Brannvesenet advarer
Tar prøver
Hult sier de er i ferd med å starte opp Skullerud vannbehandlingsanlegg etter ombyggingen, men det trenger igangkjøring og sikker drift før de produserer drikkevann ut til befolkningen.
- Vi tar masse vannprøver og analyser for å følge opp dette løpende. Vi skal være 100 prosent sikre på drikkevannskvaliteten før den sendes innbyggerne.
Akkurat når restriksjonene oppheves, er det vanskelig å gi noen dato på, ifølge seksjonslederen.
- Mer nedbør og fellesferie kombinert med sikker drift på Skullerud vannbehandlingsanlegg vil være et naturlig tidspunkt.

Derfor bør det gro
- Tenk over eget vannforbruk
Samtidig vil han minne oslofolk om å ikke bruke mer vann enn man strengt tatt trenger, selv når restriksjonene seinere vil oppheves.
- Det gjør oss som storsamfunn mer robust til å gi vann til våre viktigste gjøremål, samt til livreddende brannberedskap, sier Hult, og legger til avslutningsvis:
- Blir det fortsatt veldig varmt i hele sommer, bør alle tenke nøye over sitt eget vannforbruk.
Hagevanning på utvalgte dager
En rekke kommuner har vannrestriksjoner fra mai hvert år. Det er i mange tilfeller for å sikre vannforsyning til alle og for å håndtere eventuelle akutte hendelser.
I noen kommuner gjelder restriksjonene bare vanning med vannspreder, mens noen steder er det bare lov å vanne med håndholdt kanne.
I Drammen har de innført begrensninger, som gjør at innbyggerne bare kan vanne på utvalgte dager.
- Vi vil opprettholde anmodning om å vanne på gitte datoer og innenfor anbefalt klokkeslett til etter ferien. Vi tar en ny vurdering i midten av august, sier virksomhetsleder for Vann og avløp i Drammen kommune, Live Johannessen, til DinSide.
Er du bekymret for at gressplenen din kommer til å dø som følge av vanningsrestriksjoner, har vi imidlertid gode nyheter. Flere eksperter vi har snakket med, mener du ikke trenger å vanne så ofte for at gresset skal overleve: