Vanningsrestriksjoner

Oppheves ikke

Til tross for regn blir det fortsatt hagevanningsrestriksjoner i Oslo.

MÅ BRUKE KANNE: I hovedstaden er det fremdeles forbud mot å vanne hagen med spreder og slange. Foto: Eyematter / Shutterstock / NTB
MÅ BRUKE KANNE: I hovedstaden er det fremdeles forbud mot å vanne hagen med spreder og slange. Foto: Eyematter / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av juni ble det innført restriksjoner mot hagevanning i Oslo og flere andre kommuner på Østlandet. Dette kom etter en periode med ekstremt tørt vær og stor fare for skogbrann.

I hovedstaden var imidlertid kapasitetsutfordringer hovedårsaken til restriksjonene.

For å tilfredsstille kravene til drikkevannskvalitet, har Oslo måttet oppgradere Skullerud vannbehandlingsanlegg. Arbeidet begynte i vinter, men har tatt lengre tid enn planlagt.

Dette i kombinasjon med økt vannforbruk som følge av det varme været, gjorde at kommunen fikk utfordringer med å levere nok vann til hele byen.

- Ikke stor betydning

Nesten en måned seinere har vi hatt flere dager med regn. Men det betyr imidlertid ikke at vanningsrestriksjonene oppheves i Oslo.

- Regnet som har kommet har ikke hatt veldig stor betydning. Det er fortsatt tørt og varmt, sier seksjonsleder for Vannmiljø i Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten, Frode Hult, til DinSide.

Tar prøver

Hult sier de er i ferd med å starte opp Skullerud vannbehandlingsanlegg etter ombyggingen, men det trenger igangkjøring og sikker drift før de produserer drikkevann ut til befolkningen.

- Vi tar masse vannprøver og analyser for å følge opp dette løpende. Vi skal være 100 prosent sikre på drikkevannskvaliteten før den sendes innbyggerne.

Akkurat når restriksjonene oppheves, er det vanskelig å gi noen dato på, ifølge seksjonslederen.

- Mer nedbør og fellesferie kombinert med sikker drift på Skullerud vannbehandlingsanlegg vil være et naturlig tidspunkt.

- Tenk over eget vannforbruk

Samtidig vil han minne oslofolk om å ikke bruke mer vann enn man strengt tatt trenger, selv når restriksjonene seinere vil oppheves.

- Det gjør oss som storsamfunn mer robust til å gi vann til våre viktigste gjøremål, samt til livreddende brannberedskap, sier Hult, og legger til avslutningsvis:

- Blir det fortsatt veldig varmt i hele sommer, bør alle tenke nøye over sitt eget vannforbruk.

Det er utrolig kjedelig å komme hjem til visne potteplanter etter ferien. Men et tips kan være redningen! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Hagevanning på utvalgte dager

En rekke kommuner har vannrestriksjoner fra mai hvert år. Det er i mange tilfeller for å sikre vannforsyning til alle og for å håndtere eventuelle akutte hendelser.

I noen kommuner gjelder restriksjonene bare vanning med vannspreder, mens noen steder er det bare lov å vanne med håndholdt kanne.

I Drammen har de innført begrensninger, som gjør at innbyggerne bare kan vanne på utvalgte dager.

- Vi vil opprettholde anmodning om å vanne på gitte datoer og innenfor anbefalt klokkeslett til etter ferien. Vi tar en ny vurdering i midten av august, sier virksomhetsleder for Vann og avløp i Drammen kommune, Live Johannessen, til DinSide.

Er du bekymret for at gressplenen din kommer til å dø som følge av vanningsrestriksjoner, har vi imidlertid gode nyheter. Flere eksperter vi har snakket med, mener du ikke trenger å vanne så ofte for at gresset skal overleve:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer