Bålforbud

Oppheves

Til helga kan du tenne bål igjen.

LOV: Fredag kan du fyre opp bål. Foto: Shutterstock/NTB
LOV: Fredag kan du fyre opp bål. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag oppheves det generelle bålforbudet i landet som gjør at det ikke normalt er tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og åpen ild i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.

Forbudet trådde i kraft 15. april og begrunnelsen er faren for skogbrann.

Være forsiktig

- Selv om bålforbudet nå er opphevet må folk være aktsomme. Det er også nedfelt i loven, forteller Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver, Norsk brannvernforening til DinSide.

- Enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann. Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket, fortsetter han.

- Retten til å tenne bål i skog og mark er en viktig del av allemannsretten. Så lenge man viser bålvett og er obs på skogbrannfare, er det bare å komme seg ut og nyte den unike stemningen bålet gir, skriver Generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv i en epost til NTB.

Helikoptre i beredskap

DSB skriver at selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer