Bålforbud

Oppheves

Til helga kan du tenne bål igjen.

LOV: fredag kan du fyre opp bål. Foto: Shutterstock/NTB
LOV: fredag kan du fyre opp bål. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Fredag oppheves det generelle bålforbudet i landet som gjør at det ikke normalt er tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og åpen ild i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.

Forbudet trådde i kraft 15. April og begrunnelsen er faren for skogbrann.

Være forsiktig

- Selv om bålforbudet nå er opphevet må folk være aktsomme. Det er også nedfelt i loven, forteller Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver, Norsk brannvernforening til DinSide.

- Enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann. Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket, fortsetter han.

- Retten til å tenne bål i skog og mark er en viktig del av allemannsretten. Så lenge man viser bålvett og er obs på skogbrannfare, er det bare å komme seg ut og nyte den unike stemningen bålet gir, skriver Generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv i en epost til NTB.

Helikoptre i beredskap

DSB skriver at selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann.

«Dette kan for eksempel være hvis det ligger snø på bakken, eller at det har regnet i lang tid. Du kan også grille på stranden i god avstand fra skog og vegetasjon og på tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent av kommunen. Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for din kommune før du tenner bål.»

- DSB overvåker skogbrannfaren løpende, og i perioder med stor skogbrannfare setter DSB flere helikoptre i beredskap rundt om i landet, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer