Osteoporose:

Oppsiktsvekkende Jarlsberg-funn

Forskere mener daglig inntak kan ha positiv helseeffekt.

POPULÆR: Jarlsberg er en av landets mest populære oster. Nå kan den bli enda mer populær. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
POPULÆR: Jarlsberg er en av landets mest populære oster. Nå kan den bli enda mer populær. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å spise litt Jarlsberg-ost om dagen kan hjelpe mot osteoporose.

Dette kommer fram i en ny, norsk studie som er publisert i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Forskerne mener at et daglig inntak på 57 gram Jarlsberg øker innholdet av K2-vitaminet i kroppen.

I tillegg viste det seg at det reduserer både langtidsblodsukkeret og kolesterolet hos friske kvinner.

Jarlsberg og camembert

66 friske kvinner i fertil alder deltok i studien.

Deltakerne spiste daglig små porsjoner med enten Jarlsberg-ost eller camembert.

Mens Jarlsberg er en halvhard løypeost, er camembert en myk, modnet hvitmuggost. Begge ostene har like fett- og proteinnivåer.

Resultatet fra studien var krystallklar:

Deltakerne som spiste Jarlsberg fikk en økning av vitamin K2-nivået, mens de som spiste camembert ikke fikk det.

Viktig for beina

Vitamin K kan blant annet forebygge beinbrudd, melder Lommelegen.

Nettstedet skriver at man tidligere trodde at det som kroppen produserer selv er nok, men forskning viser at det kanskje er en fordel å få i seg mer enn dette - spesielt med tanke på beinhelsen.

- Jarlsbergeffekt

Studien ble ledet av blant annet tidligere professor Stig Larsen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

- Etter seks uker fant vi ut at ikke noe skjedde i camembertgruppen, mens jarlsberggruppen fikk en vesentlig stigning i vitamin K2-nivået, sier Larsen til Dagbladet.

Han sier at også totalmengden og aktiveringen av hormonet osteokalsin, som forbindes med sterke bein og tenner, økte.

Videre sier han at forskerne krysset camembertgruppa over til Jarlsberg-gruppa - og fikk identisk samme stigning som i opprinnelige Jarlsberg-gruppe.

- Vi hadde dermed vist at funnene våre ikke var en generell effekt fra ost, men en Jarlsberg-effekt.

HELT GENIALT: Om du skal ha mange rundt for eksempel frokostbordet er dette eggetrikset helt fabelaktig! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Porøse bein

Osteoporose, eller beinskjørhet, er ifølge Lommelegen en sykdom i skjelettets beinstruktur.

Når man får osteoporose blir hullene i beinmassen større, slik at det ifølge nettstedet ser ut som en mindre tett vokskake.

Dette betyr at beina har mistet beinmasse og fått en lavere tetthet, som igjen gjør dem svakere og mer utsatt for brudd.

Tilførsel av kalsium og D-vitamin er grunnbehandling for osteoporose, ifølge Store norske leksikon.

OSTEOPOROSE: Når man får osteoporose blir hullene i beinmassen større, slik at skjelettet blir mindre kompakt. Foto: NTB/Science Photo Library
OSTEOPOROSE: Når man får osteoporose blir hullene i beinmassen større, slik at skjelettet blir mindre kompakt. Foto: NTB/Science Photo Library Vis mer

Fikk 5,7 millioner kroner

The Guardian skriver at enkelte eksperter er kritiske til studien, blant annet fordi det er Tine, som produserer Jarlsberg, som står bak den.

Tine opplyser at Norges forskningsråd har finansiert studien. Norges forskningsråd forteller at de har tildelt studien 5,7 millioner kroner.

- Studien er for øvrig også fagfellevurdert i forbindelse med publiseringen i BMJ, som betyr at den i tillegg kvalitetssikres av en gruppe uavhengige forskere før den blir publisert, understreker Tine på sine nettsider.

- En helt annen verden

The Guardian skriver også at noen eksperter er kritiske til at bare 66 personer deltok i studien.

Professor Stig Larsen forklarer dette overfor Dagbladet:

- Størrelsen av studien er også påpekt. Dette kommer fortrinnsvis fra epidemiologer som er vant til studier på flere tusen individer. Det er en helt annen verden sammenliknet med kontrollerte kliniske studier hvor antallet deltakere er vesentlig mindre, men hvor informasjonen på individnivå er desto større.

Bra for hjertet

Tidligere forskning har ifølge Lommelegen også vist en mulig effekt av vitamin K2 på hjerte- og karsykdommer.

En nederlandsk studie fra 2004, som inkluderte nesten 5000 menn og kvinner, fant en betydelig reduksjon i åreforkalkning og dødelighet av hjertesykdom i forbindelse med inntak av vitamin K2.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer