Optiker advarer mot fargede halloween-linser

De gir kanskje kostymet det lille ekstra, men prisen du betaler kan bli permanent øyeskade.

SKUMMELT: Fargede linser blir brukt av mange som vil være ekstra skumle på halloween, men faren for øyeskader er en annen skummel konsekvens av linsene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKUMMELT: Fargede linser blir brukt av mange som vil være ekstra skumle på halloween, men faren for øyeskader er en annen skummel konsekvens av linsene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Halloween er like om hjørnet, og denne kostymefesten er blitt veletablert i Norge de siste årene, både til glede og irritasjon.

De neste helgene vil trolig barn og voksne samles på utkledningsfester i hele landet. Kostymene skal gjerne være skumle, og det legges stadig mer tid og penger i å ha den mest troverdige sminken og de råeste effektene.

Fargede linser er prikken over i-en for flere halloween-gjengere, men en kvelds glede kan bli neste dags sorg.

- Kan skade øynene permanent

- Det finnes flere risikoer ved bruk av «morolinser»: Det er nemlig ikke alle som har friske øyne eller kan bruke linser, noe du ikke nødvendigvis er klar over selv. Dette bør du sjekke hos en optiker. I tillegg bør du være svært nøye på selve bruken av linsene. Gjør du feil, risikerer du permanent øyeskade, advarer optiker og linseekspert Kristyane Rokling i Specsavers overfor Dinside.no

Mange som kjøper linser for kostymebruk, bruker ikke linser daglig og går derfor ikke til regelmessig linsekontroll hos optiker. Har du aldri fått utført en synsprøve eller kontaktlinsetilpassing, vil du dermed heller ikke vite om nettopp dine øyne er friske for linsebruk, forklarer Rokling.

- Alle øyne er forskjellig, og en optiker vil gjøre de nødvendige mål og vurderinger for hvilken linse som passer for nettopp dine øyne og tårefilm. Materiale, form, krumning og størrelse er faktorer som tas hensyn til, fortsetter hun.

GJENNOMFØRT: Sminke og linser skal være på plass når vi kler oss ut til halloween-festen, men det kan komme bitre bieffekter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
GJENNOMFØRT: Sminke og linser skal være på plass når vi kler oss ut til halloween-festen, men det kan komme bitre bieffekter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Renslighet er viktig

Hygiene er det viktigste du kan passe på ved bruk av fargede linser. Du bør vaske hendene godt med såpe før du tar av og på linsene.

- Mange slurver med dette, noe som kan føre til infeksjon og, i verste fall, permanente skader på øynene, sier Rokling.

Alle linsebrukere kan potensielt få skader på øynene om de ikke håndterer linsene sine korrekt. De kan få sår og rifter på hornhinnen, som igjen kan gi arrdannelse på vev, legger optikeren til.

RENE FINGRE: Pass på å være ren på hendene når du tar linsene av og på, oppfordrer optiker. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RENE FINGRE: Pass på å være ren på hendene når du tar linsene av og på, oppfordrer optiker. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Det kan også være lurt å ha med seg øyedråper for kontaktlinser, i tilfelle du blir tørr på øynene i løpet av kvelden, fortsetter hun, og legger til at det er ekstremt viktig at du tar av linsene ut før du legger deg.

Pass på nettbestilling

Mange bestiller fargelinsene sine på nett eller i fysiske butikker uten kompetanse om øyehelse, noe optikeren mener de bør være skeptisk til.

Skal du kjøpe trygge morolinser må de være laget av riktig materiale og komme fra en seriøs leverandør, i tillegg til at de må passe nettopp dine øyne. Det er også viktig at du ikke gjenbruker linsene eller deler de med andre, understreker Rokling.

- Lekebutikker, kostymebutikker og internettaktører vil ikke ha fagkunnskap til å gi deg som linsekunde korrekt råd og veiledning om hvilke linser som passer best for nettopp dine øyne. Disse vil jeg fraråde å kjøpe linser fra, sier hun videre

Sprer linse-informasjon

Det er flere som selger fargede linser til kostymebruk via nett og fysiske butikker, blant annet Teknikmagasinet som har 18 varianter per 23. oktober 2019 som de kjører en fire-for-tre-kampanje i forbindelse med halloween, og Festmagasinet Standard som selger 21 ulike varianter av fargelinser.

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer
Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Marie Segerberg, markeds- og e-handelssjef hos Teknikmagasinet, framholder at de selger fargede linser av god kvalitet og følger reglene for salg av slike linser. Linsene de selger er uten styrke.

- Til forskjell fra de som selger fargede linser av kosmetisk karakter, som eksempelvis skal gjøre brune øyne blå, er våre linser egnet for utkledning, da de gjør øynene hvite, røde, svarte eller lignende. De er altså ikke ment for å bruker hver dag, sier Segerberg til Dinside.no.

Hun legger til at de informerer om viktigheten av hygiene ved bruk av linser på nettsidene sine, samt at alle linsene selges med bruksanvisning.

NETTINFO: Denne teksten kommer opp på alle fargede linser som selges av Teknikmagasinet når du klikker deg inn på et spesifikt produkt. Foto: skjermdump.
NETTINFO: Denne teksten kommer opp på alle fargede linser som selges av Teknikmagasinet når du klikker deg inn på et spesifikt produkt. Foto: skjermdump. Vis mer
ALDERSGRENSE: Standard ha en noe lengre informasjonstekst når du klikker deg inn på én variant av fargede linser. De har aldersgrense på 14 år for bruk av slike linser, og krav til at barn må ha tillatelse fra foresatt for kjøp av slike. Foto: skjermdump.
ALDERSGRENSE: Standard ha en noe lengre informasjonstekst når du klikker deg inn på én variant av fargede linser. De har aldersgrense på 14 år for bruk av slike linser, og krav til at barn må ha tillatelse fra foresatt for kjøp av slike. Foto: skjermdump. Vis mer

- Godkjente linser

Dinside har også vært i kontakt med Festmagasinet Standard, som sier at de synes det er bra optikeren setter fornuftig linsebruk i fokus. De vil videre ikke komme med kommentar til saken.

I fjor uttalte daglig leder Jan Kingell, derimot, til Nordlys at linsene Standard selger er underlagt samme krav og godkjenning som linser kjøpt hos optiker.

- Vi har omfattende dokumentasjon på at linsene vi fører er godkjente ved europeiske laboratorier, sa Kingell til avisa.

Både Teknikmagasinet og Standard opererer med anbefalt aldersgrense på 14 år for bruk av fargede linser.

Standard skriver i tillegg at de under 18 år må ha tillatelse fra foresatt for å bruke slike linser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer