Refleks

- Oslo-folk har all grunn til å skjerpe seg

Refleksbruken i landet generelt øker, men i Oslo er folk blitt dårligere til å bruke refleks.

REFLEKSBRUKEN ØKER: Men i Oslo synker den: I 2018 brukte 27 prosent av Oslo-fol refleks og i 2018 var det kun 20 prosent som tok den på. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
REFLEKSBRUKEN ØKER: Men i Oslo synker den: I 2018 brukte 27 prosent av Oslo-fol refleks og i 2018 var det kun 20 prosent som tok den på. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Refleksbruken i Norge fortsetter å øke, viser Trygg Trafikks årlige reflekstelling.

Men selv om den er økende, er det fremdeles veldig mange som ikke bruker refleks - og verst står det altså til i Oslo.

Ifølge Trygg Trafikk, dropper fortsatt halvparten av oss refleks. Og i Oslo er det kun 22 prosent som bruker refleks.

De vanligste unnskyldningene for at vi ikke bruker refleks er at «vi glemmer det», «skal kun gå i opplyste gater» og «har dårlig tid», ifølge en spørreundersøkelse fra 2018.

44 prosent bruker refleks

Trygg Trafikk gjennomfører årlige reflekstellinger. Tellingen for 2018 viser at 44 prosent bruker refleks. Det er en økning fra 2017, hvor tallet var 40 prosent.

Aller best er vi til å bruke refleks langs landeveien: Da er tallet 54 prosent.

Trygg Trafikk karakteriserer utviklingen som treg, men positiv.

– Vi ser en svak, men jevn økning for hvert år. Hvis vi ser på de siste femten åra har økningen vært formidabel: fra bare 11 prosent i 2003 til dagens 44 prosent. Det er gledelig at stadig flere forstår at det å bruke refleks er det beste du som fotgjenger kan gjøre for å synes i mørket, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Men hun legger til at det er langt fra godt nok.

– Det betyr samtidig at godt over halvparten – 56 prosent – dropper refleksen. Det liker vi dårlig. Derfor håper vi å komme over 50 prosent norske refleksbrukere i år.

Best i Nordland, dårligst i Oslo

Mens Nordland skiller seg ut som det beste fylket hva gjelder refleksbruk, er Oslo dårligst:

I Nordland bruker 67 prosent refleks, fulgt av Finnmark med 61 prosent.

Oslo-folk er dårligst i klassen: Kun 22 prosent bruker refleks. Ogdet er en nedgang fra 29 prosent i 2017.

– Oslo-folk har all grunn til å skjerpe seg. Husk at refleksen er akkurat like viktig i Oslo sentrum som den er langs landeveien i Nordland, uttaler Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Hun hevder at opplyste gater ikke fører til at du blir sett bedre - men heller at du blir sett dårligere, fordi lys fra gater, butikker og trafikk stjeler så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig.

Det er også verdt å huske på at det er mange sjåfører der ute med svekket mørkesyn:

Norges Automobil-Forbund (NAF) har tidligere i vinter advart fotgjengere som forlater hjemmene sine uten refleks, blant annet fordi synet til mange sjåfører blir svekket med alderen.

Som 60-åring har du nemlig mistet mer enn halvparten av nattsynet du hadde som 20-åring.

- Svekket syn i kombinasjon med høstmørket kan skape farlige trafikksituasjoner. De myke trafikantene, fotgjengere og syklister, er spesielt utsatt. Bruker du refleks, reduseres faren for å bli påkjørt med 85 prosent, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer