Oslo innfører inntauingsgebyr for elsparkesykler

Følger etter Bergen med å kreve gebyr for å rydde opp.

HENSLENGT: Dette er et vanlig syn i byer hvor det er mulig å leie elsparkesykler. Nå tar Oslo nytt grep i kampen mot feilparkeringer. Foto: Geir Olsen / NTB
HENSLENGT: Dette er et vanlig syn i byer hvor det er mulig å leie elsparkesykler. Nå tar Oslo nytt grep i kampen mot feilparkeringer. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1590 kroner er gebyret fastsatt av Bymiljøetaten i Oslo.

Det innføres så raskt mulig etter at bystyret etter planen gjør det nødvendige vedtaket i kveld, skriver NRK.

Ifølge miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) er det både kostbart og tidskrevende å samle inn henslengte elsparkesykler.

– Å ta gebyr for opprydningsjobben er rimelig og rettferdig når kommersielle utleieselskaper kan tjene store penger på å bruke offentlig grunn, sier Berg til NRK.

Blir snublefeller

Elsparkesykler har blitt svært populært i norske byer de siste årene, men det har vært store problemer knyttet til at de kan settes fra seg hvor som helst. Mange ender opp som snublefeller for blinde og svaktsynte.

I Bergen innførte de inntauingsgebyr i fjor, men ifølge NRK har de ikke et fast gebyr per sykkel. Her får inntauingsfirmaet 1500 kroner per oppdrag pluss 250 kroner per sykkel om de tar med seg mer enn én.

Vil innføre strengere regler

Statens vegvesen har foreslått en rekke nye tiltak for å regulere bruken av elsparkesykler, og et nytt regelverk for elsparkesykler har gått ut på høring.

Promillegrense, 12 års aldersgrense, hjelm for unge, og gebyr for flere personer på en elsparkesykkel er blant forslagene.

Skal du eller selskapene betale?

Så gjenstår det å se hvem som ender opp med det nye inntauingsgebyret.

I utgangspunktet er det eier av elsparkesykkelen som må betale, men Voi sier til NRK at de vil vurdere å sende regningen videre til brukere. Det kan også bli aktuelt å utestenge brukere som feilparkererer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer