Tacotopping

Ostesaus: - Det er lureri

Gladkokken er ikke overrasket over at det er lite ost i den ostete toppingen, men av hvor lite ost det er.

NULL PROSENT: Det er ikke ett eneste gram cheddar i Eldorados cheesy cheddar-style tacotopping, og bare ett gram ost, det vil si: Ostepulver. Foto: Elisabeth Dalseg
NULL PROSENT: Det er ikke ett eneste gram cheddar i Eldorados cheesy cheddar-style tacotopping, og bare ett gram ost, det vil si: Ostepulver. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

Santa Marias dipp Nacho cheese style har glimret med sitt fravær i butikkhyllene i flere måneder, og både kunder og produsent fortviler.

Vi har kommet over ulike varianter av ostesaus man kan lage i stedet - og bestemte oss for å sjekke ingrediensene i originalproduktet. Da fikk vi oss en aldri så liten overraskelse. For cheddardippen inneholder ikke mer enn fire prosent cheddar.

Synes du det var litt knepent, er det bare å ta en titt på alternativet fra Eldorado: Cheesy cheddar style tacotopping. Her står det cheddar med store bokstaver på pakken, men det inneholder ikke ett eneste gram cheddar.

Alt håp er likevel ikke ute: Tacotoppingen inneholder én prosent ostepulver.

- Det er helt natta! sukker Jan Henrik «Gladkokken» Syversen.

Han peker på at mye industrimat framstilles som om det er ekte vare, mens det man egentlig spiser er stivelse, fargestoffer og aromater.

LIKE BLID: Gladkokken Jan Henrik Syversen er oppgitt over hvor lite av de klassiske råvarene som er i mye industrimat. Foto: Gladkokken
LIKE BLID: Gladkokken Jan Henrik Syversen er oppgitt over hvor lite av de klassiske råvarene som er i mye industrimat. Foto: Gladkokken Vis mer

Han er ikke overrasket over at det er lite ost i de ulike sausene, men blir overrasket når vi forteller ham hvor lite ost det faktisk er. Når vi ber ham om å gjette, tipper han på et sted mellom fem og ti prosent.

- Folk lar seg lure, og det forstår jeg. Det kan se ut som det, men det er noe helt annet man kjøper. Disse kan du få billig av meg. Det er lureri. Alt sammen.

Når det er så lite ost, er det ikke selve osten som gir smaken. Det er mer for å kunne ha ost på ingredienslisten, ifølge Gladkokken.

- En prosent ostepulver. Det er sikkert laget av den flotteste ost? sier han retorisk.

Han synes det er viktig at slike problemstillinger løftes.

Vil gjøre ny vurdering

Tacoserien fra Eldorado produseres av Unil for NorgesGruppen, og kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, sier til DinSide at dette produktet er ment å være et rimelig, langtidsholdbart alternativ i tacohylla, og at ostepulver er brukt i stedet for ost, med tanke på produksjonsprosess og holdbarhet.

NAM: Med denne enkle oppskriften lager du en veldig god ostedipp på 1-2-3! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Fordi produktet har smak av cheddar har vi ønsket å få dette fram dette på emballasjen. Men vi har også forståelse for at produktnavnet kan tolkes på flere måter, og kommer til å gjøre en ny vurdering av innhold og navngiving.

Produktet har vært på markedet siden 2022, og NorgesGruppen har ikke mottatt noen klager eller negative tilbakemeldinger fra kunder, verken på navnet eller på selve produktet.

Eva Berglie, kommunikasjonssjef for Santa Maria i Skandinavia og Sentral-Europa, skriver i en e-post til DinSide at de alltid ønsker å forbrukere nok og korrekt informasjon.

- Vårt produkt heter «dip nacho cheese style» for å tydeliggjøre produktets smaksprofil. Ostesmaken kommer fra både riktig cheddarost og aromaer.

- Semantikk!

Som produsentene tydeliggjør: Ingen av disse ostedippene sier med rene ord at de er en cheddardipp. Eller at det er et tilnærmet rent osteprodukt, men det er likevel det etterlatte inntrykket.

Som i mange andre tilfeller bruker produsentene uttrykk som «med smak av» og «style» eller «stil» - klassiske ord og vendinger som er lett å gjemme seg bak.

- Det er her de lurer oss. Når folk leser «cheddar style», så forventer de at det er cheddar, sier Gladkokken.

- At det er spor av noe avfallscheddar holder ikke.

- Skal ikke villede

Mattilsynet kan ikke vurdere enkeltsaker, men vi kan si noe generelt om merking når en ingrediens framheves, skriver Margrethe Hovda Røed, seniorrådgiver ved seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet, i en e-post til DinSide.

Generelt skal merking, presentasjon, og markedsføring skal være korrekt, gi forbruker tilstrekkelig informasjon og «ikke være egnet til å villede».

- Som forbruker skal det være lett å sammenlikne ulike produkter, og det skal god og riktig merking hjelpe deg med.

Hva som er riktig merking, er det vanskeligere å få et klart svar på. For er cheddar style greit å bruke om et produkt som ikke inneholder noe cheddar?

Og må man virkelig lese ingredienslisten for å skjønne hva det er man kjøper?

- Hva som er villedende for forbruker og derav om forbruker blir villedet eller lurt, vil være en helhetsvurdering av merkingen. Det vil også variere fra sak til sak siden det er mange betraktninger ved produktet som må vurderes, som blant annet hvor mye det er i produktet når en ingrediens framheves.

MANGE KRAV: Det er mye som skal på plass når mat skal merkes, men hvordan det skal tolkes, kontrolleres eller håndheves er det det ingen klare regler for. Illustrasjon: Mattilsynet
MANGE KRAV: Det er mye som skal på plass når mat skal merkes, men hvordan det skal tolkes, kontrolleres eller håndheves er det det ingen klare regler for. Illustrasjon: Mattilsynet Vis mer

En ting er likevel klart:

- Når en ingrediens eller kategori av ingredienser framheves i et produkts merking, skal mengden angis i prosent i matvarens betegnelse, i umiddelbar nærhet av matvarens betegnelse etter i ingredienslisten.

Også når en spesiell ingrediens kan være avgjørende for kvaliteten på produktet, skal dette gjenspeile ved at denne ingrediensen er i produktet.

Navnet må gjenspeile innholdet

Mattilsynet vil ikke kommentere denne saken konkret, og viser til at de må ta en «helhetlig vurdering» av begrep som «cheddar type» og «cheddar style», og at det vil variere fra sak til sak.

- Ferdigpakkede matvarer skal være merket med opplysninger om mengden av en ingrediens hvis denne framheves i matvarens merking, for eksempel mengde cheddar i en dipp som kalles cheddar-dipp, sier Røed.

Framhevingen kan være i form av tekst og illustrasjoner.

Men: Det er ingen fast regel for hvor mye det må være av en ingrediens for at den skal brukes i navnet.

- Det må imidlertid være en viss mengde og medføre riktighet. Informasjonen på produktet må gjenspeile innholdet.

Mattilsynet har jevnlig tilsyn der de vurderer slik merking gjennom blant annet merkesjekken.