Hånddesinfeksjon

- Oversvømmes av useriøse produkter

Norsk produsent av hånddesinfeksjon sparer ikke på kruttet i sin omtale av konkurrentene. Miljødirektoratet mener bildet er mye mer nyansert enn det produsenten hevder.

ANTIBAC: God håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for hindring av smitte. Kan du bruke hånd-desinfisering på den riktige måten? Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg de enkle grepene for få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

I april ble det gjort flere unntak fra regelverket som gjorde at det dukket opp en rekke nye produkter for hånddesinfeksjon her til lands.

Produsenten av den norske hånddesinfeksjonen Blåtind, Wilhelmsen Chemicals, hevder at en rekke av desinfeksjonsmidlene som har dukket opp på det norske markedet etter coronapandemien, ikke har dokumentert effekt mot nettopp corona.

Daglig leder Thorstein Medhus sier til Dinside at deres forsknings- og utviklingsavdeling har gjort undersøkelser av 49 produkter som selges i Norge, og at bare åtte av dem kan dokumentere effekt mot covic-19-viruset.

Mangler dokumentasjon

- Vi har gjennomført en undersøkelse av de produktene vi fikk tak i, og av 49 produkter var det bare 8 som kan vise til dokumentert effekt mot coronavirus, sier Medhus.

Dinside har fått tilsendt og sett over undersøkelsen fra selskapet.

Han viser til den internasjonale testen EN 14476, som ifølge Standard Norges nettsider er standard for «Kjemiske desinfeksjonsmidler og antiseptika - Kvantitativ suspensjonsprøving for evaluering av virusaktivitet på det medisinske området». Det er denne testen de mener storparten av produktene mangler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer