Norgesferie

På do utendørs?

Det er ikke bare å sette seg på huk hvor som helst.

ÆSJ, BÆSJ: Dette er ikke et hyggelig syn å møte på tur i marka. I saken under lærer ekspertene deg korrekte dovaner når du mangler nettopp en do. Foto: Synne Kvam/Norsk Friluftsliv.
ÆSJ, BÆSJ: Dette er ikke et hyggelig syn å møte på tur i marka. I saken under lærer ekspertene deg korrekte dovaner når du mangler nettopp en do. Foto: Synne Kvam/Norsk Friluftsliv. Vis mer
Publisert

Nok en sommer hvor de fleste er på norgesferie gjør at skog, mark og fjell invanderes av ivrige turgåere - som stort sett er et gledelig syn.

Det som, derimot, ikke er gledelig er når turistene ikke vet hvordan de gjør sitt fornødne i naturen.

Selvfølgelig kan du bli dotrengt når du ikke har et do tilgjengelige, men selv om du er ute, er det ikke slik at du kan, ja, drite hvor som helst.

Bruk utedo om mulig

- Det er viktig å ta hensyn til andre turgåere, dyr og grunneier, og det er ikke hyggelig å komme til flytende dopapir og annet langs stien, sier rådgiver Tina Skare i Den Norske Turistforening (DNT) til Dinside.

Skare forteller videre at mange store utfartssteder har tilrettelagt med toaletter, som du bør bruke om mulig.

Bymiljøetaten i Oslo opplyser overfor Dinside at de har toaletter på flere av øyene i Oslofjorden, i tillegg til at de har satt ut en god del portable toaletter i marka.

FESTNATT: Slik så det ut på St. Hanshaugen i Oslo etter at rundt 2000 mennesker hadde festet hele natta. Video: Elias Zahl-Pettersen/Dagbladet Vis mer

Slik driter du i naturen

Det kan imidlertid hende at du ikke har et utedo tilgjengelig og eneste utvei er å sette deg på huk.

- Er dere en gjeng på tur som lager camp, kan det være greit å etablere en doplass for å samle aktiviteten, råder Skare i DNT.

Så, hva er korrekte dovaner utendørs?

Når du har sett at det ikke er et utedo/offentlig toalett i nærheten, gå et sted som er litt unna allfarvei. Da minimerer du risikoen for å bli oppdaget in action, og det heller ikke hyggelig for andre turgåere å tråkke rett i avføringen din.

Utemagasinet anbefaler det å gå minst 50 meter bort fra vann, elver, bekker, merkede/umerkede stier, overnattingsplasser eller rasteplasser. Det er nemlig fornuftig å unngå at bæsjen og avføringsbakteriene renner ut i bekker og vann. Dette gjelder naturligvis også hvis du bare skal tisse.

- Har du planlagt å være ute i naturen over tid, kan det være en god idé å ha med en liten hagespade i sekken som du kan bruke til å grave et hull. Hvis du ikke har spade, kan du løfte på en litt stor stein eller bruke en stein/pinne til å lage et hull, sier Skare i DNT, og fortsetter:

- Gjør det du skal, og dekk til hullet igjen.

FORBEREDELSER: Ta med en liten spade hjemmefra om du skal være lenge ute på tur, og grav et hull du kan gjøre ditt fornødne i. Foto: Shutterstock/NTB.
FORBEREDELSER: Ta med en liten spade hjemmefra om du skal være lenge ute på tur, og grav et hull du kan gjøre ditt fornødne i. Foto: Shutterstock/NTB. Vis mer

Og, hva med papiret?

Helst skal du ta med deg papiret i en pose, for eksempel en hundepose/bleiepose, og kaste det i et søppelspann, ifølge Skare.

- Du kan til nød grave ned papiret, men for all del ikke la det ligge åpent på stien! Våtservietter er absolutt «no-go» å la ligge, da de inneholder plast, avslutter hun.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer