Netthandel på black friday

Pakkekaos etter black friday: - Hent pakken med én gang

Ikke vent til du har fått hentemelding på alle varene du har bestilt, lyder oppfordringen fra både Posten og Post Nord.

MANGE PAKKER: Det settes pakkerekord for både Posten og Post Nord etter årets black friday-uke. De oppfordrer alle som har bestilt noe til å hente det så fort som mulig. Foto: Håvard Jørstad.
MANGE PAKKER: Det settes pakkerekord for både Posten og Post Nord etter årets black friday-uke. De oppfordrer alle som har bestilt noe til å hente det så fort som mulig. Foto: Håvard Jørstad. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har gjerne handlet i én eller flere nettbutikker i forrige uke da det var flust av black friday-tilbud? Da er du ikke alene.

Denne uken kommer PostNord til å sortere én million innkomne pakker, som følge av black friday og starten på julehandelen, som er en økning på 15 prosent fra i fjor.

Også Posten venter en oppgang fra i fjor, i deres tilfelle på 30 prosent. Den siste uken kom 324 semitrailere til Posten og Brings Logistikksenter Oslo, som håndterer de fleste pakkene her i landet. De neste dagene er det ventet i gjennomsnitt 200.000 pakker i døgnet på logistikksenteret.

- Ikke vent med å hente pakkene

Begge post- og pakketjenestene har en klar oppfordring til deg som har bestilt noe på nett og får hentemeldinger den neste tiden: Hent pakken med én gang, ikke vent til alle pakkene har kommet fram.

- Våre medarbeidere står på som aldri før. Det jobbes døgnet rundt og motivasjonen er høy, slik at alle skal få pakkene sine i tide. Vi har samtidig en oppfordring til forbrukere å hente pakken på utleveringsstedene så raskt de kan. Det er mange pakker på vei til butikkene nå og pakkehyllene blir fulle, sier Rikke Kyllenstjerna i Post Nord til Dinside.no.

Rikke Kyllenstjerna, netthandelsekspert i Post Nord. Foto: Post Nord.
Rikke Kyllenstjerna, netthandelsekspert i Post Nord. Foto: Post Nord. Vis mer

John Eckhoff, pressesjef i Posten, anbefaler deg også å hente pakkene så fort som mulig.

- Erfaringsmessig øker pakkeantallet kraftig de neste to til tre ukene, og vi risikerer at det blir helt fullt på Post i Butikk. Vi anbefaler å laste ned Posten-appen og hente pakken så for du får varsel der, sier Eckhoff i en pressemelding.

Handlet for 3,75 milliarder

I henhold til foreløpige tall Virke har fått fra Kvarud Analyse, brukte vi rundt 3,75 milliarder kroner på black friday, noe som er litt under det Virke estimerte.

- Totalt ser vi likevel en vekst i uke 47 i forholdet til fjoråret, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel, til Dinside.no.

Black friday utgjorde 35,2 prosent av ukens omsetning, som er omtrent som i fjor, men spredningen av tilbud bidro til at omsetningen i uke 47 var 43 prosent høyere enn uka før.

Til tross for større spredning av gode tilbud gjennom hele uka i år, fortsatte omsetningen på Black Friday å vokse med 3,1 prosent og med 4,1 prosent i ukens øvrige dager, ifølge Virke.

«Hjelp oss, vi drukner»

Det er ikke bare i Norge black friday kan skape pakketrøbbel på postkontorene. Berlingske Tidene i Danmark melder at butikkene drukner etter black friday.

En Shell-stasjon i Slagelse forteller til avisa at de har måttet ta i bruk bakrommet for å oppbevare alle pakkene som venter på å bli hentet.

Dagligvarebutikken Superbrugsen skriver: «Hjelp oss, vi drukner. Vi har gjort vårt beste for å gjøre plass til pakkene deres, men det er et umulig prosjekt for oss».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer