ADHD-medisin

Pasienter fortviler: - Helt tomt

I lengre tid har ADHD-pasienter slitt med å få tak i medisiner. Den fortvilte situasjonen kan vare ut året, opplyser Legemiddelverket.

TRØBBEL UT ÅRET: Det er stor mangel på ADHD-medisinene Aduvanz, Volidax, Elvanse og Balidax. Foto: Wikimedia Commons
TRØBBEL UT ÅRET: Det er stor mangel på ADHD-medisinene Aduvanz, Volidax, Elvanse og Balidax. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt tomt i hele landet, og vi er dessverre ikke noe bedre stilt, forteller apoteker Marianne Norberg hos Vitus apotek i Lillehammer til GD.

Det er mangel på flere produkter med lisdeksamfetamin som brukes til behandling av ADHD.

Mangelen gjelder de fire legemidlene Aduvanz, Volidax, Elvanse og Balidax.

Aduvanz og Volidax er godkjent for behandling av voksne med ADHD. Elvanse og Balidax er godkjent for behandling av barn med ADHD.

- Mangelen har pågått i noen måneder nå. Folk trenger medisinene sine for å fungere optimalt i sin hverdag, så dette påvirker den enkelte både i arbeidslivet og i privatlivet, sier faglig helserådgiver Lucie Glede Collett i ADHD Norge til Dagbladet.

Fra 2020 til 2022 har ADHD-diagnoser i spesialisthelsetjenesten blant barn og unge økt hos begge kjønn, rapporterer Folkehelseinstituttet (FHI).

ADHD er forkortelse for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Hovedsymptomene på ADHD er oppmerksomhetsvansker, hyperaktivitet og impulsivitet.

ÅPEN: I kveldens episode av «En kveld hos Kloppen», avslører TV-personlighet og skuespiller Håvard Lilleheie at han fikk ADHD-diagnosen i voksen alder. Foto: TV 2 Vis mer

Problemer ut året

Riktignok ventes nye forsyninger av ADHD-medisiner fra november, men leveringssituasjonen kan bli utfordrende resten av året, advarer Legemiddelverket.

Legemiddelfirmaer melder at årsaken først og fremst skyldes økt etterspørsel og salg.

- Mangelen er alvorlig og vi følger situasjonen nøye i kontakt med legemiddelfirmaer og grossister. Dersom utenlandske pakninger ikke er å få tak i, må pasienten ta kontakt med lege som må vurdere annen behandling, uttaler overlege Ingrid Aas på Legemiddelverkets hjemmeside.

Ofte løses mangelsituasjoner med at apotek utleverer utenlandske pakninger, men i dette tilfellet er disse vanskelig å få tak i fordi mangelen også gjelder andre europeiske land.

Legemiddelverket jobber med å få tak i utenlandske pakninger med lisdeksamfetamin.

- For å legge til rette for at pasienter så enkelt som mulig kan tilbys tilgjengelige pakninger, har vi åpnet for at apotek, etter bekreftelse fra lege, kan tilby voksenpakninger til barn og barnepakninger til voksne. Hensikten er at pasienten i minst mulig grad trenger å gå tilbake til legen for å få en ny resept, sier Aas.

STORE SKADER: Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, forteller om hva slags skader et foster kan få, dersom mor drikker i graviditeten. Video: Marie Røssland / Dagbladet / Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Håp i sikte

ADHD Norge merker medisinmangelen godt, for det er økt pågang av frustrerte medlemmer som ringer dem for råd.

Deres anbefaling til berørte pasienter er å ta kontakt med apotekene i sine områder og ha dialog med fastlege.

- Det er vanskelig å si når situasjonen vil bli bedre. Det er utfordringer over hele Europa, ikke bare i Norge, sier Collett.

Mangelen på ADHD-medisiner er omfattende, men medisinene er mulig å få tak i enkelte steder

- Vår fylkesledelse i Møre og Romsdal melder om at det er ADHD-medisiner tilgjengelig der nå, så det er ikke helt tomt overalt, sier Collett.

VENTER FORSYNINGER: Pressesjef Silje Ensrud i Apotek 1. Foto: Apotek 1
VENTER FORSYNINGER: Pressesjef Silje Ensrud i Apotek 1. Foto: Apotek 1 Vis mer

Pressesjef Silje Ensrud i Apotek 1 opplyser til Dagbladet at kjeden venter nye forsyninger av Aduvanz, Elvanse, Volidax og Balidax i denne uka og neste.

- Vi er glade for at leverandørene har lyttet til våre ønsker om å framskynde leveringene. Vi har et stort team som legger ned en enorm innsats i å løse legemiddelmangel i Norge, sier Ensrud.

Mangel på lisdeksamfetamin er en mangel som rammer mange pasienter, og Legemiddelverket vurderer mangelen som alvorlig.

Nå melder Legemiddelverket om at det ventes snarlig bedring.

- Mangel på Aduvanz og Elvanse skal være over for alle styrker i løpet av de neste 14 dagene. Fra midten av desember vil også generiske alternativer være tilbake på markedet. Vi forventer derfor at de fleste pasienter vil få tak i legemiddelet igjen i løpet av de kommende ukene, sier overlege Ingrid Aas til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer