Tidligere august meldte Norges sopp- og nyttevekstforbund at vi hadde fått et «absurd bra soppår». Nå ber FHI (Folkehelseinstituttet) folk unngå spise sopp man ikke er hundre prosent sikker på, skriver Drammens Tidende.
Men det er ikke bare i Drammens-området man bør ta forholdsregler.
Ifølge FHIs oversikt over sopp finnes det sopptyper i Norge som er så giftig at selv en liten smakebit kan føre til alvorlig forgiftning.
Pass deg for disse
I oversikten kommer det fram at spiss giftslørsopp og butt giftslørsopp kan gi nyreskader.
- Inntak av en svært liten mengde av spiss eller butt giftslørsopp kan føre til alvorlig forgiftning med livstruende nyreskade. Kvalme, oppkast, magesmerter, generell sykdomsfølelse, økt eller redusert urinmengde kommer først etter minst to dager. Det er høy risiko for å utvikle alvorlig nyresvikt innen 3–10 dager.
Flatklokkehatt, hvit fluesopp og grønn fluesopp er sopp som kan gi leverskade.
- Inntak av en svært liten mengde av disse tre soppene kan gi alvorlig forgiftning. Minst 6 timer etter inntak kommer kraftig, vanntynn diaré, magesmerter og oppkast. Det er risiko for å utvikle livstruende leverskade i løpet av 2–3 dager.
Også av Helsenorge trekkes hvit fluesopp, grønn fluesopp, spiss giftslørsopp, butt giftslørsopp og kastanjeparasollsopp fram som Norges giftigste sopper.
FHI oppfordrer folk til å kontakte Giftinformasjonen ved mistanke om inntak.
Sjekk med soppkontrollen
FHI advarer også mot de ulike fluesoppene og trevlesoppene. Det førstnevnte slaget inneholder gift som påvirker nervesystemet, mens trevlesoppene inneholder en gift som påvirker nervesystemet.
Tidligere i august var DinSide i kontakt med Pål Karlsen, daglig leder for Norges sopp- og nyttevekstforbund, som oppfordret folk til å sjekke med soppkontrollen.
- Noen ganger er vi litt for raske med å skremme folk fra å prøve å finne ut hva noe er. Noe er farlig, men er du forsiktig og sjekker med soppkontrollen, er du ganske trygg.