Refleksdagen 2019

Pass opp for disse fotgjengerne

Det er mange som går rundt «i sin egen verden», ifølge Gjensidige.

BRUK ØYNE OG ØRER: Med musikk på ørene og blikket festet i mobiltelefonen, er det fort gjort å glemme omgivelsene sine. Har du ikke refleks i tillegg, kan du fort være ille ute. Foto: Wilma Nora Dortehellinger Nygaard/NTB Scanpix.
BRUK ØYNE OG ØRER: Med musikk på ørene og blikket festet i mobiltelefonen, er det fort gjort å glemme omgivelsene sine. Har du ikke refleks i tillegg, kan du fort være ille ute. Foto: Wilma Nora Dortehellinger Nygaard/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det den såkalte Refleksdagen, og både Trygg Trafikk og forsikringsselskapene er ute og oppfordrer folk til å bruke refleks i høstmørket.

Ifølge en undersøkelse Trygg Trafikk har gjennomført, oppgir kun fire av ti at de alltid bruker refleks i mørket, og færre enn tre av ti gjør det ofte. Samtidig sier ni av ti at de mener refleks bidrar til færre farlige situasjoner i trafikken.

- Alle skjønner jo at refleks virker, men bare et fåtall har rutinen inne med å bruke refleks i mørket. Refleks i mørket bør være like selvfølgelig som bilbelte i bilen, sier kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i en pressemelding.

Se opp for de som «går i sin egen verden»

Gjensidige har også gjennomført en undersøkelse av refleksbruk, og de har funnet ut at fire av ti unge mellom 18 og 29 år har opplevd farlige situasjoner i trafikken fordi de «har gått i sin egen verden», altså med musikk på ørene og blikket festet i mobiltelefonen.

Da er det fort gjort å glemme omgivelsene sine. Har du dessuten ikke refleks, kan du fort være ille ute.

Veldig mange hører som regel alltid på musikk eller podkast når de beveger seg rundt i bybildet, og vi er mange som har opplevd å bli overrasket av biler vi dermed ikke har hørt komme, ifølge Gjensidige.

- Vi lever i en tid hvor store deler av livet foregår på mobiltelefonen, og vi har en tendens til å forsvinne inn i den uansett hvor vi befinner oss og hva vi driver med, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

Løft blikket

Han oppfordrer derfor myke trafikanter til å være mer oppmerksom når de ferdes ute, spesielt i trafikkerte områder, og husk for all del refleksen.

På den måten slipper de å være til fare for både seg selv og andre.

- Hvis ørene dine er opptatt med musikk eller podkast, bruk i hvert fall blikket for å se at det er klart før du krysser en vei. Og så skader det ikke å la mobiltelefonen ligge i lomma i ny og ne heller, livet utenfor skjermen kan være ganske fint det også, sier Rysstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer