Dyrehold i julen

Pass på at dyret ditt ikke spiser dette

Både julemat og -pynt kan gi kjæledyret ditt livstruende skader.

IKKE DEKK PÅ TIL HUNDEN: Rosiner, sjokolade og nøtter er giftig for flere kjæledyr, og benrester kan sette seg fast i tarmene deres og gi livstruende skader, advarer Veterinærforeningen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
IKKE DEKK PÅ TIL HUNDEN: Rosiner, sjokolade og nøtter er giftig for flere kjæledyr, og benrester kan sette seg fast i tarmene deres og gi livstruende skader, advarer Veterinærforeningen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Julen er en unntakstilstand i mange hjem. Huset er pyntet mer enn vanlig, og bordet dekkes med mat du ikke spiser så mye av resten av året.

Dette er også en tid hvor du gjerne gir familie og venner mer omtanke enn ellers i året. Da må du for all del ikke glemme kjæledyret ditt.

Veterinærer får flere henvendelser fra fortvilte dyreeiere i juletiden. Oftest dreier det seg om matproblematikk.

- Mye fet og salt mat er ikke bra for dyrene. Skal du gi dem noe, må du gi lite, fordi dette er mat dyrene heller ikke er vant til, sier Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening.

Hun sier kjæledyrene må vurderes individuelt, siden noen gjerne har mer sarte mager enn andre.

Giftig mat for dyrene

Det er likevel noen matvarer du for all del ikke må gi til hunden eller katten din.

Druer, rosiner, sjokolade, gjærbakst og enkelte typer nøtter er nemlig giftig for dyr.

Du må også passe på å ikke gi dyrene små ben, som kan sette seg fast i tarmen deres. Dette kan i verste fall bli livstruende for dyret.

- Ren fisk er kanskje det mest skånsomme for magene deres, sier Moseng.

KAN GI KATTEPINE: Gavebånd i magen er en vanlig henvendelse veterinærer får fra katteeiere i julen. Pass derfor på å rydde vekk etter hvert som julegavene blir pakket opp. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
KAN GI KATTEPINE: Gavebånd i magen er en vanlig henvendelse veterinærer får fra katteeiere i julen. Pass derfor på å rydde vekk etter hvert som julegavene blir pakket opp. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Det hender også at dyr spiser julepynt eller giftige planter.

Har katten din lekt med et gavebånd og ender opp med å svelge det, kan båndet sette seg fast i tarmen og forårsake alvorlige skader. Mange katter får også brannskader av levende lys som står rundt omkring i huset.

Symptomer du bør se etter

Og hvordan vet du at kjæledyret ditt har en reaksjon på noe det har spist?

Ofte skjer det en atferdsendring, ifølge Moseng. Hunden er kanskje mer roligere enn ellers, peser, vil ikke spise eller drikke, kaster opp eller får diaré.

Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening.
Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening. Vis mer

Dyret kan også få mer alvorlige symptomer, som at det begynner å sjangle, får pustevansker eller besvimer.

- Mange forgiftninger kan unngå å bli alvorlige dersom hunden kaster opp, men har den svelget et ben, skal det ikke fremprovoseres oppkast, sier Moseng.

Hun råder deg til å kontakte en veterinær og ta med dyret til dyrlegen, hvis du mistenker at noe ikke er som det skal.

Forebyggende tiltak

For å forhindre at familiemedlemmer, også de med fire ben, ender opp med å tilbringe julen på sykehuset, er det enkle grep du kan gjøre.

- Pass på hvor gavebåndene ligger når dere har pakket opp julegavene og fjern de så fort som mulig, sier Moseng.

Du bør heller ikke sette planter der hvor dyrene er, samt henge pynt på juletreet over «kjæledyrshøyde».

Det kan også være lurt å sjekke hvor nærmeste dyrlege på vakt befinner seg.

Kommunene har ansvar for at det er dyrlege tilgjengelig hele døgnet, året rundt, påpeker Moseng. Ved å gå inn på kommunens nettsted, kan du sjekke ståa i ditt distrikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer